Baba Bana Bir Şiir Bul metni cevapları ve soruları, Özgün Yayıncılık 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 29-30-31-32-33
(Erdemler Teması)

Baba Bana Bir Şiir Bul Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları

Baba Bana Bir Şiir Bul Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları

Baba Bana Bir Şiir Bul Metni Cevapları Sayfa 29

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. “Bana Bir Masal Anlat Baba” isimli şarkıyı dinlemek size neler hissettirdi? Şarkı ile ilgili duygu ve düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

(örnek) Şarkıyı dinlerken çok duygulandım. İlkokula gittiğim günleri hatırladım. Babamla aramızda geçen güzel anıları hatırladım. Şarkı çok güzeldi. 

2. “Bana Bir Masal Anlat Baba” şarkısının size hissettirdiklerinden ve başlığından hareketle okuyacağınız metnin konusunu tahmin ediniz.

Metnin konusu doğa olabilir.

Baba Bana Bir Şiir Bul Metni Cevapları Sayfa 30

1. ETKİNLİK

Şiirde şair, babasından neler istemektedir? Şairin yerinde siz olsaydınız babanızdan neler isterdiniz? Aşağıya yazınız.

Cevap:

Şairin İstekleriBenim İsteklerim
Sevgiyi anlatan, her satırından bal damlayan, içinde kuş cıvıltıları, martılar, atlar, geyikler olan bir şiir. 

Avcıların hayvanları öldürmemesi, kimsenin kimseyi üzmemesi, çiçeklerin solmaması, gerçeklerin acı olmaması, insanların gülmesi, eğlenmesi.

(örnek) Düşmanlıkların son bulması, herkesin barış, birlik ve beraberlik içinde yaşaması, herkesin birbirine yardım etmesi, hoşgörülü ve saygılı olması, doğanın kirlenmemesi, fakirliğin bitmesi, tüm hastalıklara çare bulunması.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerden şiirin ana duygusuyla ilgili olanları işaretleyiniz.

Cevap:

[X] Dünyadaki insanlar barış içinde yaşamalıdır.

[X] Çocuklar kötülüklerin, savaşların, gözyaşlarının olmadığı yarınlarda büyümeyi hak eder.

[   ] Tüm insanları sevgi ile kucaklamalıyız.

[   ] İnsanlar dostluk ilişkilerini çıkarları doğrultusunda kurmalıdır.

[X] Kuş cıvıltıları, insan kahkahaları, yemyeşil bir doğa insanı mutlu etmeye yeter.

[   ] En büyük erdemlerimizden biri de dürüstlüktür.

3. ETKİNLİK

Siz olsaydınız şiire nasıl bir başlık yazardınız? Niçin?

Cevap:

Ben olsam şiire “Mutluluğun Kaynağı” başlığını yazardım. Çünkü şiirde insanların mutlu yaşaması için gerekenlerden bazılarına değinilmiştir.

Baba Bana Bir Şiir Bul Metni Cevapları Sayfa 31

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki sözcüklerin zıt anlamlılarını şiirden bularak yazınız.

Cevap:

nefret

sevgi
tutsaklık

özgürlük
solmak

canlanmak
dışında

içinde
 yalan

gerçek
ağlamak

gülmek
 

5. ETKİNLİK

a. Şiirde dize sonlarındaki uyumu sağlayan ses benzerliklerini örnekteki gibi belirleyiniz.

Cevap:

2. dörtlük

……………. cıvıltıları
……………. kanatları
……………. atları

3. dörtlük

……………. gezsin
……………. vazgeçsin
……………. üzmesin

4. dörtlük

……………. çiçekler
……………. böcekler
……………. gerçekler

5. dörtlük

……………. söylensin
……………. eğlensin
……………. beğensin

b. Bu ses benzerliklerinin şiire neler kattığını arkadaşlarınızla tartışınız.

Cevap: Bu ses benzerlikleri şiire ahenk ve söyleyiş güzelliği katmıştır. 

Baba Bana Bir Şiir Bul Metni Cevapları Sayfa 32

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde eğik çizginin (/) hangi amaçla kullanıldığını ilgili cümlelerin altına yazınız.

Cevap:

• Sevgileri yarınlara bıraktınız / Çekingen, tutuk, saygılı. / Bütün yakınlarınız / Sizi yanlış tanıdı.

Şiirde dizeler yan yana yazıldığında dizeleri ayırmak için kullanılmıştır.

• Bülbül Sokak No.: 78/17 Yenimahalle / ANKARA

Adres yazarken, ilçe ile şehir ismi arasında ve bina numarası ile kapı numarası arasında bilgileri ayırmak için kullanılmıştır.

• 10/5/2018

Tarih yazarken gün, ay ve yılı gösteren rakamları birbirinden ayırmak için kullanılmıştır.

• -da/-de, -acak/-ecek, -lık/-lik/-luk/-lük

Yapım ve çekim eklerinin değişik şekillerinin bulunduğunu belirtmek için kullanılmıştır.

• 84/4 = 21

Matematikte bölme işareti yerine kullanılmıştır.

• http://tdk.gov.tr

İnternet adresinde kullanılmıştır.

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki fiillerden iş (kılış) anlamı taşıyanları belirleyip ilk harflerini sırasıyla kutucuklara yazarak şifreyi bulunuz.

Cevap:

Baba Bana Bir Şiir Bul Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları - İş Fiilleri

Baba Bana Bir Şiir Bul Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları – İş Fiilleri

Baba Bana Bir Şiir Bul Metni Cevapları Sayfa 33

8. ETKİNLİK

“Barış, mutluluk, dostluk, çocuk, gelecek” sözcüklerinden hareketle siz de aşağıya bir şiir yazınız. Yazdığınız şiiri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

(örnek)

DOSTLUK

En karanlık anımda,
Dostum yanı başımda.
Uzatır bana ellerini,
Barışın simgesidir kendisi.

En neşeli saatlerimde,
Ağlayıp üzülsem de,
Gelecek günlerimde,
Benimledir her yerde.

Sen de dost edin kendine,
Barış içinde yaşa herkesle,
Mutlulukta, hem kederde,
Dostluk kazanacak yeryüzünde.

Not: Bu şiir turkceodevim.com yazarları tarafından örnek göstermek için yazılmıştır.

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

Kırgızların sosyal yaşantıları ve dil özellikleri hakkında araştırma yapınız.

Aşağıdaki butona tıklayarak konu hakkındaki araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

Kırgızların Sosyal Yaşantıları ve Dil Özellikleri

*** Baba Bana Bir Şiir Bul metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf Özgün Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın