Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Bilinçli Tüketici Nasıl Olunur?

Bilinçli tüketici nedir? Bilinçli tüketici olmak neden önemlidir? Bilinçli tüketici nasıl olunur? sorularını cevaplayan araştırma yazısı.

Bilinçli Tüketici Nasıl Olunur?

Bilinçli Tüketici Nasıl Olunur?

Bir mal veya hizmet alırken temel ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran, bu mal ve hizmetlerin kaliteli, güvenli, sağlıklı ve ucuz olması için araştıran, israf yapmayan, tüketici olarak haklarını bilen ve savunan kişilere bilinçli tüketici denir.

Ticarette zarar görmemek için her insanın bilinçli tüketici olması gerekir. Bilinçli tüketici olmak, ekonomik faaliyetlerin düzgün işlemesi ve tüketicinin yaptığı alış verişlerde mutlu olmasını sağlar. Peki bilinçli tüketici nasıl olunur? Maddeler halinde sıralayalım:

  • Alınan mal ya da hizmet ihtiyaç kadar alınmalıdır. İhtiyaç duyulmayan ürün alınmamalıdır. Tüketim miktarı göz önünde bulundurularak alış veriş yapılmalıdır. İsraftan kaçınılmalıdır.
  • Alınacak mal ya da hizmetin fiyatı araştırılmalıdır. Fiyat farkları tespit edilerek en uygun fiyata sahip ürün veya hizmet alınmalıdır.
  • Mal ya da hizmet alınırken sözleşmeler mutlaka okunmalıdır. Sözleşme içerisinde tüketicinin zarar görebileceği maddeler olabilir. O halde o ürün alınmamalıdır.
  • Bütçeye göre alış veriş yapılmalıdır. Mümkünse alış verişler peşin yapılmalıdır. İleride karşılaşılabilecek bütçesel sorunlara karşı taksitli alış verişlerden kaçınılmalıdır.
  • Alınacak mal veya hizmetin kalitesi ve güvenliğinden emin olunmalıdır. Bu konu hakkında araştırma yapmadan alış veriş yapılmamalıdır. Bu ürünleri kullanan insanların görüşleri alınmalıdır.
  • Her alış veriş sonrası fatura veya fiş mutlaka alınmalıdır.
  • Alınacak malın içeriği ve son kullanma tarihleri kontrol edilmelidir.
  • Tüketici hakları iyi bilinmelidir. Alınan mal veya hizmetin kusurlu çıkması durumunda tüketici hakları dahilinde savunma yapılmalıdır. Sorunlu alış verişler için ilgili kuruluşlara başvuru yapılmalıdır. Bu kuruşlar şunlardır: Sanayi Bakanlığı, Ticaret Odaları, Tüketici rekabetinin Korunması Genel Müdürlüğü, Belediyeler(Zabıta), TÜKODER (Tüketiciyi koruma Derneği), Tüketici Hakem Heyeti.

*** Bilinçli Tüketici Nasıl Olunur? araştırma konusu hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
368
clap
100
angry
70
love
51
unlike
25
sad
24
happy
23
confused

162 Yorum

Yorum Yap