Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Çevreyi Korumaya Yönelik Dernek ve Vakıflar

Çevreyi korumaya yönelik dernek ve vakıflar, isimleri, kuruluş tarihleri ve kısaca faaliyetleri.

Çevreyi Korumaya Yönelik Dernek ve Vakıflar

Çevreyi Korumaya Yönelik Dernek ve Vakıflar

Dünyada ve Türkiye’de çevreyi korumaya yönelik özel veya devlete ait bazı sivil toplum kuruluşları, dernek ve vakıflar mevcuttur. Hepsinin uzmanlaştığı alanlar, dikkat çekmek istediği alanlar farklıdır. Bazıları yeşil alanların korunması için uğraşırken bazıları da doğaya zarar veren kuruluşlarla mücadele ederler.

Çevreyi korumaya yönelik dernek ve vakıflar şunlardır:

Greenpeace (Grinpis): 1971 yılında Kanada’da kurulmuştur. Çevreye zarar verecek faaliyetlerde bulunan kuruluşlarla mücadele ederler.

WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı): 1961’de Amerika’da kurulmuştur. Doğal yaşamı, nesli tükenmekte olan canlıları korumak için mücadele ederler.

TEMA (Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı): 1992 yılında İstanbul’da kurulmuştur. Ağaçlandırma, orman kurma, fidan dikme projesiyle Türkiye’de kuraklık tehlikesine karşı mücadele ederler.

ÇEKÜL (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı): 1990’da İstanbul’da kurulmuştur. Doğanın ve kültürümüzün korunmasına yönelik çalışmalar yaparlar.

DOĞA: 2002 yılında Ankara’da kurulan bir dernektir. Modern insanla doğal yaşam arasında bir denge kurmayı amaçlar.

ÇEVKOR Vakfı (Çevre Koruma ve Araştırma Vakfı): 1991 yılında Ege ve Dokuz Eylül Üniversiteleri öğretim üyeleri tarafından kurulmuştur. Toplumun her kesiminde çevre bilincinin aşılanması ve bu konuda eğitim çalışmalarının yapılması için çalışırlar.

ÇEKUD (Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği): 1999 yılında İstanbul’da kurulmuştur. Ağaçlandırmaya ve ormanları korumaya yönelik çalışmalar yaparlar. Diğer çevre kuruluşlarını bir araya getirecek şekilde organizasyonlar düzenlerler.

ÇEVKO (Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı): 1992 yılında İstanbul’da kurulmuştur. Ambalaj atıklarının geri dönüşümünde Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş en büyük kuruluştur.

TURMEPA (DenizTemiz Derneği): 1994’te İstanbul’da kurulmuştur. Denizlerimizn temizliği konusunda çalışmalar yürütmektedir.

TÜRÇEV (Türkiye Çevre Eğitim Vakfı): 1993 yılında Ankara’da devlet desteği ile kurulmuştur. Yeşil ve ekolojik yaşamdan denizlerin temizliğine, kültürel değerlerin korunmasından bu konularda halkın ve gençlerin bilinçlendirilmesine kadar birçok alanda çalışmalar yapar.

Doğa ile Barış Derneği: 1993 yılında İstanbul’da kurulmuştur. Teknoloji ile ilgilenirken doğayı unutan insanlar ile doğayı uygun bir şekilde barıştırmak doğrultusunda çalışmalar yürütmektedir.

TÜRÇEK (Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu): 1972 yılında İstanbul’da kurulmuştur. Çevre bilinci, yeşillerin ve doğanın korunmasına dair çalışmalar yapar.

*** Çevreyi korumaya yönelik dernek ve vakıflar konulu araştırma hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
328
love
68
clap
42
angry
26
unlike
14
confused
13
happy
13
sad

90 Yorum

Yorum Yap