Ev Yaşamı Metni Cevapları

Ev Yaşamı metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları (2) 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 82-83-84-85-86-87
(Çocuk Dünyası Teması)

Ev Yaşamı Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Ev Yaşamı Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Ev Yaşamı Metni Cevapları Sayfa 85

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını metinden hareketle tahmin ediniz. Kelimelerin sözlük anlamlarını yazınız.

Cevap: 

aygıt: Birçok parçadan yapılmış alet, cihaz

görkemli: Büyüklüğü, görünüşü ve güzelliğiyle görenleri etkileyen, gösterişli

hasır: Saz, kabuk, yaprak vb. bir bitki maddesiyle örülmüş taban veya tavan örtüsü

kuşak: Yaklaşık olarak aynı yıllarda doğmuş, aynı çağın şartlarını, dolayısıyla birbirine benzer sıkıntıları, kaderleri paylaşmış, benzer ödevlerle yükümlü olmuş kişilerin topluluğu

serüven: Baştan geçen ilginç olay veya olaylar zinciri, macera

uygar: Fikir, sanat ve endüstri alanlarında çok büyük bir gelişme göstermiş olan, medeni

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Yazar, Japonların ev yaşamını neden basit bulmuştur?

Cevap: Bu kadar gelişmiş bir teknolojiye sahip bir ülkenin ev yaşamını daha görkemli olmasını beklediği için basit bulmuştur.

2. Çocukların eğitim konusunda yönlendirilmesi doğru mudur? Niçin?

Cevap: (örnek) Evet doğrudur. Çünkü çocuklar toplumun temelini oluştururlar. Bu temel ne kadar sağlam olursa o toplum da o kadar sağlam olur ve gelişir. Bu da eğitimle mümkündür.

3. Japon çocuklarının okul yaşantısı ile kendi okul yaşantınızı karşılaştırınız.

Cevap: (örnek) Japon çocukları çok sıkı bir eğitim yaşamı sürdürüyorlar. Yılda 40 gün tatilleri var fakat bu tatilde boş durmuyorlar; verilen ödevleri yapıp kontrol ettiriyorlar. Sık sık okul gezisi yaparak derste öğrendiklerini yerinde inceliyorlar. Bizde ise eğitim Japonlara göre o kadar sıkı değil. Tatil günlerimiz çok ve tatilde ödev yapmıyoruz. Okul gezilerimiz çok nadir oluyor ve biz gezileri genellikle eğlence amaçlı yapıyoruz. Bence bizim okul yaşantımız Japonların çok çok gerisinde.

4. Japonya’da yapılan okul gezileri öğrencilere nasıl bir fayda sağlamaktadır?

Cevap: Öğrenciler derste öğrendiklerini bu gezilerde yerinde inceleme fırsatı sunuyor. Bu da öğrenilenlerin daha iyi pekişmesini sağlıyor.

5. Japonların eğitim ile ilgili yaptıkları uygulamalardan hangisini ilgi çekici buldunuz?

Cevap: (örnek) Ormana götürülen çocukların bir yandan çevreyi incelerken, bir yandan da ağaçların altını temizlemelerini çekici buldum.

6. Japon çocuklarının öz güvenli ve başarılı olmasında ana etken nedir? Niçin?

Cevap: Eğitimde çocukların her işi kendilerinin yapması ve bilgileri direkt vermek yerine kendilerinin keşfetmesi sağlanması ana etkendir.

7. İmkânınız olsaydı, Japonya’da yaşayan çocuklara hangi soruyu sorardınız?

Cevap: (örnek) İki bin yüz kırk beş harfli alfabeyi nasıl öğrenebildiklerini sorardım.

3. ETKİNLİK

a) Aşağıda verilen özelliklerden metne ait olanların karşısına :) , olmayanların karşısına :( simgesini koyunuz.

Cevap:

Ev Yaşamı Metni Cevapları - Metnin Özellikleri

Ev Yaşamı Metni Cevapları – Metnin Özellikleri

b) Yukarıdaki :) simgesini koyduğunuz özelliklerden yola çıkarak metnin türünü belirtiniz.

Cevap: Gezi yazısı

Ev Yaşamı Metni Cevapları Sayfa 86

4. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki haber metnini okuyunuz. Haber metni ile görsel uyumlu mudur?

Dünyanın En Mutlu Çocukları Neden Hollanda’da?

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Örgütüne (UNICEF) göre, dünyanın en mutlu çocukları Hollanda’da yaşıyor. Uzmanlar, bunu çocukların aileleriyle daha fazla zaman geçirmesi ve okulda sınav ve ödev baskısı olmaması gibi birçok faktöre bağlıyor.

Amsterdam’daki Benoordenhout İlkokulunun Müdürü Annelies van Eijk, “Çocuklar, üzerlerinde çok fazla baskı olmadığında okula çok olumlu bakıyor, burayı ömürleri boyunca hiçbir şey yapmak zorunda olmadan tadını çıkaracakları bir yer olarak görüyorlar” diyor.

UNICEF’in verileri de bunu destekliyor. Örgüte göre, buradaki çocukların eğitimlerine devam etme olasılıkları diğer ülkedeki yaşıtlarınınkinden daha fazla.

(Basından)

Cevap:

Evet uyumludur. Görselde aileleriyle birlikte olan mutlu çocuklar yer almaktadır.

b) Sizce çocukların okul ve ev yaşamında mutlu olması neye bağlıdır?

Cevap:

(örnek) Çocukların üzerinde baskı oluşturmadan, öğrenmeleri gereken bilgileri kendilerinin keşfetmesine izin vermeye bağlıdır.

5. ETKİNLİK

a) Görsellerdeki varlıkların adlarını altlarındaki boşluğa yazınız. Bu adı oluşturan sözcükleri gösteriniz.

Cevap:

Ev Yaşamı Metni Cevapları - Birleşik Kelimeler

Ev Yaşamı Metni Cevapları – Birleşik Kelimeler

Ev Yaşamı Metni Cevapları Sayfa 87

b) Aşağıdaki sözcükleri birleşik sözcük oluşturacak şekilde eşleştiriniz. Eşleştirme sonucu ortaya çıkan sözcükleri yazım kurallarına uyarak Sinderella’nın tahtasına yazınız.

Cevap:

Ev Yaşamı Metni Cevapları - Birleşik Kelimeler Sindirella Tahtası

Ev Yaşamı Metni Cevapları – Birleşik Kelimeler Sindirella Tahtası

6. ETKİNLİK

Siz de gezip gördüğünüz bir yeri gezi yazısı şeklinde anlatınız. Yazınızda uygun geçiş ve bağlantı ifadelerini kullanınız. (Ama, fakat, lakin, bununla birlikte, buna rağmen…)

Cevap:

Yazacağınız gezi yazısı için aşağıdaki butona tıklayarak ulaşabileceğiniz yazıyı örnek alabilirsiniz.

Gezi Yazısı Örneği

*** Ev Yaşamı metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf MEB Yayınları (2) Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

4 Yorum

Yorum Yap