Evet Efendim Metni Cevapları

Evet Efendim metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 242-246-247-248-249
(Birey ve Toplum Teması)

Evet Efendim Metni Cevapları - 6. sınıf Türkçe MEB Yayınları

Evet Efendim Metni Cevapları – 6. sınıf Türkçe MEB Yayınları

Evet Efendim Metni Cevapları Sayfa 242

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Hacivat ve Karagöz ile ilgili yaptığınız araştırma sonucu elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Karagöz ile Hacivat

2. İletişimde nezaketin önemiyle ilgili düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

İnsanlar iletişim kurarak birbirleri ile anlaşır. İnsanlar arasındaki iletişimin sağlıklı olması gerekir ki insanlar olması gerektiği gibi anlaşabilsin. Bunun için de iletişim kuran kişilerin birbirine saygılı ve nazik davranması, konuşurken nezaket kurallarına uyması gerekir. Kaba sözler, sinirli ses tonu, sürekli birbirinin sözünü kesme, ahlaka uymayan sözcükler kullanma sağlıksız bir iletişime yol açar ve insan ilişkilerine zarar verir.

Evet Efendim Metni Cevapları Sayfa 246

1. ETKİNLİK

A) Okuduğunuz metinde geçen ve aşağıda sözlükteki anlamları verilen kelimeleri bularak peteklere yerleştiriniz.

1. Arka tarafında kırmaları çok, bacakları dar bir pantolon türü.

Cevap: POTUR

2. Hukukçuların, üniversite öğretim üyelerinin, din adamlarının, mezuniyet törenlerinde öğrencilerin elbise üstüne giydikleri uzun, yanları geniş, düğmesiz giysi.

Cevap: CÜBBE

3. “Saygı göstermek, saymak, değer vermek” anlamında kullanılan, iki kelimeden oluşan fiil.

Cevap: İTİBAR ETMEK

4. Yazı yazmak, desen çizmek veya basmak için kullanılan, türlü renklerde sıvı madde.

Cevap: MÜREKKEP

5. Evlere, çeşmeden su taşımayı iş edinmiş olan kimse.

Cevap: SAKA

6. “Uygun, yerinde, beğenilen, hoş görülen, kabul edilen” anlamlarında kullanılan bir kelime.

Cevap: MÜNASİP

7. “Seyrek olarak, arada bir, bazen, zaman zaman” anlamlarında kullanılan bir ikileme.

Cevap: ARADA SIRADA

8. Büyük ve gösterişli ev.

Cevap: KONAK

9. “Bir yere çakmak, çivilemek” anlamında kullanılan bir fiil.

Cevap: MIHLAMAK

Evet Efendim Metni Cevapları Sayfa 247

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Metnin başlığıyla içeriği arasında nasıl bir ilişki vardır? Anlatınız.

Cevap: Metnin içeriğinde bu söz sürekli tekrar etmektedir.

2. Hacivat, Karagöz’e neden nezaket ifadelerini öğretmek istemektedir? Açıklayınız.

Cevap: Hacivat, Karagözün de kendisi gibi saygın biri olmasını istemediği için nezaket ifadeleri öğretmek istemektedir.

3. Karagöz nasıl biridir? Metinden örnekler vererek anlatınız.

Cevap: Karagöz okuma yazma bilmeyen, söylenenleri sürekli yanlış anlayan, kaba bir insandır.

4. Metnin sonunda Hacivat, Karagöz’e neden kızmaktadır? Açıklayınız.

Cevap: Karagöz’ün Hacivat’ın her dediğine “Evet efendim, öyledir efendim, münasiptir efendim.” diye karşılık verdiği için kızmaktadır.

5. Görgü kurallarına uymak bize neler kazandırır? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Görgü kuralları bize saygınlık kazandırır. İletişimde ciddiye alınmamızı sağlar. Sosyal ilişkilerimiz daha sağlıklı olur.

3. ETKİNLİK

A) Aşağıda verilen özelliklerden, okuduğunuz “Evet Efendim” metninde görülenleri örnekteki gibi yuvarlak içine alınız. Bu maddelerin rakamlarına karşılık gelen harfleri bulmacadan bularak metnin türüne ulaşınız.

Cevap:

1. Sadece okumak için yazılır.

2. Mutlu sonla bitmek zorundadır.

(3.) Küçük bölümlerinden her birine sahne denir.

(4.) Seyirci karşısında oynanır.

(5.) Dram, komedi gibi türleri vardır.

6. Olaylar, canlandırılmaz, anlatılır.

(7.) Sahne sanatı olarak da adlandırılır.

8. Dizelerden oluşur.

(9.) Oyunla ilgili detaylar parantez içinde verilir.

10. Eseri sahnede canlandıran kişilere yazar denir.

(11.) Olay yazılarıdır.

(12.) Oyunun büyük bölümlerine perde denir.

Metnin Türü: TİYATRO

B) Yaptığınız bir hatadan dolayı anne, baba veya bir arkadaşınızdan özür dileyeceğiniz bir sahneyi kurgulayarak okuduğunuz “Evet Efendim” metninin tür özelliklerine uygun bir metni defterinize yazınız.

Cevap:

(örnek)

ANNE: Zeynep! Bir dakika gelir misin buraya?
ZEYNEP: Geliyorum anneciğim!
ANNE: Zeynep, bu vazoyu sen mi kırdın?
ZEYNEP: Hayır.
ANNE: Peki kim kırdı?
ZEYNEP: Bilmiyorum.
ANNE: Zeynepçiğim, bu vazo ben evden çıkarken sağlamdı. Dışarıda 15 dakika kaldım. Evde bir tek sen vardın. Eve geldiğimde vazo kırılmıştı. Bunu senden başkası kırmış olabilir mi?
ZEYNEP: Hayır. 
ANNE: Yine soruyorum; sen mi kırdın?
ZEYNEP: Evet anneciğim, ben kırdım.
ANNE: Peki neden yalan söylüyorsun ki?
ZEYNEP: Bana kızmandan korktum.
ANNE: Vazoyu kırdığın için sana kızmazdım ama yalan söylediğin için çok kızdım Zeynep.
ZEYNEP: Hem vazoyu kırdığım için hem de yalan söylediğim için özür dilerim anneciğim.
ANNE: Peki Zeynep. Kaza olabilir, insan hata yapabilir. Bunlar olağan şeyler. Fakat bir insan ne olursa olsun yalan söylememeli. Yalanlar elbet bir gün ortaya çıkar. Ne kadar büyük bir kabahat işlemiş olursan ol, bunun için asla yalan söyleme.
ZEYNEP: Tama anneciğim. Bir daha yalan söylemeyeceğim…

4. ETKİNLİK

Metni bir arkadaşınızla canlandırınız. Canlandırdığınız karaktere uygun jest, mimik ve ses tonu kullanmaya özen gösteriniz.

Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

Evet Efendim Metni Cevapları Sayfa 248

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki soy ağacında verilen akrabalık ilişkilerini açıklayan cümlelerden hareketle soy ağacını çözümleyiniz. Daha sonra soy ağacı ile ilgili soruları yanıtlayınız.

Cevap:

**Resmin büyük hali için üzerine tıklayınız.

Evet Efendim Metni Cevapları - 6. sınıf Türkçe MEB Yayınları - Soy Ağacı

Evet Efendim Metni Cevapları – 6. sınıf Türkçe MEB Yayınları – Soy Ağacı

Evet Efendim Metni Cevapları Sayfa 249

6. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki cümlelerde yer alan ünlemleri karşıladıkları duygularla örnekteki gibi eşleştiriniz.

Cevap:

seslenme → Haydi, gidiyoruz!

coşku → Yaşasın 23 Nisan!

üzüntü / acıma → Vah, yazık bu çocuğa!

şaşırma → Ya! Öyle mi? Bilmiyordum.

B) Okuduğunuz metinde yer alan ünlemleri ve karşıladıkları duyguları örnekteki gibi aşağıya yazınız.

Cevap:

Tuh, Allah iyiliğini versin! → Kızgınlık.

Tükürme suratıma be! → Kızgınlık.

Öyle değil canım! → Kızgınlık.

Yaparım öyleyse be Hacivat! → Coşku.

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinde boş bırakılan yerleri metnin akışına ve anlam bütünlüğüne uygun şekilde doldurunuz.

Cevap:

Hamza: Hafta sonu tiyatroya geliyor musun?
Hatice: Tabii ki geliyorum. Biletimi aldım bile.
Hamza: Ben de birkaç internet sitesine baktım ama hangi siteden bilet alacağıma karar veremedim.
Hatice: Bunun için düşünmene hiç gerek yok. “Devlet Tiyatroları”nın kendi sitesi olan www.devtiyatro.gov.tr adresinden biletini güvenle alabilirsin.
Hamza: Peki bu site güvenili midir?
Hatice: Tabii ki güvenlidir. Zaten “gov” veya “edu” uzantılı siteler tamamen güvenlidir.
Hamza: Bunu öğrendiğim iyi oldu. Bundan sonra bilet alırken, ödevim için araştırma yaparken ve bilgi edinmek istediğimde baktığım sitelerin “gov” veya “edu” uzantılı olmasına dikkat edeceğim.
Hatice: Ben zaten güvenli internet konusunda buna hep dikkat ederim.
Hamza: Teşekkür ederim Hatice. Ben de biletimi alıp tiyatroya geleyim o zaman.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

“İyilik” konulu bir haber metni araştırınız.

Cevap:

İyilik butikleri… İhtiyaç sahibi gençleri rencide etmeden kıyafet ve ayakkabı dağıtıyorlar

Kızılay’ın ihtiyacı olan üniversite öğrencilerine giysi yardımı yapmak üzere geliştirdiği ‘Kızılay Butik’ler markalardan da önemli destek görüyor. Son olarak Derimod’un ‘Eskiyi getir, yeniyi götür’ kampanyasıyla toplayıp tamamen yenilediği ve Kızılay’a bağışladığı 10 bin deri ceket, kaban ve monta öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. İlki Ardahan’da dağıtılan deri ceketler, 27 üniversitede yer alan ‘Kızılay Butik’lerde ihtiyaç sahibi gençlere ücretsiz dağıtmaya başladı.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/iyilik-butikleri-ihtiyac-sahibi-gencleri-rencide-etmeden-kiyafet-ve-ayakkabi-dagitiyorlar-41085582

*** Evet Efendim metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

27 Yorum

Yorum Yap