Adını Göklere Yazdıran Çocuk metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 136-139-140-141-142-143
(Kişisel Gelişim Teması)

Adını Göklere Yazdıran Çocuk Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Adını Göklere Yazdıran Çocuk Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Adını Göklere Yazdıran Çocuk Metni Cevapları Sayfa 136

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

• İnsanların başarılı olmalarında etkili olan faktörler nelerdir?

İnançlı olmak, çalışmak, azimli, kararlı ve sabırlı olmaktır.

• Sizce başarı, şansa mı yoksa çabaya mı bağlıdır? Açıklayınız.

Başarı çabaya bağlıdır. Çabalamadan, sadece şans ile başarılı olunmaz. Şanslı olmak, sadece başarıyı destekleyen bir unsurdur.

• Kuyruklu yıldızlar hakkında neler biliyorsunuz? Anlatınız.

Kuyruklu yıldızlar aslında yıldız değildir. Buz, toz ve gazdan oluşan gökcisimleridir. Güneşe yaklaştıkça ısınırlar ve kendilerinde olan bazı maddeler gaz hale geçip atmosfer oluştururlar. Bizim kuyruk olarak gördüğümüz bu gazlardır.

Adını Göklere Yazdıran Çocuk Metni Cevapları Sayfa 139

1. ETKİNLİK

Aşağıda anlamları verilen kelime ve kelime gruplarını ipuçlarından hareketle bularak sarmal bulmacaya yerleştiriniz.

Cevap: 

1. Gök. (1-8) GÖK KUBBE

2. Sonsuzdaki bir nesnenin gerçek görüntüsünü, içbükey bir aynadan yapılmış merceğinin odak düzleminde veren ve gök bilimiyle ilgili gözlemlerde kullanılan optik aygıt, gözlemci, ırakgörür. (9-16) TELESKOP

3. Fizik biliminin ışık olaylarını inceleyen kolu. (17-21) OPTİK

4. Parlatma, parlaklık verme. (22-27) PERDAH

5. Yüz rengi. (28-32) BENİR

6. Bir işi meslek veya alan uzmanı olmadan yapan. (33-38) AMATÖR

7. Ustalaşmış, uzmanlaşmış. (39-49) PROFESYONEL

8. İlk defa yeni bir şey yaratma, icat. (50-54) BULUŞ

9. Telgraf aracılığıyla haberleşmeyi sağlayan resmî kuruluş. (55-65) TELGRAFHANE

10. Belirli bir iş için gerektikçe harcanmak üzere ayrılıp işletilen para, kaynak. (66-68) FON

11. Güneş çevresinde dolanan, ondan aldıkları ışığı yansıtan gök cisimlerinin ortak adı, seyyare, planet. (69-75) GEZEGEN

Adını Göklere Yazdıran Çocuk Metni Cevapları - Bulmaca

Adını Göklere Yazdıran Çocuk Metni Cevapları – Bulmaca

Adını Göklere Yazdıran Çocuk Metni Cevapları Sayfa 140

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Kaoru İkeya kimdir?

Cevap: İlk kuyrukluyıldızı bulan bir gökbilimcidir.

2. Kaoru’nun gök bilimine merakı nasıl başlamıştır?

Cevap: Evinin damı düz olduğundan yıldızları izlemeye uygundu. Merakı bu şekilde başlamıştır.

3. İkeya’nın yaşadığı zorluklara rağmen hayallerinden vazgeçmeme nedenleri nelerdir?

Cevap: Emeklerinin boşa gitmeyeceğine duyduğu inancından dolayı vazgeçmemiştir.

4. Kuyruklu yıldızı keşfeden İkeya’nın hayatında ne gibi değişiklikler olmuştur?

Cevap: İkeya ünlü bir gökbilimci olmuştur, maddi durumu düzelmiştir.

5. Kaoru İkeya gibi sizin de gerçekleştirmek istediğiniz bir hayaliniz var mı ? Varsa hayalinizi gerçekleştimek için neler yaparsınız?

Cevap: (örnek) Evet var. Bilim insanı olup kansere karşı bir ilaç icat etmek istiyorum. Bu hayalimi gerçekleştirmek için çok çalışmam, azimli olmam gerekiyor.

6. İkeya hayallerinden vazgeçmeyerek bize nasıl bir mesaj veriyor?

Cevap: Hedeflerimize ulaşmak için asla yılmadan, sabırla çalışmamız gerektiği mesajını veriyor.

7. İkeya’ya soru sorma fırsatınız olsaydı ona hangi soruları sorardınız? Neden?

Cevap: (örnek) Göklere olan ilgisinin ne zaman ve nasıl başladığını ve niçin bir kuyruklu yıldız keşfetmek istediğini sorardım.

8. Sizce Kaoru, kuyruklu yıldızları keşfettikten sonra neler hissetmiştir?

Cevap: (örnek) Çok mutlu olmuş, hayalini gerçekleştirme yolundaki azminden dolayı kendisiyle gurur duymuştur.

3. ETKİNLİK

a) “ Bazen küçük şeylerden ne müthiş sonuçlar alındığını gördükçe içimden ‘küçük şey’ diye bir kavram olmadığını düşünüyorum.”
Bruce Barton (Burus Bartın)

Verilen sözdeki ana fikri olumlu – olumsuz yönleriyle ve tarafsız bir bakış açısıyla yorumlayarak arkadaşlarınıza anlatınız. Konuşmanızı yapmadan önce aşağıdaki formda yer alan özelliklere göz gezdiriniz.

Cevap: 

(örnek)

Sevgili arkadaşlar.

Bruce Barton, “ Bazen küçük şeylerden ne müthiş sonuçlar alındığını gördükçe içimden ‘küçük şey’ diye bir kavram olmadığını düşünüyorum.” demiş. Burada anlatmak istediği hiçbir şeyi küçümsememiz gerektiğidir.

Şöyle düşünün; biz insanoğlu tek bir hücre olarak anne karnına düşüyor daha sonra büyüyoruz ve doğuyoruz. Gözle göremediğimiz bir hücreden şimdiki halimize gelmemiz hayret verici değil mi? Ya da gözle görülmeyen bir grip virüsünün bizi nasıl ateşler içinde yatırdığını, hasta ettiğini düşünün. Bazılarınız biliyordur; Cern’de bilim insanları gözle görülmeyen iki parçacığı birbirleri ile çarpıştırıp koskoca evrenin sırlarını çözecek bilgiler topluyorlar.

Geçmişe gidip sizin küçük diye önemsemediğiniz, küçümseyerek baktığınız bazı şeylerin hayatınıza ne denli etkide bulunduklarını da bir düşünün. Ondan sonra “küçük şey” diye bir kavramın olup olmadığına siz karar verin.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

b) Konuşmanızı aşağıdaki formda verilen özelliklere göre değerlendiriniz.

Konuşmanızı siz değerlendirebilirsiniz.

Adını Göklere Yazdıran Çocuk Metni Cevapları Sayfa 141

4. ETKİNLİK

a) “Adını Göklere Yazdıran Çocuk” metninden alınan bölümü ve “Uzaydaki Çöplerimizi Toplama Zamanı” adlı haber yazısını okuyunuz.

ADINI GÖKLERE YAZDIRAN ÇOCUK

(…)
Kaoru’nun bulduğu kuyruklu yıldıza “İkeya Kuyruklu Yıldız 1963-a” resmî adı verildi. Kaoru ikinci buluşunu, yine kendi yaptığı bir teleskopla 1964 temmuzunda yaptı. Buna da “Kuyruklu Yıldız 1964-f” adı verildi. Genç amatör gök bilimci üçüncü yıldızı kendisi gibi amatör gök bilimci Tsutomu Seki ile yaptı, buna da “İkeya-Seki” adı verildi, ikisinin adı ile.

Kaoru İkeya, emeklerinin boşa gitmediğini herkese göstermiş oldu. Adını da o zaman için tam üç kez göklere yazdırdı…Kaoru İkeya ilk kuyrukluyu bulduğu sırada on dokuz yaşında idi. (…)

1938 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Pearl S. Buck’ın (Pörl S. Bak) şu sözü İkeya’nın durumuna çok uyuyor: “Gençler en olmayacak işleri başarmaya kalkarlar, işin tuhafı, başarırlar da.”
(…)

Vehbi BELGİL
(Kısaltılmıştır.)

UZAYDAKİ ÇÖPLERİMİZİ TOPLAMA ZAMANI

İnsanlar, evreni keşfetme hayallerini hayata geçirmeye başladıklarından beri, Dünya’nın dışında da izler bırakıyor. Ruslar tarafından 1957 yılında fırlatılan ve dünyanın ilk yapay uydusu olan Sputnik 1’den sonra uzaya yaklaşık 6000 uydu gönderildi. Ancak bu uyduların sadece 1000’e yakını şu an hizmet vermeye devam ediyor. Bu, uzayda bol miktarda çöpümüz olduğu anlamına geliyor. (…)

Dünya’nın etrafında hareket eden parçacıkların büyük kısmı insan kaynaklı atıklar (…) sonucu ortaya çıkıyor. Bu nedenle yörünge kalıntıları olarak da isimlendiriliyorlar. Yörünge kalıntılarının büyük kısmı tekrar Dünya’ya düşmesine (…) rağmen bir kısmı Dünya’nın etrafında hareket ediyor.

