Azim Metni Cevapları

Azim metni cevapları ve soruları, Ekoyay Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 116-118-119-120-121-122
(Erdemler Teması)

Azim Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları

Azim Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları

Azim Metni Cevapları Sayfa 116

1. Azim, kararlılık ve ümitsizliğe kapılmama ile ilgili hazırladığınız afişleri sınıfınıza asınız. Bunlar hakkında konuşunuz.

Aşağıdaki butona tıklayarak afiş örneğine ulaşabilirsiniz.

Azim Konulu Afiş Örneği

2. Aşağıdaki karikatürde sizce karınca, kargaya nasıl bir cevap vermiştir?

“Olsun. En azından bu yolda ölürüm.”

3. Karikatürdeki karıncanın kişilik özellikleri hangi kelimelerle ifade edilebilir?

İnançlı ve azimli.

Azim Metni Cevapları Sayfa 118

1. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinde geçen bazı kelimeler ve bunların anlamları aşağıda verilmiştir. Bu kelimelerin geçtiği yerleri metinden bulunuz. Metindeki bağlamlarını düşünerek kelimelerle anlamlarını eşleştiriniz. Anlamı verilmeyen kelimeyi belirleyiniz.

Cevap: 

1azim6Atmosferde ışık ışınlarının kırılmasından doğan ve
çöllerde kolaylıkla gözlemi yapılan optik yanılma.
2hakikat9Gönülden sevilen.
3kafile1Bir işteki engelleri yenme kararlılığı.
4nihayet8Gerçeğe ulaştırıcı güçlü seziş, bilme, anlama.
5kervan2Gerçek.
6serap7Önem verilen, sayılan birinden gelen iyilik, yardım.
7lütuf4Son, sonunda.
8irfan3Birlikte hareket eden topluluk.
9canan5Uzak yerlere yolcu ve ticaret eşyası taşıyan yük hayvanı katarı.
10gaye10Elde edilmesi gereken, ulaşılmak istenen şey, amaç, maksat

Azim Metni Cevapları Sayfa 119

2. ETKİNLİK

Metinden hareketle aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Yazar hikâyeyi bize niçin anlatmak istemiştir?

Cevap: Eskiden sahip olduğumuz azim duygusunu okuyuculara tekrar hatırlatmak için anlatmıştır.

2. Hikâye nerede geçmektedir?

Cevap: Çölde geçmektedir.

3. Hikâyenin kişileri kimlerdir?

Cevap: Sadi, çocuğunu arayan baba, çocuk.

4. Hikâyeyi anlatan, çocuğunu kaybeden baba için ne düşünmüştür?

Cevap: Babaya acımıştır ve boşuna uğraştığını düşünmüştür.

5. Baba çocuğunu bulmak için neler yapmıştır?

Cevap: Geçtiği yolları geri dönmüş, nerede bir kervan, çadır görse oğlunu sormuş, yorulmadan, dinlenmeden azimle oğlunu aramıştır.

6. Hikâyedeki babanın yerinde siz olsaydınız ne yapardınız?

Cevap: (örnek) Ben de oğlumu bulana kadar aramaya devam ederdim.

7. Yazar hikâyeden nasıl bir hayat dersi çıkarıyor?

Cevap: Umudunu yitirmeden azimle yapılan her iş güzellikle son bulur.

8. Yazarın çıkardığı hayat dersini günlük hayatımızda nasıl uygulayabiliriz?

Cevap: Sorunlarımızı çözmek için, onların çözüleceğine inanarak ve azmederek çalışmalıyız.

9. Siz bu hikâyeden nasıl bir sonuç çıkardınız?

Cevap: Bir işte başarılı olmak istiyorsak inancımızı ve azmimizi asla kaybetmemeliyiz.

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki kutucukları “Azim” hikâyesine göre doldurunuz.

Cevap: 

Olay Örgüsü: Bir baba çölde oğlunu kaybeder. Onu bulacağına inanarak günlerce azimle arar ve sonunda bulur.

Kişiler: Sadi, çocuğunu arayan baba, çocuk.

Yer: Çöl

Zaman: Geçmiş zaman

Anlatıcı: 1. kişi

Azim Metni Cevapları Sayfa 120

4. ETKİNLİK

“Azim” metninin konusunu ve ana fikrini yazınız.

Cevap: 

Konu: İnanç ve azim

Ana fikir: Umudunu yitirmeden azimle yapılan her iş güzellikle son bulur.

5. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinde yazar aşağıdaki atasözü ve deyimlerden hangilerini kullanabilirdi? Yazar bunları kullansaydı metnin anlatımında ne gibi farklılıklar olurdu? Açıklayınız.

Cevap: 

(   ) Kuru gayret çarık eskitir. (X) Kara gün kararıp kalmaz. (   )kalbi kararmak
(X) ümidi sönmek (X) göze almak (   ) Doğmadık çocuğa don biçilmez.

Anlatılanların daha anlaşılır olmasını sağlar, ifadeleri özetler, anlatımı daha da zenginleştirirdi.

6. ETKİNLİK

“Zorlukları yenme isteği ve iradesi olan bir insanın yapabilecekleri” konusunda yaratıcı bir konuşma yapınız. Konuşmanız sırasında konu hakkında bir önceki arkadaşınızın söylediklerinden hareketle konuya farklı bir bakış açısı getiriniz. Ayrıca konuşmanızda “gayret” ve “azim” kelimelerini anlamlarına uygun bir şekilde kullanınız.

Yaratıcı konuşma tekniği sınıf ortamında uygulanabilecek bir tekniktir. Bu yüzden bu etkinlik sınıfta yapılacaktır.

Azim Metni Cevapları Sayfa 121

7. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki haber metnini okuyunuz.

Tek parmakla “Azmin Zaferi”

Ordu’da, kas hastası 21 yaşındaki Erdinç Yılmaz, kullanabildiği iki parmağı ile bilgisayarda yazmaya başladığı yaşam öyküsünü, hastalığının ilerlemesi üzerine tek parmağı ile tamamlayabildi.

ORDU- Ordu’da kas hastalığına bağlı bedensel ve konuşma engeli bulunan Erdinç Yılmaz, kullanabildiği iki parmağı ile bilgisayarında yazmaya başladığı yaşam öyküsünü, süreç içinde bir parmağının daha işlevini yitirmesine rağmen yarıda bırakmadı. 21 yaşındaki genç, “Azmin Zaferi” adını verdiği 164 sayfalık kitabını tek parmağıyla tamamlayarak herkese örnek oldu.

Altınordu ilçesinde yaşayan Yılmaz, kas hastalığı nedeniyle lise 1. sınıfı yarıda bırakarak eve kapandı. Ailesinin çabası ve desteğiyle toparlanan Yılmaz, piyano kursuna başladı. Yılmaz, kursta tutkunu olduğu Fenerbahçe’nin 100. yıl marşını çalarak dikkati çekti. Kursta tanıştığı arkadaşının tavsiyesi üzerine kitap okuma alışkanlığı kazanan Yılmaz, yaşam öyküsünü kaleme almaya karar verdi.

(…)

Altınordu Belediyesinin desteğiyle yayımlanan ve kapağında Yılmaz’ın tutkunu olduğu sarı lacivert renkler kullanılan “Azmin Zaferi” adlı kitabın imza günü, 2 Aralık Cuma günü saat 15.00’te Büyükşehir Belediyesi Sanat Galerisi’nde gerçekleştirilecek.

(…)

www.bik.gov.tr

b. Azmiyle herkese örnek olan Erdinç Yılmaz gibi insanların ne tür zorluklar yaşadığını, bu zorlukların aşılmasında birey olarak bizlere hangi görevlerin düştüğünü sınıfça tartışınız. Öğretmeninizin konu hakkında verdiği bilgilerden sonra Erdinç Yılmaz’a neler söylemek istediğinizi düşününüz. Söylemek istediklerinizi e-posta olarak yazınız.

Yazınıza başlamadan önce yazınızın konusunu ve ana fikrini belirleyip buna göre giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinde neler yazacağınızın taslağını oluşturunuz. Yazınızın ilk paragrafında yazma amacınızı ifade ediniz. Yazınızda derse hazırlanırken bulduğunuz atasözlerini ve özlü sözleri de kullanmayı unutmayınız.

Azim Metni Cevapları Sayfa 122

Cevap: 

(örnek)

Yazımın Konusu: Erdinç Yılmaz’a teşekkür

Yazımın Ana Fikri: Azmederek aşılmayacak engel yoktur.

Giriş Bölümünde Yazacaklarım: Erdinç Yılmaz’a selam vermek, hal hatır sormak, kendimi tanıtmak.

Gelişme Bölümünde Yazmayı Düşündüklerim: Erdinç Yılmaz’ın haberini okuduğumdan, okurken neler hissettiğimden bahsetmek.

Sonuç Bölümünde Yazmayı Düşündüklerim: Erdinç Yılmaz’a bize örnek olduğu için teşekkür etmek.

E-Posta Örneği

Merhaba Erdinç Ağabey.

Nasılsın, iyi misin? Ailen nasıl?

Ben Ahmet. Ortaokul 6. sınıfa gidiyorum. Dersimizde senin başarı hikayeni okuduk. Hepimiz çok etkilendik. Çünkü biz sana göre daha şanslı olmamıza rağmen senin azmine sahip değiliz. En ufak bir sorunda hemen umutsuzluğa kapılıyoruz. Sen ise geçirdiğin rahatsızlığa rağmen vaz geçmemişsin. Yaşadıklarını tek parmağın ile bir kitapta anlatmışsın. Bu olağanüstü bir şey.

Biz senin hikayeni dinledikten sonra azmin ne kadar önemli olduğunu anladık. Yaşadığımız sorunlara üzülmek yerine, inanç ve azimle sorunları çözmemiz gerektiğini, ancak bu şekilde başarıyı yakalayabileceğimizi öğrendik.

Erdinç Ağabey, sana çok teşekkür ediyorum. Azmin ile hepimize örnek oldun. Hayat ile bazı şeyleri fark etmemizi sağladın. Kitabını da en yakın zamanda edinip okuyacağım.

Hoşça kal…

GELECEK DERSE HAZIRLIK

• İyilikle ilgili deyim ve atasözleri bulup anlamlarını öğreniniz.

İyilik ile İlgili Deyimler:

İyilik etmek: Başkalarına yararlı işler yapmak, yardım etmek.

İyilik bilir: Kendisine yapılan iyiliği unutmayan, takdir eden.

İyilik görmek: Yardım görmek.

İyilik sağlık: İyi ve sağlıklı olunduğunu anlatmak için kullanılır.

İyiliği dokunmak: Yararlı olmak, yararını görmek.

İyilik ile İlgili Atasözleri:

İyilik eden iyilik bulur: `iyilik eden kimseye zamanı geldiğinde başkaları da iyilik ederler` anlamında kullanılan bir söz.

İyilik et denize at, balık bilmezse Halik bilir: `karşılık beklemeden iyilik yap` anlamında kullanılan bir söz.

İyiliğe iyilik her kişinin kârı, kötülüğe iyilik er kişinin kârı: `iyiliğe karşı iyiliği herkes yapabilir, önemli olan kötülüğe karşı iyilik yapabilmektir` anlamında kullanılan bir söz.

• “Gençlerin İyilik Ağacı” projesi hakkında sosyal medyadan ve Genel Ağ’dan
bilgiler toplayınız.

Gençlerin İyilik ağacı Projesi

Gençlerin İyilik Ağacı, iyilik yapmanın alışkanlık haline dönüşmesi, iyiliklerin paylaşılması yoluyla toplum bilincinin artırılması ve kişilerin değil, yapılacak iyiliklerin ön plana çıkması amacıyla tüm gençlik merkezlerimizde uygulamaya başlanmış bir Gençlik ve Spor Bakanlığı projesidir.

Daha fazla bilgi için tıklayın: http://gencleriniyilikagaci.gsb.gov.tr/

*** Azim metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf Ekoyay Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!