Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Aytül Akal’ın Edebî Kişiliği

Aytül Akal kimdir? Edebi kişiliği eserlerine nasıl bir katkı sağlamıştır? Aytül Akal’ın edebî kişiliği konulu araştırma yazısı.

Aytül Akal'ın Edebi Kişiliği

Aytül Akal’ın Edebi Kişiliği

Aytül Akar, çocuk edebiyatı alanında birçok esere sahip yazar ve şairdir. 1952 yılında İzmir’de doğmuştur. Yazmaya 1974’te Hayat Mecmuası ile başlamıştır. Edebi hayatı boyunca 150’yi aşkın şiir, öykü, masal, tiyatro oyunu ve roman türlerinde eser yazmıştır.

İlk çocuk kitabı 1991’de yayımlanan “Geceyi Sevmeyen Çocuk” adlı kitabıdır. 43 kitabı, Almanca, İngilizce, İspanyolca, Farsça, Bulgarca, Macarca ve Arapça gibi çeşitli dillere çevrilerek yurt dışında yayımlanmıştır.

Aytül Akar eserlerinde kaynak olarak yüzyıllarca, halkın zevkine uygun oluşturulmuş unsurları kullanmıştır. Kuşaktan kuşağa aktarılmış birçok kültürel özelliği içinde barındıran halk edebiyatı ürünlerinden ve gelenekten yararlanmıştır.

Türk gelenekleri ve kültürü ile birlikte, dünya üzerindeki diğer toplumların kültür ve geleneklerine de eserlerinde yer vermiştir.

Aytül Akar’ın eserlerini oluştururken, bu eserleri okuyan çocukların yaşadığı toplumun kültürüne ait unsurları benimseyebilmesine ve o kültüre katkıda bulunabilmesine ayrıca dikkat etmiştir.

Mesela, yazdığı “Buruşuk Kâğıt Parçası” adlı hikâye ile bireyin topluma karşı sorumluluklarını anlatmıştır. Böylece eseri okuyan çocuğun topluma hazır hale gelmesini sağlamış, evrensel toplum ilkelerini öğrenmesine katkıda bulunmuştur.

Sonuç olarak Aytül Akar’ın edebi kişiliğinin, geçmiş ile gelecek nesil arasındaki kültürel aktarım bilinci temelli olduğunu söylenebilir. Ayrıca eserlerinde bireyin topluma hazırlaması ve yaşadığı topluma nasıl katkı sağlaması konusundaki yol göstericiliği ile sadece edebi alanda değil, toplumsal sorumluluk alanında da takdiri hak etmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar:

*** Aytül Akal’ın Edebî Kişiliği konulu araştırma yazısı hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

30 Yorum

Yorum Yap