Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Marie CURIE (Mari KURİ)’nin Hayatı

Marie CURIE kimdir? Mari KURİ’nin bilim dünyasına katkıları nelerdir? Bilim insanı Marie CURIE (Mari KURİ)’nin hayatı konulu araştırma yazısı.

Marie CURIE (Mari KURİ)’nin Hayatı

Marie CURIE (Mari KURİ)’nin Hayatı

Marie Curie Polonya asıllı fizikçi ve kimyagerdir. Kadınların toplum hayatında önemli roller üstlenemediği, Avrupa’da dahi toplumda erkek egemen bir anlayışın olduğu yıllarda tüm engelleri aşmış ve çok önemli başarılara imza atmıştır. Marie Curie kimdir sorusuna doyurucu cevap verebilmek için önce Marie Curie’nin hayatını ve sonra da Marie Curie’nin başarılarını ele alalım.

Marie Curie’nin Hayatı

Marie Curie 7 Kasım 1867 tarihinde Polonya’nın Varşova şehrinde dünyaya gelmiştir. Marie Curie’nin babası Varşova Lisesi’nde matematik ve fizik öğretmeni, annesi ise kız yurdu müdürü idi. Eğitimli ve kültürlü bir aileye doğması Marie Curie’nin önemli şanslarından birisi olmuştur. Bununla birlikte genç yaşta annesini veremden kaybetmiştir. Annesinin vefat etmesinin ardından hayatı zorlaşmış ve kız kardeşi ile birlikte eğitim hayatına devam edebilmek için çalışmak zorunda kalmıştır.

Dönemin koşulları gereği Varşova’da kızların üniversite eğitimi almasına izin verilmemesi nedeniyle 1891 yılında Fransa’nın başkenti Paris’te ablasının yanına yerleşmiştir. Zekası ve çalışkanlığı ile kısa sürede Fizik Bölümü’nü birincilikle bitiren Marie Curie, ardından Matematik Bölümü’nü de bitirerek bu alanda da diploma sahibi olmuştur. Fransız vatandaşlığına geçmiştir.

Marie Curie 1895 yılında Endüstriyel Fizik ve Kimya Okulu Laboratuvarının Başkanı Pierre Curie ile evlenmiştir. Doğum ismi Maria Salomea Skłodowska olan Marie, evliliğinin ardından Marie Curie ismini kullanmaya başlamıştır. Evlendikten sonra da eğitimine devam eden Marie Curie, 1897’de öğretmenlik diplomasını da almıştır.

1906 yılında eşini bir kazada kaybeden Marie Curie hem iki çocuğunu büyütmüş hem de bilimsel çalışmalarına devam etmiştir. Radyoaktiviteyi bulan kişi olarak bilinen Marie Curie, uranyum kullanarak yaptığı deneyler ile pek çok buluşa ve başarıya imza atmıştır. Bu başarıları aşağıda bulabilirsiniz. Bununla birlikte, Marie Curie deneyler sırasında vücudunun aldığı aşırı radyasyon nedeniyle 1934 yılında kan kanserinden vefat etmiştir. Bu nedenle Marie Curie’ye “bilim için ölen kadın” denilmektedir.

Marie Curie’nin Başarıları

Marie Curie’nin hayatı başarılarla doludur. Zorlu koşullarda azimle eğitim hayatını tamamlayan Marie Curie pek çok buluşa ve ilke imza atmıştır. Marie Curie’nin başarıları şunlardır:

» Radyum elementini keşfetmiştir.

» Polonyum elementini keşfetmiştir.

» Radyoaktiviteyi keşfetmiştir.

» 1903 yılında Nobel Fizik Ödülü’nü almıştır. Marie Curie Nobel Ödülü alan ilk kadın olarak tarihe geçmiştir.

» 1903 yılında Davy Madalyası almıştır.

» 1904 yılında Matteucci Madalyası’na layık görülmüştür.

» 1909 yılında Elliott Cresson Madalyası ile şereflendirilmiştir.

» 1910 yılında Albert Madalyası almıştır.

» 1911 yılında Nobel Kimya Ödülü’nü kazanmıştır. Bu ödül Marie Curie’nin 2. Nobel Ödülü’dür. Halen iki farklı alanda Nobel Ödülü almış tek insan Marie Curie’dir.

» 1. Dünya Savaşı sırasında taşınabilir röntgen cihazları yapmıştır.

» 1921 yılında Willard Gibbs Madalyası’na layık görülmüştür.

» Avrupa’da doktora yapmış ilk kadın olarak tarihe geçmiştir.

» Paris Üniversitesi’nde ders veren ilk kadındır. Aynı zamanda Paris Üniversitesi’nde profesör unvanı alan ilk kadın da Marie Curie’dir.

*** Marie CURIE (Mari KURİ)’nin Hayatı konulu araştırma yazısı hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
love
5
clap
3
sad
3
unlike
2
angry
1
happy
0
confused

34 Yorum

Yorum Yap