(…)
Uzaydaki izlerimizi temizleme çabalarında sadece uzay çöplerini “toplamaya” odaklanmak yeterli olmayabilir. Bu soruna kalıcı bir çözüm üretmenin temel yolu belki de uzay araştırmalarının her aşamasında (…) daha çevreci ve sürdürülebilir teknolojiler geliştirmek.

Dr. Tuba Sarıgül
(Kısaltılmıştır.)

b) Okuduğunuz metinleri bakış açısı ve verilmek istenen mesajlar yönüyle karşılaştırınız.

Bakış Açısı:

Cevap: Birinci metinde uzay çalışmalarındaki başarılar, ikinci metinde ise bu uzay çalışmalarının yol açtığı zararlar aktarılmaktadır.

Verilmek İstenen Mesaj:

Cevap: Birinci metinde başarıya giden yolun azim ve kararlılık olduğu, ikinci metinde ise başarı elde ederken başka zararlar vermemeye dikkat edilmesi gerektiği mesajları verilmektedir.

Adını Göklere Yazdıran Çocuk Metni Cevapları Sayfa 142

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki fiilleri yapısına göre inceleyerek uygun alanlara yazınız.

• hoşuna gitmek • sayılmak • kavuşmak • açtırmak 
• yapmak • ilgilenmek • doğmak • kazanamamak

Basit Fiiller

Cevap: kavuşmak, yapmak, doğmak

Türemiş Fiiller

Cevap: sayılmak, açtırmak, ilgilenmek

Birleşik Fiiller

Cevap: hoşuna gitmek, kazanamamak

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki grafikte Buğra’nın Türkçe dersinden dört haftada çözdüğü testlerin konulara göre dağılımı verilmiştir. Grafikten hareketle aşağıdaki yargılardan doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” koyunuz.

Cevap: 

(D) Buğra, birleşik fiillerle ilgili testi en fazla birinci haftada çözmüştür.

(D) Buğra’nın çözdüğü paragraf testi sayısı her hafta birbirinden farklıdır. Buğra, imla ve
noktalamayla ilgili en az testi ikinci haftada çözmüştür.

(Y) Buğra, dört haftanın toplamında imla ve noktalama ile ilgili on iki test çözmüştür.

(Y) Buğra’nın birinci haftada çözdüğü birleşik fiiller testi, imla ve noktalama testinin iki
katından azdır.

(Y) Buğra, paragraf testini en fazla üçüncü haftada çözmüştür.

Adını Göklere Yazdıran Çocuk Metni Cevapları Sayfa 143

7. ETKİNLİK

“Hiçbir başarımı tesadüfe borçlu değilim. Buluşlarım da tesadüfen değil, çalışmalarımın eseridir.” sözünden hareketle bilgilendirici bir metin yazınız. Yazınızda anlatım biçimlerinden yararlanınız.

Cevap: 

(örnek)

BAŞARININ ANAHTARI

Başarılı olmak için önümüzde bir hedef olması gerekir. O hedefe doğru yolculuğumuzda yaptıklarımız ya da yapmadıklarımız, bizi başarıya veya başarısızlığa götürür. Başarıya ulaşmak için yapılması gereken birçok şey bulunur. Fakat bunlardan iki önemli unsur vardır ki, yerine getirilmediği zaman sonuç kesin olarak başarısızlık olacaktır: Çalışma ve azim.

Ünlü kişisel gelişim uzmanı Cihan Akyol “Kazananlar hiç hata yapmayanlar değil, asla vazgeçmeyenlerdir.” sözüyle başarılı olmada çalışma ve azmin önemi konusunda güzel bir tespitte bulunmuştur. Başarı yolunda hatalarımız mutlaka olacaktır. Fakat hata yapıldı diye yapılan işten vazgeçenler, hiçbir işte başarıya ulaşamayacaklardır. Burada önemli olan, yapılan hatadan ders çıkarıp yola devam etmek; azimle çalışmaktır.

Başarıyı tesadüfle, şansla açıklayamayız. Tesadüf, en fazla başarı yolunda kendiliğinden meydana gelen destekleyici bir araç olabilir. Hedefe ulaşmada tesadüflere asla güvenilmemelidir. “Şansım yaver giderse ben bu işi başarırım.” gibi düşünce ile yola çıkmak, sadece kendimiz kandırmak olur.

Hedeflerimize koşarken önümüze birçok engel çıkacaktır. Bu engelleri aşmanın en kolay yolu ise inancımızı kaybetmeden, durmadan çalışmaktır. Başarının anahtarı çalışma ve azimdir. Şansına güvenip başarılı olacağına inananlar ise boşa kürek çekiyor demektir.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Grup arkadaşlarınızla birlikte şehrinizin tarihi ve turistik yerlerini turistlere tanıtmak amacıyla drama hazırlayınız.

*** Adını Göklere Yazdıran Çocuk metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf MEB Yayınları (1) Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın