İki Çay Biri Demli Olsun Metni Cevapları

İki Çay Biri Demli Olsun metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları (2) 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 132-133-134-135-136-137-138-139
(Millî Kültürümüz Teması)

İki Çay Biri Demli Olsun Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

İki Çay Biri Demli Olsun Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

İki Çay Biri Demli Olsun Metni Cevapları Sayfa 132

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Sevdiğiniz içecekler nelerdir? İsimlerini arkadaşlarınızla paylaşınız.

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

İki Çay Biri Demli Olsun Metni Cevapları Sayfa 136

1. ETKİNLİK

Metinde geçen bazı kelimeler ve anlamları aşağıda verilmiştir. Anlamların yanındaki kutucuklara uygun kelimeyi yazınız.

Cevap: 

İki Çay Biri Demli Olsun Metni Cevapları - Sözcüklerin Anlamları

İki Çay Biri Demli Olsun Metni Cevapları – Sözcüklerin Anlamları

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Metne göre çay denilince akla gelen şehirlerimiz hangileridir? Bu şehirlerden hangi yönüyle bahsedilmiştir?

Cevap: Rize ve Erzincan’dır. Çay, Rize’de yetişir fakat en iyi Erzincan’da demlenir.

2. Yazar, çaycılık mesleğinin olmazsa olmazları arasında neleri söylemiştir?

Cevap: Temizlik, sağlığa uygunluk, sunum, edep, adap, sır saklamak, tamahkâr olmamak ve süreklilik.

3. Metinde insanımızın çaya olan düşkünlüğü hangi örneklerle ifade edilmiştir?

Cevap: Çay içmeden güne başlanmaması, misafire ikram edilmesi, çaysız sohbet edilmemesi, simitle beraber en çok tercih edilen içecek olması gibi örneklerle ifade etmiştir.

4. Metne göre insanlar neden özellikle cam bardaktan çay içmeyi tercih etmektedir?

Cevap: İnsanlar çay içerken rengini görmek, sıcaklığını hissetmek, çayı karıştırırken camdan çıkan büyüleyici sesi duymak isterler.

5. Çayın sizin yaşantınızdaki yeri ve önemi nedir?

Cevap: (örnek) Sabah kahvaltısında ve akşam yemeğinden sonra mutlaka çay içerim. Kitap okurken, ders çalışırken çay bana dostluk eder. Üşüdüğüm zaman çay içmezsem ısınamazmışım gibi gelir. Çay benim için hem bir dost hem de şifa kaynağı gibidir.

6. Geleneğimizin bir parçası olan çayevlerinin yok olmaması için önerileriniz nelerdir?

Cevap: (örnek) Çay demleyip satma yetkisi sadece çay evlerine verilebilir; çay evleri dışında dışarıda çay demlenip satılması yasaklanabilir.

İki Çay Biri Demli Olsun Metni Cevapları Sayfa 137

3. ETKİNLİK

Aşağıda yıllara göre ülkemizdeki çay üretim grafiği verilmiştir. Grafikten hareketle soruları yanıtlayınız.

• Grafiğe göre ülkemizdeki çay üretiminin en az olduğu yıl hangisidir?

Cevap: 2001 yılı

• 2016 yılında ülkemizin çay üretimi kaç tondur?

Cevap: 1.1350.000

• Çay üretimindeki en yüksek artış hangi yıllar arasında gerçekleşmiştir?

Cevap: 2001-2007 yılları arasında

• Çay üretimi yıllara göre nasıl bir değişiklik göstermiştir? Yorumlayınız.

Cevap: Çay üretiminde en yüksek artış 2001-2007 yılları arasında olmuştur. 2007 ile 2013 yılları arasında çay üretiminde belirgin bir artı gözlenmezken, 2016 yılında 1.350.000 tonluk çay üretimiyle en çok çay üretimi gerçekleşmiştir.

4. ETKİNLİK

Kültürümüze yerleşmiş çay ile ilgili cümleler verilmiştir. Yarım bırakılan cümleleri metinle ilişkilendirerek tamamlayınız.

Cevap: 

• Çay sohbettir çünkü çay içilen yerde sohbet de olur.

• Çay eşitliktir çünkü herkes çay içebilir.

• Çay davettir çünkü misafire çay ikram edilir.

İki Çay Biri Demli Olsun Metni Cevapları Sayfa 138

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili kelimelerin yanındaki isimleri hangi yönden tamamladığını yazınız.

Cevap: 

• Eskiden olduğu gibi yine kara demlikte çay içmeye çalışırımrenk
Ünlü edebiyatçılarımızdan çay üzerine söylenmiş sözler de var.durum
Keyifli bir zaman dilimi herkese iyi gelir.durum
İyi bir çay herkese iyi gelir.durum – sayı
Her işte olduğu gibi çaycılık mesleğinde de zorluklar vardır.belgisiz
• Biz o zamanlar şiiri bilmez, üstadı da tanımazdık.işaret
• Garibanın dar vakitlerinde yıllarca “can simidi” oldu.durum
• Önde iki cebi bulunan önlük kuşanmadan işe başlanmaz.sayı
Bir asır önce kahvesiz yapamayan halkımız bugün çayını içmeden güne başlamazsayı

6. ETKİNLİK

Çevrenizdeki insanların en çok tercih ettiği içeceklerle ilgili aldığınız notlardan yola çıkarak konuşma yapınız. Konuşmanızı görsellerle destekleyiniz.

Cevap: 

(örnek)

Sevgili Arkadaşlar,

Çevreme baktığımda en çok çay içtiklerini görüyorum. Kahvaltıda çay, molalarda çay, yemekten sonra çay, sohbet ederken çay… Sanki çay olmadan yaşayamıyorlar.

Çay içmek için bahaneleri de çok; iş yaparlar, biter, yorgunluk çayı içeriler. İki kişi buluşmak için “Gel sana çay ısmarlayayım.” derler. Canı sıkılan hemen çay demler. Karnı acıkan hemen bir simit alıp bir çay evine gider, çay simit keyfi yapar.

Çay, çevremdeki insanların hayatında büyük bir yer kaplıyor. Çay içmeden bir gün bile geçiremiyorlar. Yemekten sonra illa ki bir demlik çay içilecek. Bizim için çay, sudan sonraki en büyük hayat kaynağı sanıyorum.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

7. ETKİNLİK

Çay demlemek için yapılması gerekenleri işlem basamaklarına göre yazınız.

Cevap: 

  1. Su kaynatılır.
  2. Çayın üzerine kaynamış su dökülür.
  3. Çay 15 dakika demlemeye bırakılır.
  4. İnce belli bardağın yarısına kadar çay, diğer yarısına da sıcak su dökülür ve içilir.

İki Çay Biri Demli Olsun Metni Cevapları Sayfa 139

8. ETKİNLİK

Çay, kahve gibi insanlarımızın çok tükettiği içeceklerin günlük hayatımızdaki yerini anlatan bir yazı yazınız. Yazınıza uygun bir başlık belirleyiniz.

Cevap: 

(örnek)

ÇAY, KAHVE, HUZUR

Sağlıklı ve yetişkin bir insan vücudunun yüzde 60’ı sudur. İnsanın büyük bir kısmı sudan oluşuyor yani bir nevi sıvıyız. Hâl böyleyken bir insanın günlük hayatında sudan uzak kalması, sıvı bir şeyler tüketmek istemesi kadar doğal bir şey yoktur sanıyorum.

İnsanlarımız en çok çay ve kahve tüketiyor. İkisinin de yapımı zahmetli. Peki hazır meyve suları, kolalar, ayranlar varken neden illa ki yapımı zahmetli olan bu iki içeceği tüketmekte ısrar ediyoruz? turkceodevim.com

Bence insanlar sıcaklık arıyor. Samimi bir insanı tarif ederken bile “Çok sıcak bir insan.” olarak bahsederiz. Demek ki sıcaklık bizim için önemli. Çay ve kahve de sıcak içecekler. Fakat bu sıcaklık ısıdan dolayı değil, samimiyet, içtenlik, sevgi, muhabbet, mutluluktan ileri geliyor. Çay ve kahve insanları sıcaklığıyla bir araya getiriyor; orada sohbet, mutluluk, huzur ortaya çıkıyor.

Sonuç olarak insanlarımızın çay ve kahveyi bu kadar çok tüketmesi, huzur ve mutluluk arayışlarıyla açıklanabilir. Yemekten sonra ailecek içilen bir demlik çay kadar insana huzur veren başka bir şey olabilir mi?..

*** İki Çay Biri Demli Olsun metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf MEB Yayınları (2) Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

114 Yorum

Yorum Yap