Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Öfkeyle Kalkan Zararla Oturur – Kompozisyon

“Öfkeyle kalkan zararla oturur” atasözünü açıklayan; ana fikri, öfkeliyken düşüncesizce verilen kararların her zaman pişmanlıkla sonuçlanacağı olan kompozisyon örneği.

Öfkeyle Kalkan Zararla Oturur - Kompozisyon

Öfkeyle Kalkan Zararla Oturur – Kompozisyon

İnsan, hayatta karşılaştığı olaylar karşısında farklı duygular hissedebilir. Bu durum gayet normaldir. Duygusal bir varlık olan insanın olaylar karşısında sabit tepkiler vermesi zaten doğal değildir. Bununla birlikte, her durumda verilen tepkilerin ve hissedilen duyguların kontrol altında tutulmasında yarar vardır. Çünkü her duygu, bir noktadan sonra insana zarar vermeye başlar. En kuvvetli duygular arasında yer alan öfkenin de fazlası ve özellikle eyleme dönüşmüş hali kesinlikle zararlıdır. Öfkeyle kalkan zararla oturur sözünden hareketle, öfkeli kişinin sakinleşmeye gayret göstermesi ve harekete geçmek için öfkesinin dinmesini beklemesi gerekir.

İnsanın ömrü boyunca hissedeceği en kuvvetli duygular arasında, aşk, sevgi, mutluluk gibi onlarca güzel his vardır. Bu güzel duyguların yanında, kötü hislerde insan içindir ve bunları da bazı olaylar karşısında hissedebiliriz. Öfke, nefret, kızma ve sinirlenme gibi onlarca kuvvetli kötü duyguyu da insan çeşitli durumlar karşısında hissedebilir. Önemli olan bu duygulara kapıldığımız zaman onları dizginleyebilmek ve kontrol altında tutabilmek. Özellikle kötü duygular, insanın aklını kontrol etmesinin önüne geçmekte ve istemediği davranışlar sergilemesine sebep olabilmektedir. Bu durumun önüne geçebilmek adına insan, olumsuz duygular hissettiğinde sakinleşmenin yollarını aramalıdır.

Olumsuz ve kendimizi kötü hissedebileceğimiz bir durum karşısında öfkeye kapılmamız mümkündür. Öfkeli iken sağlıklı düşünmek ise mümkün değildir. Alman filozof ve yazar Gotthold Ephraim Lessing “Öfke ile beraber akıl da uçar gider” sözü ile bu durumu en net şekilde açıklayan düşünürler arasında yer almıştır. Öfkeli kişinin sağduyusunu yitirdiği bir gerçektir. Bu nedenle öfkeli insan sakinleşene kadar herhangi bir konuda asla karara varmamalıdır.

Peygamberimiz de öfkenin çok güçlü bir duygu olduğuna dikkat çekmiş ve öfkeyle mücadele etmenin önemine değinmiştir. Peygamberimiz bir hadisinde “Pehlivan, güreş meydanlarında başkalarını yenen kişi değildir. Asıl pehlivan, kızgınlık anında öfkesine hakim olan kimsedir” demiştir. Peygamberimizin bu sözü de öfkeliyken sakin davranabilmenin önemine dikkat çekmektedir.

Sağlıklı olarak düşünülemeyen zamanlarda verilen kararlar, sonrasında büyük pişmanlıklar doğuracaktır. Bu nedenle öfkeyle kalkan zararla oturur sözünü aklımızdan hiç çıkarmamalı, en kızgın olduğumuz durumlarda dahi öfkemizi yenmeli ve mantıklı davranmaya gayret göstermeliyiz.

*** “Öfkeyle kalkan zararla oturur” atasözünü açıklayan; ana fikri, öfkeliyken düşüncesizce verilen kararların her zaman pişmanlıkla sonuçlanacağı olan kompozisyon örneği hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
26
clap
11
unlike
11
angry
4
love
3
happy
3
confused
3
sad

17 Yorum

Yorum Yap