Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Halet Çambel Kimdir?

Halet Çambel kimdir? Hayatı, başarıları, önemi, çalışmaları hakkında, Halet Çambel için hazırlayacağınız sunumlarda kullanabileceğiniz bilgileri içerikte bulabilirsiniz.

Halet Çambel Kimdir?

Halet Çambel Kimdir? Hayatı – Önemi – Başarıları

Halet Çambel, bilim dünyası tarafından “Hitit hiyerogliflerinin çözüldüğü yer” olarak tanınan Karatepe-Arslantaş Höyüğü’nde, Türkiye’nin ilk açık hava müzesini kuran, Türkiye’yi eskrim dalında temsil ederek Suat Fetgeri Aşeni ile birlikte “Olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın sporcu” unvanını kazanan Türk arkeologtur.

27 Ağustos 1916’da Berlin’de doğmuştur. Babası  Hasan Cemil Bey, annesi Remziye Hanım’dır. Dört çocuklu ailenin üçüncü çocuğudur. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra 8 yaşında Türkiye’ye gelmiştir.

Ortaokul ve liseyi Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nde okumuştur. Eskrim spor dalıyla burada tanışmıştır. Fransız hükümetinden aldığı bursla Paris Sorbonne Üniversitesi’nde 3 yıl arkeoloji lisans öğrenimini görmüştür.

1936 Yaz Olimpiyatlarında eskrim dalında Türkiye’yi temsil etmiş ve Suat Fetgeri Aşeni ile birlikte olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın sporcu olmuştur.

1938 yılında lisans öğrenimini tamamlamış, Sorbonne’da doktora yapmaya başlamıştır. 1939 yılında  Yazılıkaya/Midas şehri kazısına katılmak üzere Türkiye’ye gelmiş, ikinci dünya savaşı nedeniyle Fransa’ya dönemeyince Türkiye’de kalmıştır.  İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ndeHelmuth Theodor Bossert’in asistanlığını yapmıştır.

Üniversitede kadro olmadığından bir süre Haydarpaşa Lisesi’nde Fransızca öğretmenliği yapmıştır. Doktora çalışmasına İstanbul Üniversitesi’nde devam etmiştir. Türk Tarih Kurumu adına Kırşehir Hashöyük’teki kontrol kazısını gerçekleştirmiştir. 1946’ya kadar Dr. Bossert ile birlikte Anadolu’da araştırma gezileri yapmıştır.

1960 İhtilali’nden sonra Türkiye’den ayrılmak zorunda kalmış, 1962-1963’te Almanya’da Saarbrücken Üniversitesi’nde konuk öğretim üyesi olarak çalışmıştır. Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul Üniversitesi’ndeki görevine devam etmiş ve Prehistorya Kürsüsü’nü kurmuştur.

1976’da TÜBİTAK’a bağlı bir Arkeometri Ünitesi kurulmasına katkıda bulunmuştur.

2010 yılında kendisine T.C. Kültür Bakanlığı tarafından Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verilmiştir.

Akademik dünyanın farklı alanlarında yaratıcı öngörüsü, uygulamadaki başarıları ile öne çıkan; arkeolog, korumacı, çevreci, eğitmen, dil bilimci, mimar, planlamacı, etnograf, düşünür gibi farklı bilimsel kimlikler ile tanınan Halet Çambel, 12 Ocak 2014 tarihinde İstanbul’daki evinde vefat etmiştir.

ALDIĞI ÖDÜLLER

  • 2010 – T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür-Sanat Büyük Ödülü
  • Onur Doktoru, Eberhard Karls Universität Tübingen
  • 2006 – İçel Sanat Kulübü Kültürel Mirasa Katkı Ödülü
  • 2005 – Boğaziçi Üniversitesi şeref doktorası
  • 2003 – Osmaniye Valiliği Üstün Hizmet Ödülü
  • Truva Kültür Sanat Ödülleri, Truva Özel Ödülü
  • 2004 – Tübingen Üniversitesi, Almanya, şeref doktorası
  • 2004 – Prince Claus Award
  • 2002 – Troya Kültür Sanat Ödülü
  • 2000 – Mersin Üniversitesi Şeref Doktorası
  • 1995 – Türkiye Bilimler Akademisi şeref üyesi
  • 1986 – Adelaide Ristori Ödülü, İtalya

Yararlanılan Kaynaklar

*** Halet Çambel Kimdir? içeriği hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap