Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Telafi Eğitimi Programı Etkinlik Cevapları İçin Tıklayın

Aras’ın Özdemir Asaf’la Tanışması Metni Cevapları

Aras’ın Özdemir Asaf’la Tanışması metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 245-247-248-249-250 (Sanat Teması)

Aras'ın Özdemir Asaf'la Tanışması Metni Cevapları - 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Aras’ın Özdemir Asaf’la Tanışması Metni Cevapları – 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Aras’ın Özdemir Asaf’la Tanışması Metni Cevapları Sayfa 245

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Hangi sinema sanatçılarını biliyorsunuz?

(örnek) Kemal Sunal, Yılmaz Erdoğan, Şahan Gökbakar, Ahmet Mümtaz Taylan, Ali Atay…

2. Ne tür filmler izlemekten hoşlanırsınız?

(örnek) Komedi ve bilim kurgu türündeki filmlerden hoşlanırım.

Aras’ın Özdemir Asaf’la Tanışması Metni Cevapları Sayfa 247

1. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

Cevap: 

şiir

Anlamı: Zengin sembollerle, ritimli sözlerle, seslerin uyumlu kullanımıyla ortaya çıkan, hece ve durak bakımından denk ve kendi başına bir bütün olan edebî anlatım biçimi

Cümlem: 23 Nisan için yazdığım şiir ile şiir yarışmasında birinci oldum.

şair

Anlamı: Şiir söyleyen veya yazan kimse, ozan

Cümlem: Hiç bir şair benim anneme olan sevgimi yeteri kadar güzel anlatamaz.

şüphe

Anlamı: Bir olguyla ilgili gerçeğin ne olduğunu kestirememekten doğan kararsızlık, kuruntu, işkil, kuşku

Cümlem: Mektubumun eline ulaşıp ulaşmadığından şüphe duyuyorum.

2. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1. Baba, hangi şairin şiirini okumaktadır?

Cevap: Özdemir Asaf’ın şiirini okumaktadır.

2. Baba ve çocuk, şiirin hangi dizelerini yorumluyorlar?

Cevap: “Bütün renkler aynı hızla kirleniyordu/birinciliği beyaza verdiler”

3. Baba, şairleri nasıl tanımlamaktadır?

Cevap: Şairler kuşça, çiçekçe ve çocukçayı en iyi bilen insanlardır.

4. Çocuk, büyüyünce ne olmak istiyor?

Cevap: Şair olmak istiyor.

Aras’ın Özdemir Asaf’la Tanışması Metni Cevapları Sayfa 248

3. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.

KONU

Cevap: Şiirlerin yorumlanması

ANA FİKİR

Cevap: Her çocuk, dünyaya olan bakış açıları ile aslında birer şairdir.

4. ETKİNLİK

Metnin içeriğine uygun farklı başlıklar belirleyiniz.

Cevap: 

HER ÇOCUK ŞAİRDİR

BİRİNCİLİK BEYAZA

5. ETKİNLİK

1. Karikatüristin bu karikatürde vermek istediği mesaj ne olabilir?

Cevap: Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin kitaba olan gereksinim hiç bir zaman yok olmayacak.

2. Verilen karikatürlerin konusundan hareketle uygun sözler yazarak kahramanları konuşturunuz.

Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

Aras’ın Özdemir Asaf’la Tanışması Metni Cevapları Sayfa 249

6. ETKİNLİK

Büyüyünce kendinizi nerede görmeyi hayal ediyorsunuz?

Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

7. ETKİNLİK

Metindeki gerçek, mecaz ve terim anlamlı kelimeleri belirleyerek birer cümle kurunuz.

Cevap: 

Gerçek Anlamlı Kelimeler: martı

Cümlem: Vapurda giderken martıya simit atmak için kenara yanaştı.

Mecaz Anlamlı Kelimeler: kirlenmek

Cümlem: Annem hep “Yüreğini kötülüklerle kirletme.” diye öğüt verirdi.

Terim Anlamlı Kelimeler: şiir

Cümlem: Arkadaşımın okuduğu “Vatan” adlı şiiri çok beğendim.

8. ETKİNLİK

Kelimelerin karşılarına eş ve zıt anlamlılarını yazınız.

Cevap: 

EŞ ANLAMLI KELİMELER

şair → ozan

hız → sürat

siyah → kara

güç → kudret

demek → söylemek

beyaz → ak

kelime → sözcük

ZIT ANLAMLI KELİMELER

yalan → doğru

farklı → benzer

çok → az

üzülmek → sevinmek

var → yok

kötülük → iyilik

vermek → almak

9. ETKİNLİK

Verilen boşluğu dizeleri okuduktan sonra doldurunuz.

Çatma, kurban olayım çehreni ey nazlı hilal!
Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celal?

Cevap: 

Millî şairimiz Mehmet Âkif Ersoy (1873-1936) “İstiklâl Marşı” nın bu dizelerinde (mısra) bayrağımıza sesleniyor.

Aras’ın Özdemir Asaf’la Tanışması Metni Cevapları Sayfa 250

10. ETKİNLİK

Şiiri kendi yazı stilinize göre yazınız.

ŞİİR SANDIĞI

Çınar ağacının gölgesinde
Çocuklar
Heyecanla kazmışlar toprağı
Bir de bakmışlar ki
O da nesi?

Oy oy oy bakın hele
Işıl ışıl
Bir define
Mini mini bir sandık
İçinde bir şiir kuşu
Bir avuç da çiçek tohumu

Şiirleri
Sevinçle bırakmışlar göğe
Pır pır uçuvermiş
O güzelim şiirler
Tohumları emek emek
Yeryüzüne serpmişler

Böylece define defineye
Masal masala karışmış
İyilik iyiliğe
Güzellik güzelliğe…

Ayşegül Sözen DAĞ

*** Aras’ın Özdemir Asaf’la Tanışması metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

11 Yorum

Yorum Yap