Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Giyilebilir Teknolojik Ürünler Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Giyilebilir Teknolojik Ürünler metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 4. sınıf Türkçe Okuma Becerileri Kitabı Cevapları

Giyilebilir Teknolojik Ürünler Metni Cevapları

Giyilebilir Teknolojik Ürünler Metni Cevapları Sayfa 1

GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİK ÜRÜNLER

Yaşamımızı kolaylaştıran giyilebilir teknolojik ürünler giderek yaygınlaşıyor. Bu yeni teknoloji her an aramalara yanıt verebilmemize, kısa mesajlara, e-posta ve sosyal medya hesaplarımıza ulaşmamıza olanak sağlıyor. Bununla da kalmayıp gün boyu attığımız adım sayısını, ne kadar enerji harcadığımızı, uyku düzenimizi bize bildiriyor.
Giyilebilir teknolojik ürünler, son yıllarda iyice yaşamımıza girdi. Bu ürünler üstümüze giydiğimiz teknolojik araçların tamamını kapsıyor. Günümüzde giyilebilir teknolojik ürünler algılayıcılarından elde ettikleri bilgileri akıllı cihazlara kablosuz bir şekilde bağlanarak aktarabiliyor. Akıllı saatler, akıllı gözlükler, akıllı giysiler, akıllı takılar ve akıllı bileklikler giyilebilir teknolojik ürünlerden bazılarıdır.

Akıllı Gözlükler

Akıllı gözlükler son yıllarda gelişmekte olan giyilebilir teknolojik araçlardan biridir. Akıllı gözlüklerle fotoğraf ve video çekebilir, yönümüzü bulabilir, adım sayımızı ve nabız değerimizi öğrenebilir, gelen aramalara yanıt verebiliriz. Akıllı gözlük; bilgisayar, tablet ve akıllı telefondan aldığı bilgileri gözlüğün ekranına getirir.

Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte yüz tanıma teknolojisine sahip akıllı gözlükler kullanılmaya başlanmıştır. Çin Halk Cumhuriyetinde polisler, akıllı gözlükler ve yüz tanıma teknolojisi yardımıyla sokaklardaki suçluları bulabiliyorlar.

Giyilebilir Teknolojik Ürünler Metni Cevapları Sayfa 2

Akıllı Saatler

Akıllı saatler; bilgisayar sistemi ile uyumlu olan, kola takılan araçlardır. Günlük yaşamda sağladıkları kolaylıklar nedeniyle tercih ediliyorlar. Akıllı saatlerde aramalara yanıt verebilir, kısa mesajlarımıza bakabilir ve e-posta hesabımızı kontrol edebiliriz. Bunların yanı sıra fotoğraf ve video çekebilir, müzik dinleyebilir, adımlarımızı sayabiliriz.

Akıllı Giysiler

Vücut sıcaklığına, kaldırılan ağırlığın vücuttaki etkisine kadar çeşitli bilgileri toplayan akıllı giysiler birçok alanda yararlı olabilir. Örneğin bu giysiler yardımı ile bulunduğumuz ortamın sıcaklık, yükseklik ve hava kirliliği değerlerini öğrenebiliriz.

Akıllı Yüzükler ve Kolyeler

Akıllı yüzükler ve kolyeler, akıllı telefonlarımız ya da bilgisayarlarımız yakınımızda değilken bu cihazlara gelen arama ve mesajları bize bildirir. Bunun yanı sıra bu takıların; bilgilerin saklanması, temassız ödeme ve sessiz uyandırma gibi özellikleri de bulunur. Akıllı takılar titreşim yoluyla bizi uyandırır.

Akıllı Bileklikler

Akıllı bileklikler günlük yaşamımızda gerçekleştirdiğimiz çeşitli faaliyetleri algılayan, vücudumuzla ilgili bilgi toplayan ve bunları bize bildiren teknolojik ürünlerdir. Attığımız adım sayısını, ne kadar enerji harcadığımızı, nabız değerimizi, uyku saatimizi, gittiğimiz mesafeyi ölçerek bilgisayar ya da akıllı telefonlarımıza aktarırlar.
Akıllı bileklikler, günlük işlerimizi hem kaydeder hem de onları planlamamıza yardımcı olur. Akıllı cihazlarımıza gelen bildirimleri de bize iletirler.

