Afyon Metni Cevapları

Afyon metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 144-146-147-148-149-150-151
(Doğa ve Evren Teması)

Afyon Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Afyon Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Afyon Metni Cevapları Sayfa 144

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Evliya Çelebi ve “Seyahatname” hakkında yaptığınız araştırma sonucu elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Evliya Çelebi ve Seyahatname

2. Gezdiğiniz bir yerin tarihî ve doğal güzellikleri hakkında arkadaşlarınıza bilgi veriniz.

Gezdiğiniz yerlere göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

Afyon Metni Cevapları Sayfa 146

1. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki kelime ve kelime gruplarının anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten ve TDK Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü’nden bulunuz.

Cevap: 

güzergah: Yolüstü uğranılacak, geçilecek yer

emektar: Çok kullanılmış, eski

haşhaş: Gelincikgillerden, kapsüllerinden afyon elde edilen, tohumlarından yağ çıkarılan bir yıllık ve otsu bir kültür bitkisi

kaplıca: Sıcak su çıkan yer, suyu sıcak olarak yerden çıkan hamam

rota: Bir gemi veya uçağın gidiş yönü, izleyeceği yol

ipin ucunu kaçırmak: Yönetimde veya bir şeyi kullanmada gereken ölçüyü yitirmek

bükme: Afyon yöresine ait mercimekli bir börek türü

caba: Bir şey ödemeden, para vermeden alınan şey, bedava

B) Anlamlarını öğrendiğiniz kelime ve kelime gruplarından üç tanesini seçerek bunları birer cümlede kullanınız.

Cevap: 

• Doktor sırt ağrıları için kaplıcaya gitmesini tavsiye etmiş.

• Annemiz ziyaret için memlekete gittim, eski öğretmenimi de görmek cabası oldu.

• Antalya’ya giderken güzergahımızın üzerinde nefis kuru fasulye yapan bir lokantaya da uğradık.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Yazar ve ailesinin gezecekleri yerlerin özelliklerini araştırma sebepleri nelerdir? Açıklayınız.

Cevap: Gezecekleri yerde neler yemeleri, hangi tarihi yapıları ziyaret etmeleri gerektiğini öğrenmek, ziyaret esnasında sıkıntı çekmemek için gezecekleri yerleri araştırıyorlar.

2. Afyon’a komşu olan iller hangileridir?

Cevap: Eskişehir, Konya, Isparta, Denizli, Uşak ve Kütahya.

3. Metinde, Afyon’a ait hangi tarihî ve doğal güzelliklerin adı geçmektedir? Açıklayınız.

Cevap: Karahisar Kalesi, İhsaniye Kervansarayı, Emre Gölü, Kayıhan Göynüş Vadisi, Kaya Kiliseleri,  Kocatepe, İscehisar Peribacaları.

4. Yazarın Afyon gezisinde en ilginç bulduğu şey nedir?

Cevap: Çamur banyosu.

5. Ülkemizin hangi şehirlerini gezip görmek istiyorsunuz? Nedenleriyle açıklayınız.

Cevap: (örnek) Çanakkale’yi görmek istiyorum. Çanakkale Savaşı’nda canını veren atalarımızın oradayken hissettikleri duyguları ben de yaşamak isterim.

6. Bir şehir kuracak olsanız şehrinizin hangi özelliklere sahip olmasını isterdiniz? Açıklayınız.

Cevap: (örnek) Şehrimde her evin en fazla iki katlı olmasını, her yerinde parklar bahçeler olmasını, trafiğin olmamasını, fabrikaların çevreye duyarlı bir şekilde işlemesini, herkesin iş sahibi olmasını isterdim.

Afyon Metni Cevapları Sayfa 147

3. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki görselleri inceledikten sonra “Dünyamın Yedi Harikası” başlıklı metni noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyunuz.

DÜNYAMIN YEDİ HARİKASI

Geçen gün öğretmenimiz dünyanın yedi harikasını anlattı bize: Keops Piramidi, Babil’in Asma Bahçeleri, Zeus Heykeli, İskenderiye Feneri, Rodos Heykeli, Halikarnas Mozolesi, Artemis Tapınağı. Bu “kıymetli” yapılar maalesef korunamamış. Bazen doğal afetler bazense insanoğlu zarar vermiş, parçalamış. Yalnızca Keops Piramidi kalmış ayakta.

