Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Telafi Eğitimi Programı Etkinlik Cevapları İçin Tıklayın

El Sanatlarını Yaşatalım Metni Cevapları

El Sanatlarını Yaşatalım metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 238-241-242-243-244 (Sanat Teması)

El Sanatlarını Yaşatalım Metni Cevapları - 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

El Sanatlarını Yaşatalım Metni Cevapları – 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

El Sanatlarını Yaşatalım Metni Cevapları Sayfa 238

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1 . El sanatlarıyla ilgili ne biliyorsunuz?

El sanatları, ortaya çıktığı toplumun duygularını, sanatsal beğenilerini ve kültürel özelliklerini yansıtır. Minyatür, çini, ahşap işçiliği, cam, ebru, hat bazı el sanatlarıdır.

2. Yakın çevrenizde el sanatları ürünleriyle uğraşan var mı?

1. ETKİNLİK

Metni okurken zihninizde oluşan soruları yazınız. Soruları arkadaşlarınıza sorunuz.

Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

El Sanatlarını Yaşatalım Metni Cevapları Sayfa 241

2. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

Cevap: 

keçe

Anlamı: Yapağı veya keçi kılının dokunmadan yalnızca dövülmesiyle elde edilen kaba kumaş

Cümlem: Ayakları kışın üşümesin diye ayakkabının alt kısmına keçe parçası koydu.

çömlek

Anlamı: Toprak tencere

Cümlem: Koyunun etini çömlekte pişirirsen daha lezzetli olur.

kasnak

Anlamı: Nakış işlemek için gergef gibi kullanılan, kumaşı germeye yarayan, tahtadan çember

Cümlem: Nakış işlerken kasnağı kırılınca, çeyizi yetişmeyecek diye çok korktu.

figür

Anlamı: Resim ve heykel sanatlarında varlıkların biçimi

Cümlem: Dedem deriden Karagöz Hacivat figürleri yapar.

3. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1. Sergide hangi el sanatları tanıtılmaktadır?

Cevap: Sergide Trabzon hasırından, iğne oyaları ve işlemelere, kukla yapımından, keçe ve şile bezinin tezgahta dokunmasına, gümüş, bakır işçiliğine, çömlek yapımına, camın sanatla buluşmasına kadar pek çok el sanatının tanıtımı yapılmaktadır.

2. Cama nasıl şekil verilmektedir?

Cevap: Bir demir çubuk yardımı ile fırında erimiş halde bulunan camı toplamak için döndürme hareketi yapılır. Cam demir çubuktan ayrılınca da ocak dışında soğutma ve şekillendirme çalışmaları yapılır. Biraz soğuması beklenen cam, cam çubuklar yardımıyla hazırlanan kaba koyulur. Üfleme yapılarak çubuklara yapışması sağlanır. Kalıp içinde elle döndürme hareketi yapılarak ürüne son şekli verilir.

3. Telkari nasıl yapılmaktadır?

Cevap: Gümüş teller ilmek ilmek örülerek yapılmaktadır.

4. Şile bezinin özü nedir?

Cevap: Pamuk ipliğidir.

El Sanatlarını Yaşatalım Metni Cevapları Sayfa 242

4. ETKİNLİK

Metinle ilgili iki soru yazıp cevaplayınız.

Cevap: 

Soru: Hakan ve Gökhan’ın en çok dikkatini çeken şey nedir?

Cevap: Camları elindeki bir maşa ile tutarak ısıtan, sonra da onlara değişik şekil veren, içine renkler karıştırarak ışıltılı hale getiren cam ustasının çalışmalarıdır.

Soru: Ebru yapımında ne tür boyalar kullanılır?

Cevap: Toprak boya kullanılır.

5. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.

KONU

Cevap: El sanatları

ANA FİKİR

Cevap: Günümüzde yok olmaya yüz tutmuş el sanatlarına ilgi göstererek yaşatılmasını sağlayabiliriz.

6. ETKİNLİK

El sanatlarıyla uğraşmak insanlar için neden önemlidir? Sınıfça konuşunuz.

Cevap: El sanatları, milletimizin kültür ögelerindendir. El sanatlarıyla uğraşmak, kültürümüzü yaşatmak, devam ettirmek demektir. Kültürümüze sahip çıkmak, onu koruyup yaşatmak için el sanatları ile uğraşmaya devam etmemiz gerekir.

7. ETKİNLİK

Metinde yazım yanlışı yapılan kelimelerin altını çizerek yay ayraç ( ) içlerine uygun noktalama işaretlerini koyunuz.

Cevap: 

YEMENİCİLİK
Yemeni(,) cilalanmış deriden el emeğiyle yapılan sağlıklı ayakkabıdır(.) osmanlı’da zengin bir ayakkabı kültürü vardır(.) İnce işçilikle süslenmiş saray için yapılmış pabuçlar(,) bugün topkapı
Sarayı pabuç Hazinesi()nde bulunmaktadır(.) Saray içierisinde yumuşak yemeniler giyilirken, dışarıda sarı deriden yapılmış işlemelerle bezenmiş yemeniler tercih edilmiştir(.)
Yemeniye uygulanan modeller ile yemeni farklı isimler alır. Tokalı Osmanlı Yemenisi(,) Saray Yemenisi(,) Postal gibi isimleri vardır(.)

Hafza BOYNUKALIN

El Sanatlarını Yaşatalım Metni Cevapları Sayfa 243

8. ETKİNLİK

Soruları sosyal medya mesajına göre cevaplayınız.

1. Mesaj kim tarafından yazılmıştır?

Cevap: Efe Uçal

2. Mesaj kime yazılmıştır?

Cevap: Ufuk Erim

3. Mesajın yazılma amacı nedir?

Cevap: Resim yarışmasındaki başarısından dolayı Ufuk Erim’i tebrik etmek.

9. ETKİNLİK

“El Sanatları” konulu bir şiir yazınız. Yazdıklarınızı sınıf içinde okuyabilir, okul veya sınıf panosunda sergileyebilirsiniz. Yazdığınız şiirlerle şiir yarışmalarına katılabilirsiniz.

Cevap: 

(örnektir)

EL SANATLARI

Yüzyıllar ötesinden gelen,
Bir gelenektir el sanatları.
Armağandır bize ninelerimizden,
Sanatla işlenmiş ev eşyaları.

İçinde binbir emek barındırır.
İpek oyası talkari sanatı.
Her yörenin mutlaka vardır,
Kendine özgü el sanatı.

El Sanatlarını Yaşatalım Metni Cevapları Sayfa 244

10. ETKİNLİK

Türküyü kendi yazı stilinize göre yazınız.

ATA BARI

Bahçası var, bağı var
Ayvası var, narı var
Atamızdan yadigar
Biz de ata barı var

Uzun uzun kamışlar
Ucunu budamışlar
Benim ela gözlümü
Askere yollamışlar
(…)

Yöre: Artvin

Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.

*** El Sanatlarını Yaşatalım metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

16 Yorum

Yorum Yap