Akıllı bileklikler bize nasıl yardımcı olur?

Adımlarımızı sayar: Akıllı bileklikler, harekete duyarlı bir algılayıcı yardımıyla vücudumuzdaki hareketi algılar ve adımlarımızı sayar. Bu bilgi, bilekliğin ekranında görülür. Yürümek, hareket etmek her yaş grubundan insan için yararlı bir etkinliktir. Adım saymak her gün yeterince hareket edip etmediğimizi anlayabilmek için bir gösterge olabilir.

Giyilebilir Teknolojik Ürünler Metni Cevapları Sayfa 3

Uyku süremizi ölçer: Sağlıklı bir yaşam için uyku süresi önemlidir. Akıllı bileklik, içindeki algılayıcılar yardımıyla ne kadar uyuduğumuza ilişkin veriler elde eder. Bunları bu bileklik ekranında görebiliriz. Akıllı bileklikler bu verileri akıllı cihazlara da gönderir. Uyku süremizi bilirsek yaşımıza göre yeterince uyuyup uyumadığımızı da bilebiliriz.
Bizi harekete geçirir: Sağlıklı bir yaşam için hareket etmek önemlidir. Hareketsiz kaldığımız zaman akıllı bileklik bizi hareket etmemiz konusunda uyarır. Akıllı bileklik bizi tablodaki durumlara göre hareket etmemiz konusunda uyarır.

Nabız değerimizi ölçer: Akıllı bilekliklerle sağlığımıza ilişkin bazı veriler elde edebiliriz. Nabız değerimizin akıllı bilekliklerle ölçülmesi buna örnek olarak verilebilir. Nabız, kalp atışı sonucunda atar damarlarda hissedilen kımıldamadır. Hareket ettiğimizde nabzımız hızlanır.

Nabzımızı, vücudumuzun hangi bölgelerinden ölçebiliriz?
Nabzımızı; şakaklarımız, kollarımızın üst iç bölgeleri, bileklerimiz, kasıklarımız ve ayak taraklarımızdan ölçebiliriz.
Harcadığımız enerjiyi ölçer: Akıllı bilekliklerin içinde basıncı, hızdaki değişimi ve dokudaki sıvı seviyesini ölçen algılayıcılar da vardır. Bu algılayıcıların elde ettiği verileri değerlendiren akıllı bileklikler, ne kadar enerji harcadığımızı ve sıvı tüketim miktarımızı ölçebilir.

Saat, takvim ve alarm işlevi de görür: Akıllı bileklikler saat özelliği ile bize zamanı gösterir. Akıllı bilekliklerde, anlık saat değeri dijital olarak ekrana yansıtılır. Bu bilekliklerde takvim ve alarm özellikleri de bulunur. Alarmını kurduğumuzda bileklik titreşerek bizi uyandırır.

Giyilebilir Teknolojik Ürünler Metni Cevapları Sayfa 4

1. Teknolojik ürünler hangi konularda bize kolaylık sağlar? Metnin birinci paragrafından yararlanarak üç tanesini yazınız.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: “Her an aramalara yanıt verebilmemize, kısa mesajlara / e-posta / sosyal medya hesaplarımıza ulaşmamıza olanak sağlar; gün boyu attığımız adım sayısını, ne kadar enerji harcadığımızı, uyku düzenimizi bize bildirir.” ifadelerinden herhangi üçünün yazıldığı cevaplar kabul edilir.

Kısmi kabul edilebilir cevap: “Her an aramalara yanıt verebilmemize, kısa mesajlara / e-posta / sosyal medya hesaplarımıza ulaşmamıza olanak sağlar; gün boyu attığımız adım sayısını, ne kadar enerji harcadığımızı, uyku düzenimizi bize bildirir.” ifadelerinden herhangi ikisinin yazıldığı cevaplar kabul edilir.

Kısmi kabul edilebilir cevap: “Her an aramalara yanıt verebilmemize, kısa mesajlara / e- posta / sosyal medya hesaplarımıza ulaşmamıza olanak sağlar; gün boyu attığımız adım sayısını, ne kadar enerji harcadığımızı, uyku düzenimizi bize bildirir.” ifadelerinden herhangi birinin yazıldığı cevaplar kabul edilir.