Ancak bu harika yapılar, hepimizin yaşadığı dünyaya ait. Okuduğum bir kitapta “Her insan ayrı bir dünyadır.” yazıyordu. Ben de kendi dünyamın yedi harikasını düşündüm bugün. Benim yaşamımdaki yedi harika şeyi… Sonra annemin güzel sesini duydum mutfaktan. Beni çağırıyordu. Listemdeki ilk harikayı bulmuştum işte. Yaşamımdaki tüm insanları, hayvanları, nesneleri, mekânları düşündüm, hatta yapabildiğim şeyleri bile… Listem yavaş yavaş oluşuyordu kafamda. Yavaşça mutfağa doğru ilerlerken kendime şu sözü verdim: Benim harikalarımın dağılıp parçalanmasına, zarar görmesine izin vermeyeceğim.

Seçil VARDAR

B) Yukarıdaki metinden hareketle kendi dünyanızın harikalarını anlattığınız bir konuşma yapınız.

Cevap: 

(örnek)

Sevgili arkadaşlar.

Benim dünyamın yedi harikası en başta ailemdir. Beni koruyup kollayan, büyüten, okutan, iyi bir insan olmamı sağlayan aileme çok şey borçluyum ve ömrümün sonuna kadar onların yanında olacağım.

Yedi harikamdan bir diğeri de hayatta bilmem gereken her şeyi öğreten, benim hayata en iyi şekilde hazırlanmamı sağlayan öğretmenlerimdir. Her zaman yanımda olan dostlarım, sıkıntı çektiğimizde yardımımıza koşan komşu ve akrabalarım hayatımın harikalarındandır.

Fakat en önemlisi, benim en büyük harikam vatanımdır. Bu vatan ki dünyada eşi benzeri yoktur. Nice fedakarlıklarla bugünlere gelmiştir. Vatan benim harikam, evim, yuvam, her şeyimdir.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

Afyon Metni Cevapları Sayfa 148

4. ETKİNLİK

Afyon gezisine katılan yazar, Afyon’daki çiçekçilerden birine girerek annesi için bir buket hazırlatmıştır. Grafikteki sütunlar çiçek türlerini, grafiğin sol tarafındaki sayılar ise bukette yer alan çiçek sayılarını göstermektedir. Bukette bir tane kırmızı gül bulunmaktadır. Diğer sütunlardaki çiçek türlerini aşağıdaki bilgilerden hareketle siz yazınız.

Bilgiler:

  1. Bukette, kırmızı gülün sayısından üç fazla beyaz gül bulunmaktadır.
  2. Bukette, birbiriyle eşit sayıda pembe ve beyaz karanfil vardır.
  3. Beyaz gülün sayısından iki fazla kırmızı karanfil bulunmaktadır.
  4. Beyaz karanfil sayısının üç katı sarı papatya vardır.
  5. Boş kalan sütun ise beyaz papatya sayısını göstermektedir.

Sorular:

1. Hangi iki çiçek türünün sayılarının toplamı 17’dir?

Cevap: Beyaz papatya ve sarı papatya

2. Size göre soldan 4. sütun hangi çiçek türünün sayısını göstermektedir?

Cevap: Beyaz gül

3. En az sayıdaki çiçek türü sayısı ile en çok sayıdaki çiçek türü sayısının toplamı kaçtır?

Cevap: 15

4. Grafikteki çiçek isimlerini sağdan sola doğru sıralayınız.

Cevap:  Beyaz papatya, kırmızı gül, beyaz karanfil, beyaz gül, pembe karanfil, sarı papatya, kırmızı karanfil

5. ETKİNLİK

A) Aşağıda verilen özelliklerden hangileri okuduğunuz “Afyon” metninde görülmektedir? Yanlarına çarpı (X) işareti koyarak belirtiniz.

Cevap: 

Yer ve zaman belirsizdir. 
Gezip görülen bir yer anlatılmıştır.X
Gerçekte var olmayan bir yer anlatılmıştır. 
Sahnede canlandırılmak üzere yazılmıştır. 

Afyon Metni Cevapları Sayfa 149

B) Yukarıda özelliklerini işaretlediğiniz metin türü aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: 

A) Gezi yazısı B) Mektup C) Fabl D) Masal

C) “Afyon” metninin tür özelliklerini taşıyan bir metin yazınız. Metninize uygun bir başlık koymayı unutmayınız.

Cevap: 

(örnektir)

YEDİGÖLLERDE KAMP

Yedigöller’de sonbahar geldi. Dün, dayanamadım sonbaharın geldiğini duyunca, 2 günlük kamp yapmaya Yedigöller’e gittim.

Sonbaharın en güzel rotalarından birisi olan Yedigöller ve Abant, kırmızı ve turuncunun görsel şovu ile beni benden aldı. Sanırım bir kaç haftaya, daha da renkler güzelleşir ve masallardaki gibi olmaya başlar. O yüzden şimdiden planları yapmaya başlayın efendim. Benim size önerilerim:

Yedigöller’de pek fazla tesis yok. O yüzden, hemen Mengen’de bulunan Hindiba Doğaevi hem kamp için hem de konaklama için güzel bir yer.

Bu arada, benim yaptığım gibi kamp yapacaksanız; hem bu tesisin kamp alanında; hem de Yedigöller’de bulunan Derin Göl’de kamp atabilirsiniz. Ama geceleri biraz soğuk olabilir. O yüzden, mutlaka uyku tulumunuz da olsun.

Bu arada ulaşımdan bahsetmedim : Şahsi aracınız olmalı. Zaten bu gezide de, özellikle yol üstündeki sevimli çay evlerine uğramak, gezinin en güzel kısmı olacaktır. Bulut denizinden bahsetmiyorum bile.

Son olarak, gezi planımı yaparken, Yedigöller’e 100 km mesafede olan Abant’ı rotama eklemeye son saniye karar verdim. O yüzden her 2 yeri de görmeden dönmeyin derim. Sanırım toplamda 2 gün rahat yeter.

Alıntı: Deniz Pehlivan (birhayalinpesinde.com)

Afyon Metni Cevapları Sayfa 150

6. ETKİNLİK

Okulunuzda yürüttüğünüz bir proje kapsamında sınıf olarak gezi düzenleyeceğinizi hayal ediniz. Bu gezinin planını yaparak aşağıdaki formu doldurunuz.

GEZİ PROGRAMI
Eğitim Kurumunun Adı: …………………………………………………………………………………….
Gezi Tarihi: ………………………………………………………………………………………………………..
Gezi Yeri: …………………………………………………………………………………………………………..
Geziye Çıkış Saati: …………………………………………………………………………………………….
Geziden Dönüş Saati: ………………………………………………………………………………………..
Gezi Kafile Başkanı: ………………………………………………………………………………………….
Sınıf Rehber Öğretmeni: ……………………………………………………………………………………
Takip Edilecek Yol: …………………………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………..
Gezinin Amacı: ………………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………………………..
Gezinin Konusu: …………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………..
Gezi İçin Belirlenen İnceleme – Araştırma Görevi: ……………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………..
Değerlendirme: . …………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………

Afyon Metni Cevapları Sayfa 151

7. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. Sıfat tamlamalarını bularak örnekteki gibi altlarını çiziniz.

Cevap: 

Balıkçıların kovalarında irili ufaklı balıklar var.

Eğlenceli bir gezi olacağa benziyor.

Kız Kulesi, masalsı bir kuledir.

Her yerde tarihî yapılar var.

Bugün ilginç bir efsane dinledik.

B) Aşağıdaki atasözlerini sıfatlar ve isimler bölümlerinden uygun sözcükleri seçerek örnekteki gibi tamamlayınız.

Cevap: 

2. İşleyen demir pas tutmaz.

3. Acı patlıcanı kırağı çalmaz.

4. Aç tavuk kendini buğday ambarında sanır.

5. Ak akçe kara gün içindir.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Yaşadığınız çevredeki su kaynakları ile ilgili bilgi toplayınız.

Yaşadığını yere göre araştırmanızı siz yapabilirsiniz.

*** Afyon metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

34 Yorum

Yorum Yap