Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

İnsanları Sık Sık Hasta Eden Virüsler Nelerdir?

Virüs Nedir? Virüs ile mikrop ile arasındaki fark nedir? İnsanları sık sık hasta eden virüsler nelerdir? Virüsler konulu araştırma yazısı.

İnsanları Sık Sık Hasta Eden Virüsler Nelerdir?

İnsanları Sık Sık Hasta Eden Virüsler Nelerdir?

Sağlıklı iken vücudumuz, karşılaştığı yabancı maddeler ve hastalıklara sebep olan organizmalarla mücadele etmektedir. Bu mücadeleyi bizler fark edemeyiz. Mücadele sonucunda vücudumuzun mikrop ve virüslere karşı galip gelemediği durumda ise hastalık meydana gelmektedir.

Virüs Nedir?

Virüs, bulaşıcı hastalıklara yol açan bir tür mikroptur. Mikroptan çok daha küçük olan virüsler 20 ile 300 nanometre arasında bir büyüklüğe sahiptir. Virüsler; hayvanlardan ve bitkilerden, bakterilerin ve arkelerin de içinde bulunduğu mikroorganizmalara kadar her türlü canlı şekillerine bulaşabilirler.

Boyutlarının çok küçük olması nedeniyle normal ışık mikroskobu ile görülemezler. Sadece elektron mikroskobu adı verilen özel bir mikroskop sayesinde görülebilirler.

Virüsler; Soğuk algınlığı, Akut bronşit, Grip, Larenjit ve otitin pek çok türü ,Kızamık, Kızamıkçık, Viral hepatit, AIDS gibi bulaşıcı hastalıklara neden olurlar.

Virüs ile Mikrop Arasındaki Fark Nedir?

Mikroplar yeryüzünde var olan en küçük canlılardır. Virüs ise en küçük mikrobu ifade etmektedir.

Mikroplar canlıdırlar. Fakat virüsler beslenme, hareket etme gibi canlılık özellikleri göstermedikleri için cansız; kendilerine özgü kalıtsal bilgileri taşıyan yapıları olduğu ve bir başka canlının hücresinde üreyebildikleri için de canlı olarak kabul edilirler. Yani ne canlı ne de cansız olarak nitelemek mümkün değildir.

Virüsler tam anlamıyla hücre dahi değildirler, sadece genlerden oluşmaktadırlar.

İnsanları Hasta Eden Virüsler Nelerdir?

Virüsler, insanlara bulaşabildiği gibi bitkilere, hayvanlara ve yaşayan en küçük canlılara da bulaşabilmektedir. Bu sebepten dolayı insan hayatı için tehlike oluşturmaktadırlar. Virüs insan vücudunda bir hücreye bulaştığında o hücreyi ele geçirerek yandaki hücreleri de kontrol altına almaya başlamakta ve böylece taşıdığı hastalığı insan vücuduna yaymaktadır.

Vücudumuz virüslere karşı doğal savunma halinde olduğundan dolayı kolay hastalanmamaktadır. Bağışıklık sistemimiz virüslere karşı gereken savunmayı gerçekleştirmektedir. Fakat bazı durumlarda ise bağışıklık sistemi yeterli savunmayı gerçekleştiremediği için virüsler hastalığa yol açabilmektedir.

İnsanları sık sık hasta eden virüsler, soğuk algınlığı, grip, kızamık, kolera, suçiçeği, SARS, uçuk, kuş gribi, domuz gribi gibi hastalıklara sebep olmaktadırlar.

Virüslerin sebep olduğu hastalıklardan korunmak için “aşı” yöntemi geliştirilmiştir. Aşı sayesinde genellikle küçük yaşlarda geçirilen kızamık, suçiçeği gibi hastalıklar artık daha az görülmektedir.

*** İnsanları Sık Sık Hasta Eden Virüsler Nelerdir? konulu araştırma yazısı hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap