Akıllı Evlat Dinleme Metni Cevapları

Akıllı Evlat dinleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 126-127-128-129
(Erdemler Teması)

Akıllı Evlat Dinleme Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (1)

Akıllı Evlat Dinleme Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (1)

Akıllı Evlat Dinleme Metni Cevapları Sayfa 126

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

• Masalların dünyası ile yaşadığınız dünyayı karşılaştırınız.

Masal dünyasında hayali olaylar, olağanüstü varlıklar vardır. Yaşadığımız dünyada ise her şey gerçektir. Olağanüstü varlıklar yoktur.

• Bir masal kahramanı olsaydınız hangi masal kahramanı olmak isterdiniz? Neden?

(örnek) Keloğlan olmak isterdim. Maceradan maceraya atılmak, aklımı kullanarak her sorunu aşmak isterdim.

• Sahip olduklarınız mı yoksa sahip olduklarınızla yaptıklarınız mı önemlidir? Neden?

Sahip olduklarımızla yaptıklarımız önemlidir. Sahip olduklarımız yaşamımızda birer araçtır. Bu araçları kullanarak yaşamımızı sağlarız. Mesela çok paraya sahip olabiliriz fakat para tek başına hayatımızda işe yaramaz. Para ile yaptıklarımız ise hayatımızı anlamlı kılar.

Akıllı Evlat Dinleme Metni Cevapları Sayfa 127

1. ETKİNLİK

Metni dinlerken not aldığınız kelimelerin anlamlarını tahmin ederek yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten kontrol ediniz.

günleri sayılı olmak: Ölümü yakın olmak

kese: içine tütün, para ve benzeri şeyler konulan, cepte taşınan, kumaştan ya da örgüden yapılmış, ağzı düğümlenebilen küçük torba

babayiğit: yapı olarak çok güçlü kimse

pınar: yerden kaynayarak çıkan su, kaynak

boz: açık toprakrengi

murat: dilek, istek

2. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinde zengin adamın oğullarının birer kese altınla yaptıkları hakkındaki görüşlerinizi aşağıya yazınız.

Cevap: 

Büyük Oğlan

Bir kese altınla bir yerden, babasının vereceği malları koruması için kırk adam almış. Bundan büyük oğlanın, babasının mallarının hepsini ona vereceğinden emin olduğunu anlıyoruz. Büyük oğlanın para ile yaptıkları bencilliktir.

Ortanca Oğlan

Bir kese altınla yüz deve almış. Her birini burada satıp zengin olacağını düşünmüş. Ortanca oğlanın “fazla mal göz çıkarmaz ya…” sözünden babasının mallarının hepsini ona vereceğinden emin olduğunu anlıyoruz. Ortanca oğlanın para ile yaptıkları bencilliktir ve açgözlülüktür.

Küçük Oğlan

Gittiği yerdeki tehlikeli su yatağını tehlikesiz hale getirmek için ustalar getirmiş, parasını da ustalara vermiş. Oradaki yetim çocukları alıp getirmiş. Babası malları kime verirse, yetimlere de onun bakacağını planlamış. Hem iyilik yapıp hem de memlekete faydalı insanlar yetiştirmeye vesile olacağını düşünmüş. Küçük oğlanın para ile yaptıkları iyilikseverlik, ileri görüşlülük, merhamet ve alçakgönüllülüktür.

Akıllı Evlat Dinleme Metni Cevapları Sayfa 128

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Zengin adam, oğullarını yanına neden çağırmıştır?

Cevap: Mirasını paylaştırmak için çağırmıştır.

2. Baba, oğullarına birer kese altın verip onlardan ne yapmalarını istiyor?

Cevap: Oradan gitmelerini, 3 yıl sonra gelmelerini, bu süre boyunca verdiği paralar ile iş yapmalarını ve geri dönmelerini istiyor.

3. Zengin adam, büyük ve ortanca oğlunun yaptıklarını nasıl değerlendiriyor? Açıklayınız.

Cevap: Zengin adam bir değerlendirmede bulunmuyor.

4. Babanın yerinde olsaydınız sahip olduklarınızı evlatlarınızın arasında paylaştırmak için nasıl bir çözüm bulurdunuz?

Cevap:  (örnek) Adaletli davranarak herkese eşit pay verirdim.

5. Sizce küçük oğlanın yapmak istedikleri, yaşadığı toplumun geleceğini hangi yönlerden etkileyebilir?

Cevap: Toplum, iyi yetişmiş, topluma faydalı olacak kişilere sahip olmuş olur. Bu da toplumu geliştirir, toplumdaki insanların daha huzurlu ve mutlu yaşamasına vesile olur.

6. Zengin adamın çocuklarından birisi olsaydınız bir kese altınla neler yapardınız?

Cevap: (örnek) Bir fabrika kurar, herkesin fabrikada çalışarak para kazanmasını sağlardım.

4. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinde anlatılan olayların tutarlılığını (mantık kurallarına uyması, duygusal ve düşünsel çelişkiler taşımaması, konudan sapılmaması) sorgulayarak düşüncelerinizi yazınız.

Cevap: Zengin adam çocukları çağırdığında günlerinin sayılı olduğunu belirtmiştir. Fakat kısa zaman içinde öleceğini tahmin eden adamın oğullarını test etmek için üç yıl süre vermesi mantıksızdır. Zengin adam bu üç yıl içerisinde ölürse, malları nasıl paylaştıracağını düşünememiştir.

5. ETKİNLİK

Öğretmeninizin yönlendirmesiyle gruplar oluşturunuz. Grup arkadaşlarınızla derlemiş olduğunuz tekerlemelerden hareketle “Tekerleme Atışması” yapınız.

Bu etkinlik sınıfta yapılacaktır.

6. ETKİNLİK

Aşağıda “Akıllı Evlat” metninden bir bölüm verilmiştir. Bu bölümde yer alan basit, türemiş ve birleşik fiilleri bularak uygun kutulara yazınız.

(…) Çocuklar hemen hazırlığa başlamışlar. İşlerini bitirdikleri zaman gelip babalarının
elini öpmüşler. Atlarına binip yola çıkmışlar.
Üçü birlikte bir zaman gittikten sonra önlerine üç yol çıkmış. Büyük kardeş sağdaki,
ortanca kardeş ortadaki, küçük kardeş de soldaki yola yürümüş; uzaklaşmışlar.
Günler günlerle birleşiverip aylar olmuş. Aylar aylarla birleşiverip yıl olmuş da
kimse farkına varamamış. Derken efendim baharlar yazları, yazlar da kışları kovalamış.
Yel esmiş, sel gelmiş, üç yıl gelip çatmış. (…)

Cevap: 

Basit Fiiller

  • gelip
  • öpmüşler
  • binip
  • çıkmışlar
  • gittikten
  • çıkmış
  • yürümüş
  • olmuş
  • esmiş
  • gelmiş
  • çatmış

Türemiş Fiiller

  • başlamışlar
  • bitirdikleri
  • uzaklaşmışlar
  • kovalamış

Birleşik Fiiller

  • birleşiverip
  • varamamış

Akıllı Evlat Dinleme Metni Cevapları Sayfa 129

7. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metnin istediğiniz bir bölümünü arkadaşlarınızla görev dağılımı yaparak canlandırınız.

Etkinlik sınıfta yapılacaktır.

8. ETKİNLİK

Aşağıda verilen unsurlardan hareketle bir masal yazınız. Yazdığınız masalın içeriğine uygun bir başlık belirleyiniz.

KONUKAHRAMANLARYERZAMAN
Konukseverlik
Doğru söylemek
Alçakgönüllü olmak
Oduncu ve Sansar
Kral ve Köylü
Balıkçı ve Peri Kızı
Orman
Kaf Dağı’nın ardı
Büyülü göl
Gece yarısı
Güneş batarken
Sisli bir ilkbahar günü

Cevap: 

(örnek)

Konu: Alçakgönüllü olmak
Kahramanlar: Kral ve Köylü
Yer: Orman
Zaman: Sisli bir ilkbahar günü

KRAL VE KÖYLÜ

Bir varmış, bir yokuş. Ülkenin birinde bir kral yaşarmış. Kralın bir de güzeller güzeli kızı varmış. Kral kızının gözü tok ve alçakgönüllü biriyle evlenmesini istiyormuş. Ama şimdiye kadar hiç öyle biriyle karşılaşmamış.

Sisli bir ilkbahar günü kral yanındakileri de alarak ormana avlanmaya gitmiş. Avlanıp geri dönerken ormanın içinde fidan diken yaşlı bir köylü görmüş. Kral köylüye:

– Dedem. Bu fidanlar ne zaman büyüyüp de meyve verecek? Bu fidanlar meyve verinceye kadar sen toprak olursun. Bu meyvelerden yemek sana nasip olacak mı dersin?

Köylü:

– Nasip olacağını sanmam, artık günlerim sayılıdır, diyerek cevap vermiş.

Kral:

– O zaman neden yoruyorsun kendini?

Köylü:

– Kralım. Biz atalarımızın diktiği ağaçların meyvelerini yemiyor muyuz? Torunlarımız da bizim diktiklerimizin meyvelerini yesinler.

Bu cevap Kral’ın pek hoşuna gitmiş. Cebinden çıkarıp köylüye bir kese altın vermiş.

Köylü:

Bakın kralım, bizim fidanlar şimdiden meyve vermeye başladılar bile, demiş.

Kral bu cevabı da çok beğenmiş. Bir kese altın daha vermeye çalışmış fakat köylü:

– Aman kralım. Her ağaç yılda bir kez meyve verir. Bu senin yüce gönüllülüğündür. Bana bu altınlar ölünceye kadar yeter. Sen bu altınları ihtiyacı olanlara ver.

Kral bir kez daha yaşlı köylüye hayran kalmış. Böyle bir adamın oğlu da gözü tok ve alçakgönüllüdür. Tam da kızıma layıktır, diye düşünerek köylünün oğlu ile kızını evlendirmiş.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Örnek aldığınız bir kişinin (sporcu, sanatçı, yazar, bilim insanı, gazeteci…) hayatını araştırınız.

Aşağıdaki butona tıklayarak, bazı kişilerin hayatlarının olduğu arama sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Bu sonuçlardan dilediğinizi seçerek hayatları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Örnek Alınabilecek Kişilerin Hayatları

*** Akıllı Evlat dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf MEB Yayınları (1) Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

15 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!