Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Canım Kitaplığım Metni Cevapları

Canım Kitaplığım metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları (2) 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 172-173-174-175-176-177
(Okuma Kültürü Teması)

Canım Kitaplığım Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Canım Kitaplığım Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Canım Kitaplığım Metni Cevapları Sayfa 172

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Kitap seçiminde dikkat etmemiz gerekenleri nedenleriyle birlikte açıklayınız.

Cevap: Yaşımıza ve seviyemize uygun, ilgimizi çekecek türde, seviyemize uygun kitaplar yazan bir yazarın yazdığı, büyüklerimizin onayladığı kitaplar seçmeliyiz. Kitapların bandrollü olmasına dikkat etmeli, “korsan kitap” denilen, kaçak yollarla basılmış kitapları almamalıyız.

Canım Kitaplığım Metni Cevapları Sayfa 175

1. ETKİNLİK

Aşağıda verilen kelimelerin anlamlarını metnin bağlamından hareketle tahmin ederek tahminlerinizi sözlükten kontrol ediniz.

Cevap:

evren: Gök varlıklarının bütünü, kâinat, cihan

kıvanç: Sevinç

gücenmek: Birinin beklenilmeyen bir davranışı veya sözü karşısında kırgınlık duymak

yetkinlik: Gerekli olgunluğa erişmiş olma durumu

aldanmak: Görünüşe bakarak yanlış bir yargıya varmak, yanılmak

2. ETKİNLİK

Okuduğunuz metni boş bırakılan yere özetleyiniz.

Cevap: 

CANIM KİTAPLIĞIM METNİ ÖZETİ

Bir sürü kitabım oldu. Önce öğretmenimin önerdiklerini aldım. Kitaba olan ilgimi gören yakınlarım da bana kitap armağan ettiler. Hepsini okuyamadım ama okumaya devam ediyorum.

Ben, dostluğun ve arkadaşlığın bu denli kıvanç verici olduğunu, kötülerle savaşmayı, iyilerle birlikte olmayı kitaplar sayesinde öğrendim.

Kitapsız bir evren düşünemem. Siz de okumaya alışırsanız bir daha bırakamazsınız.

Kitap seçmek de okumak kadar önemlidir. Mesela bir gün ağabeyim bana bir kitap getirmiş. Arkadaşı vermiş ona da. O da hiç açıp bakmadan bana vermiş. Kitap bana uygun değildi. Bu beni çok rahatsız etti. Ben de ağabeyime geri verdim kitabı. Kitap seçmedeki dikkatim babamın ve ağabeyimin çok hoşuna gitmişti.

Umarım siz de kitap okumayı sever, kitap seçerken de dikkatli olursunuz.

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Çocuğun kitap sayısının artmasında kimlerin katkısı olmuştur?

Cevap: Öğretmeninin, ailesinin ve arkadaşlarının katkısı olmuştur.

2. Çocuk, kitapların kendisinde yarattığı değişimi nasıl anlatıyor?

Cevap: Daha anlayışlı, daha bir içten, daha bir seven ve sevilen biri olduğunu anlatıyor.

3. Çocuk, kitaplığındaki değişimden bahsederken nasıl bir benzetme yapıyor?

Cevap: Sanki “cennet” ülke değil de, bir “cehennem” yeri oluvermiş benim canım kitaplığım.

4. Çocuğun ağabeyine tepki gösterme nedeni nedir? Siz olsaydınız nasıl bir tepki verirdiniz?

Cevap: Ona uygun olmayan bir kitap hediye etmesidir.

5. Metinde adı geçen kitaplardan herhangi birini okudunuz mu? Okuduysanız arkadaşlarınıza konusu hakkında bilgi veriniz.

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

6. Sizce her kitabı okumak doğru mudur? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Her kitabı okumak doğru değildir. Yaşımıza uygun, büyüklerimizin onayladığı kitapları okumamız gerekir.

Canım Kitaplığım Metni Cevapları Sayfa 176

4. ETKİNLİK

Metnin içeriğine uygun bir başlık belirleyiniz.

Cevap: 

KİTAP SEÇİMİ

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde kişilerin ve varlıkların yerine kullanılan kelimelerin altını çiziniz.

Cevap: 

Bende okuma merakı geliştiğini görenler bana kitap hediye ettiler.

Bunlara, birkaç yaş günümde arkadaşlarımın verdiklerini de eklersek varın siz hesap edin ne kadar çoğalmış.

• Barış ve sevgi yayılır onların ortamından.

• Bak, şunu da kardeşine ver.

Benim oğlum işte böyledir ağabeyi…

• Bak, bundan sonra sana ne kitaplar alacağım.

6. ETKİNLİK

Sizce insanlar neden kitap yazma ve okuma gereği hissediyorlar? Hafızada tutma tekniğini kullanarak bu konu ile ilgili bir konuşma yapınız.

Cevap: 

(örnek)

Sevgili Arkadaşlar,

İnsanlar hayatlarında birçok olay yaşar, duygu hissederler. Bazılarının hayal güçleri o kadar gelişmiştir ki birilerine anlatmak isterler. Bazıları da edindiği bilgileri insanlara aktarmak ister. İşte insanlar yaşadıkları olayları, duygularını, hayal güçlerini, edindiği bilgileri insanlara aktarabilmek, onların da bunlardan faydalanmasını sağlamak için kitap yazarlar. Kendi dünyaları ile başkalarının dünyalarını birleştirerek insanlığın gelişmesine katkıda bulunurlar.

Kitap okuyan insanların da amacı budur. Her yaşamdan kendilerine pay çıkarmak, bilgi sahibi olmak, duyguları paylaşmak için kitap okurlar. Kitaplar onlar için en iyi dosttur.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

7. ETKİNLİK

Kitap sevgisi üzerine iki kıtadan oluşan bir şiir yazınız.

Cevap: 

(örnek)

BENİM GÜZEL KİTABIM

Sayfaların bir pınar,
Bilgi sunar, nur sunar.
Bütün içenler kanar,
Benim güzel kitabım.

Her sıkılan başvurur,
Gerçekler saklı durur.
Sende kaynar ışık, nur,
Benim güzel kitabım.

İ.Hakkı TALAS

Canım Kitaplığım Metni Cevapları Sayfa 177

8. ETKİNLİK

Aşağıda “Canım Kitaplığım“ adlı metinden bazı bölümler verilmiştir. Bölümlerin gerçek mi yoksa kurgusal mı olduğunu nedenleriyle yazınız.

“Önce öğretmenimin önerdiklerini aldım. Okudum da. Bende okuma merakı geliştiğini gören annem, babam, ağabeyim, akrabalardan kimileri fırsat buldukça kitap armağan ettiler. Bunlara birkaç yaş günümde arkadaşlarımın verdiklerini de eklersek varın siz hesap edin ne kadar çoğalmış…”

Cevap: Gerçektir. Çünkü anlatılanlar gerçek hayatta olabilecek şeylerdir.

“İki, üç gündür kitaplığımda bir gariplik var. Ne zaman önünden geçsem sanki gerçekten kuşlar öter, kanat çırpardı kitaplığımda. Orada çiçeklerden renk ve koku yayıldığını bilmem söylemiş miydim? Arılar en güzel balı gene orada üretirdi. Kırlarda, yeşilin cümbüşünde tatlı tatlı esen rüzgârların kokusu, kitaplığımın aracılığıyla yüzüme, kulağıma, saçlarıma dolanırdı.”

Cevap: Kurgusaldır. Çünkü anlatılan gerçek hayatta olamayacak, hayal ürünü şeylerdir.

9. ETKİNLİK

a) “Canım Kitaplığım” metni ile aşağıda verilen metni konu bakımından karşılaştırınız.

KİTAPLAR

“İki alışveriş, (dostluk ve aşk) rastlantılara ve başkalarına bağlıdır; biri aramakla bulunmaz kolay kolay, öteki yaşla solar gider. Onun için yaşamımı doldurup doyuramazdı onlar. Üçüncü alışveriş, kitaplarla kurduğumuz ilişkidir ki daha sağlam ve daha çok bizimdir. Ötekilerin başka üstünlükleri vardır ama bu üçüncüsü daha sürekli ve daha kolayca yararlıdır.

Ömür boyu yanı başımda, her yerde elimin altındadır. Kitaplar yaşlılığımda ve yalnızlığımda avuturlar beni. Sıkıntılı bir avareliğin baskısından kurtarır, hoşlanmadığım kişilerin havasından dilediğim zaman ayırıverirler beni.”

Montaigne (Monteyn)

Cevap: “Canım Kitaplığım” metninin konusu kitap seçmenin önemi, “Kitaplar” metnin konusu ise kitap okumanın faydalarıdır.

b) “Canım Kitaplığım” metni ile “Kitaplar“ adlı metnin yazarlarının kitaba bakış açılarını belirtiniz.

Cevap: “Kitaplar” metninde yazar, aşk, dostluk ve kitaplarla olan ilişkiyi karşılaştırıp kitap okumanın faydalarına değinmiştir. “Canım Kitaplığım” metninde ise yazar, kitapların kendisinde uyandırdığı duygular üzerinden örnekler vererek kitap seçiminin önemini ön plana çıkarmıştır.

*** Canım Kitaplığım metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
341
54
17
82
43
10
66

172 Yorum

Yorum Yap