“Ağaç, rüzgâr, kurt, kuş, dal, cırcır böceği, ay ışığı, yaprak” kelime ve kelime grupları kullanılarak yazılmış hikaye örneği.
İNSANLARIN KORUYUCUSU
Hayatı evi ve okulu arasında geçmekte olan bir çocuk vardı. Bu çocuk okuldan arta kalan zamanlarında evden hiç çıkmaz, arkadaşlarıyla oynamazdı. Bu durum ailesinin dikkatini çekiyor ve çocuklarının dışarıya çıkarak dış dünya ile tanışmasını istiyorlardı. Bunun için çok çaba sarf etmelerine rağmen sonuç alamayınca her hafta ormana gezintiye gitmeye karar verdiler.
Ormana gitmeye başlayan aile, çocuklarına her hafta farklı şeyler de öğretmeyi amaçlıyordu. Ormandan gelen kuş sesleri çocuğun dikkatini çekmişti. Arada sırada kuş seslerine kurt uluması da karışıyordu. Bu sesler çocuk için gizemli ve heyecan verici oluyordu. Her bir ses sonrası babası çocuğuna o hayvanın adını ve özelliklerini anlatıyordu. Çocuk cırcır böceğinin sesini ilk duyduğunda akşam olmak üzereydi, bu sesin sahibinin minicik bir böcek olduğunu babası gösterdiğinde hayreti bir kat daha artmıştı.
Her hafta ormana gittiklerinde çocuk etrafı inceliyordu artık. Ağaçlara dikkat ediyor, her birinin farklı yaprakları olduğunu gözlemliyordu. Özellikle çam ağacı kozalağı toplamaya merak sarmıştı bir zaman sonra. Her hafta o kozalakları biriktirmeye başlamıştı. Rüzgarın ağaçları sallaması ile kozalaklar daha fazla dökülüyor, bu sayede dökülen kozalakların sayısı artıyordu. Ağaçların kuruyan yapraklarını ve kırılan kuru dallarını da biriktiren çocuk, aylar sonra binlerce kozalağa, yaprağa ve kuru dala sahip olmuştu.
Babası çocuğuna bunlarla ne yapacağını sorduğunda aldığı cevap hem şaşırtıcı hem de üzücüydü; “yakacağım, bu sayede temizlenmiş olacak her yer.” Bu cevap sonrası çocuğun babası, bunların yakılması durumunda ormanda temizlik yapılmış olmayacağını ve bütün ormanın yanarak kül olacağını söyledi. Ayrıca ormanların hayvanların yaşam alanı olduğunu ve ormanlar sayesinde kendilerinin de şehirde rahat yaşayabildiklerini anlattı. Çocuk buna anlam veremedi ve “neden biz ormanlar sayesinde şehirde rahat yaşayabiliyoruz baba?” diye sordu.
Babası “Ormanlar kurt, kuş, böcek gibi binlerce canlının yaşam alanıdır. Orman olmasa bu canlılar şehirlere inerler ve insanlara saldırılardı. Bu nedenle biz ormanlar sayesinde rahat yaşayabiliyoruz. Ayrıca ormanlar oksijen üreterek şehrin kirli havasını temizlemektedir, yağmurun yağmasını sağlamaktadır. Orman, bizim için hem yaşam enerjisi hem de berekettir. “Orman hayvanların evi, bizim de koruyucumuzdur.” dedi. Duydukları karşısında etkilenen çocuk o halde, kışın yaklaştığını ve hayvanlar için kışın kalabilecekleri bir barınak yapıp yapamayacaklarını sordu babasına. Babası da “tabii ki yapabiliriz” dedi sevinerek. Çocuk topladığı kozalaklarla ve kuru dallarla ormana bir barınak yapmaya başladı, tabii babasıyla birlikte…
Barınak tamamlandığında akşam olmuş ve ay ışığı ormandaki yaprakların arasından görünmeye başlamıştı. Evlerine dönmek üzere yola çıkan çocuk ve babası, yanlarındaki yiyeceklerden kalanları da yaptıkları barınağa bıraktılar. Ormana her geldiklerinde de bu barınağa yiyecek bırakmaya devam ettiler. Hem bu sayede kışın aç kalmayan hayvanlar şehre de inmeyecekti…
“Ağaç, rüzgâr, kurt, kuş, dal, cırcır böceği, ay ışığı, yaprak” kelime ve kelime grupları kullanılarak yazılmış hikaye örneği hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.
Yorum Yap