Kabul edilemez cevap: “Her an aramalara yanıt verebilmemize, kısa mesajlara / e- posta / sosyal medya hesaplarımıza ulaşmamıza olanak sağlar; gün boyu attığımız adım sayısını, ne kadar enerji harcadığımızı, uyku düzenimizi bize bildirir.” ifadelerinin dışındaki cevaplar kabul edilmez.

2. Giyilebilir teknolojik ürünler nelerdir? İki tanesini yazınız.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: “Akıllı saat, akıllı gözlük, akıllı giysi, akıllı yüzük ve kolye, akıllı bileklik’ten herhangi ikisinin yazıldığı cevaplar kabul edilir.

Kısmi kabul edilebilir cevap: “Akıllı saat, akıllı gözlük, akıllı giysi, akıllı yüzük ve kolye, akıllı bileklik’ten herhangi birinin yazıldığı cevaplar kabul edilir.

Kabul edilemez cevap: “Akıllı saat, akıllı gözlük, akıllı giysi, akıllı yüzük ve kolye, akıllı bileklik” ifadelerinin dışında kalan cevaplar kabul edilmez.

3. Bulunduğumuz ortamın sıcaklık, yükseklik ve hava kirliliği değerlerini öğrendiğimiz teknolojik ürün hangisidir?
A. Akıllı gözlük
B. Akıllı saat
C. Akıllı giysi
D. Akıllı bileklik

Cevap: C

Giyilebilir Teknolojik Ürünler Metni Cevapları Sayfa 5

4. Metne göre, akıllı saatlerle hangisi yapılamaz?
A. Fotoğraf ve video çekmek
B. Müzik dinlemek
C. Kısa mesajlarımıza bakmak
D. Bulunduğumuz ortamın sıcaklığını ölçmek

Cevap: D

5. Temassız ödeme ve sessiz uyandırma özelliği olan teknolojik ürün nedir? Yazınız.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: “Akıllı yüzükler ve kolyeler” ifadelerinin yazıldığı cevaplar kabul edilir.
Örnek cevap:
– Akıllı takılar

Kabul edilemez cevap: “Akıllı yüzükler ve kolyeler” ifadelerinin dışındaki cevaplar kabul edilmez.

6. Metne göre, akıllı bileklikler bize nasıl yardımcı olur? Uygun olan bütün seçenekleri işaretleyiniz.
Adımlarımızı sayarak
Uyku süremizi ölçerek
Vücut ısımızı ölçerek
Saat, takvim işlevi görerek
Fotoğraf makinesi işlevi görerek
Nabız değerimizi ölçerek

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: Doğru olan bütün seçeneklerin işaretlendiği cevaplar kabul edilir.

Kabul edilemez cevap: Doğru olan seçeneklerin dışında işaretlemenin yapıldığı veya doğru olan seçeneklerin eksik işaretlendiği ya da hiçbir işaretlemenin yapılmadığı cevaplar kabul edilmez.

Giyilebilir Teknolojik Ürünler Metni Cevapları Sayfa 6

7. Metindeki tabloya göre günlük adım sayısı 6.000 ile 8.000 arasında değişen birinin hareketlilik durumu nedir? Uygun olan bütün seçenekleri işaretleyiniz.
Hareketsiz
Limitli hareketli
Düşük hareketli
Kısmen hareketli
Aktif

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: Doğru olan bütün seçeneklerin işaretlendiği cevaplar kabul edilir.

Kabul edilemez cevap: Doğru olan seçeneklerin dışında işaretlemenin yapıldığı veya doğru olan seçeneklerin eksik işaretlendiği ya da hiçbir işaretlemenin yapılmadığı cevaplar kabul edilmez.

8. Gittiğimiz mesafeyi hangi teknolojik ürün sayesinde ölçebiliriz?
A. Akıllı bileklik
B. Akıllı yüzük ve kolye
C. Akıllı giysi
D. Akıllı gözlük

Cevap: A

9. Nabız değerimizi vücudumuzun hangi bölgesinden ölçemeyiz?
A. Şakaklarımızdan
B. Kollarımızın üst iç bölgelerinden
C. Alnımızdan
D. Ayak taraklarımızdan

Cevap: C

Giyilebilir Teknolojik Ürünler Metni Cevapları Sayfa 7

10. Bizleri titreşim yoluyla uyandıran teknolojik ürünler nelerdir? Yazınız.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: “Akıllı yüzükler ve kolyeler, akıllı bileklikler” cevabı kabul edilir.
Örnek cevap:
– Akıllı takılar, akıllı bileklikler

Kısmi kabul edilebilir cevap: “Akıllı yüzükler ve kolyeler, akıllı bileklikler” ifadesinden herhangi birinin yazıldığı cevaplar kabul edilir.
Örnek cevap:
– Akıllı takılar

Kabul edilemez cevap: “Akıllı yüzükler ve kolyeler, ve akıllı bileklikler” ifadesinin dışındaki cevaplar kabul edilmez.

11. Metne göre, akıllı bileklik ve akıllı saatin ortak özelliği nedir? Yazınız.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: “Her ikisi de bize zamanı gösterir / verir veya her ikisinden de zamanı / saati öğreniriz.” ifadesinin olduğu cevaplar kabul edilir.

Kabul edilemez cevap: “Her ikisi de bize zamanı gösterir / verir veya her ikisinden de zamanı / saati öğreniriz.” ifadesinin dışındaki cevaplar kabul edilmez.

12. Hareketsiz kaldığımızda hangi teknolojik ürün bizi hareket etmemiz konusunda uyarır?
A. Akıllı yüzük ve kolye
B. Akıllı bileklik
C. Akıllı giysi
D. Akıllı saat

Cevap: B

13. Çin Halk Cumhuriyeti’nde polisler, akıllı gözlük ve yüz tanıma teknolojisini hangi amaçla kullanmaktadır? Yazınız.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: “Suçluları bulmak / yakalamak için” ifadeleri veya bu anlama gelen cevaplar kabul edilir.

Kabul edilemez cevap: “Suçluları bulmak / yakalamak için” ifadelerinin dışındaki cevaplar kabul edilmez.

Giyilebilir Teknolojik Ürünler Metni Cevapları Sayfa 8

14. Giyilebilir bir teknolojik ürüne sahip olmak isteseydiniz hangisini seçerdiniz? Nedeniyle yazınız.
Sadece birini seçiniz.
Akıllı saat
Akıllı giysi
Cevabınızı okuduğunuz metinden yararlanarak açıklayınız.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: Yukarıdaki iki teknolojik aletten birini seçip metinden yararlanarak seçtiği teknolojik aletle ilgili yazılan uygun ifadeler doğru kabul edilir.
“Akıllı giysi çünkü bulunduğumuz ortamın sıcaklığını ölçer.
/ Bulunduğumuz yerin yüksekliğini öğrenmek istiyorum. / Hava kirliliği değerini ölçmek istiyorum.” veya bu anlama gelen cevaplar kabul edilir.
“Akıllı saat çünkü akıllı saatlerde aramalara yanıt verebiliriz.
/ Kısa mesajlarımıza bakabiliriz. / e-posta hesabımızı kontrol edebiliriz. / Fotoğraf ve video çekebiliriz. / Müzik dinleyebiliriz. / Adımlarımızı sayabiliriz.” veya bu anlama gelen cevaplar kabul edilir.

Kabul edilemez cevap: Herhangi bir seçeneği işaretlemeyen ve işaretlediği seçeneğe metinden yararlanarak doğru açıklama getirmeyen veya sadece seçeneği işaretleyip nedenini belirtmeyen cevaplar kabul edilmez.

15. Metne göre hangi teknolojik ürün, hangi işlevi gerçekleştirir? İşaretleyerek belirtiniz.
Her satırda sadece bir teknolojik ürünü işaretleyiniz.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: Tablodaki doğru olan tüm bölümlerin işaretlendiği cevaplar kabul edilir.

Kabul edilemez cevap: Tablodaki doğru olan bölümlerin dışında işaretlemenin yapıldığı veya doğru olan bölümlerin eksik işaretlendiği ya da tabloda hiçbir işaretlemenin yapılmadığı cevaplar kabul edilmez.

***Giyilebilir Teknolojik Ürünler metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
0
0
0
0
0
0

Yorum Yap