Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Uzayda Yaşam Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Uzayda Yaşam metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 4. sınıf Türkçe Okuma Becerileri Kitabı Cevapları

Uzayda Yaşam Metni Cevapları

Uzayda Yaşam Metni Cevapları Sayfa 1

UZAYDA YAŞAM

Hangi çocuk astronot olmayı düşlemez ki? Uzayla ilgili gözlemler yapmak, uzaya gidip keşiflerde bulunmak çok eğlenceli olmalı! Peki, onların uzayda nasıl bir yaşam sürdürdüklerini hiç merak ettiniz mi?

Astronotlar; uzaya gitmek üzere özel olarak yetiştirilen, uzay araştırmalarında görev yapan kişilerdir. Ay’ı ve diğer gök cisimlerini incelemek, oralara ulaşmak amacıyla çalışmalar yürütürler. Bir astronot bazı özelliklere sahip olmalıdır. Astronotlar iyi bir bilim insanı olmanın yanı sıra spor yapan, dinamik insanlardır. Bu özelliklerini kendilerine verilen ve yıllar süren eğitimle tamamlarlar. Fakat hepsinden önemlisi “takım ruhu” taşımaları yani başkalarıyla aynı amaç için birlikte çalışabilmeleri gerekir. Haftalar hatta aylar süren uzay yolculuklarında başarı, çoğu zaman birlikte çalışmaya bağlıdır. Göreve giden astronotlar, genellikle uzayda birkaç hafta boyunca birlikte yaşar. Bu astronotların farklı ülkelerden, farklı kültürlerden geldiğini de düşünün. Birbirlerinin dillerini bile bilmiyor olabilirler! Ancak yine de beraber yaşamayı ve çalışmayı öğrenmeleri gerekir. Bunun en iyi yolu da uzay aracında yapılması gereken bazı işleri paylaşmak: Temizlik yapmak ya da bozulan aletleri onarmak gibi.

Uzayda Yaşam Metni Cevapları Sayfa 2

Yemek

İnsanın en önemli gereksinimlerinden biri beslenmek. Uzak bir yere kamp yapmaya gittiğinizi düşünün. Yanınıza size yetecek kadar yiyecek almanız, bu yiyecekleri de en uygun şekilde saklamanız gerekir. Üstelik gittiğiniz kamptan dönerken çöplerinizi de yanınızda getirirsiniz. Kampçılığın en önemli kurallarından biri, geride çöp bırakmamaktır. İşte bir uzay aracıyla yolculuğa çıkan astronotlar da buna dikkat etmek zorundalar.

Astronotlar, tıpkı evlerinde olduğu gibi üç öğün yemek yerler. Öğün aralarında çay, kahve, portakal suyu içerler. İstedikleri meyveyi de yerler. Yemek menüleri de tıpkı yeryüzündeki menüler gibi olur. Ancak astronotlar, uzayda yemek yapamazlar. Bu nedenle insansız uzay araçları belli aralıklarla istasyona yemek taşır. Yiyeceklerin her biri, birer porsiyonluk küçük paketler hâlinde yeryüzünde hazırlanır. Uzun süre dayanmaları için bunlardan bazılarının suyu alınmış bazıları da dondurulmuştur. Bu nedenle yiyeceklerin tüketilmeden önce ısıtılması ya da içlerine su eklenmesi gerekir. Uzay araçlarında yiyecekleri ısıtmak için bir fırın bulunur. Ancak buzdolabı olmadığı için yemeklerin dikkatle saklanması ve bozulmalarının önlenmesi gerekir. Peki, tuz ve şekerin uzayda sıvı hâlde tüketildiğini biliyor muydunuz? Nedeni çok basit. Uzaydayken yemeğin üzerine tuz dökemezsiniz. Uçar gider. Ayrıca, tuzun astronotun gözüne, burnuna kaçma olasılığı da var. Uzayda kalınan süre boyunca yiyeceklerin bozulmadan saklanabilmesi için özel paketler kullanılır. İçecekler de kapalı paketlerden pipetler yardımıyla içilir.

Uzayda Yaşam Metni Cevapları Sayfa 3

Uyku

Uzun ve yorucu bir günden sonra uyumak gibisi yoktur. Bir uzay aracında uyumak nasıldır dersiniz? Merak etmeyin! Astronotlar, uzay aracında da tıpkı evlerindeymiş gibi rahatça uyurlar ama uyuma biçimleri biraz farklı! Uzayda yer çekimi yok. Bu yüzden astronotların ağırlığı da yok. Yani, istedikleri şekilde uyuyabilirler. İster ayakta ister tüm vücutları havada… Yalnızca kendilerini bir duvara ya da bir yatağa emniyet kemerleriyle bağlamak zorundalar. Bunu da uyurken uçmamak ya da bir yere çarpmamak için yaparlar.
Uzay araçlarında astronotların sığacağı boyutta kabinler var. İçlerinde de birer yatak. Astronot sayısının kabin sayısından fazla olduğu durumlar da olabiliyor. Bu durumda astronotlar, kendilerini herhangi bir yere emniyet kemerleriyle bağlayıp rahatça uyuyabiliyorlar. Astronotlar günde ortalama 8 saat uyurlar. Peki, onlar nasıl uyanır? Uzayda zaman kavramı yok. Bu nedenle astronotların uyanması dünyadaki kontrol merkezinden gelen müzikle sağlanır.

Eğlence

Peki, astronotlar uzayda bulundukları süre boyunca hep çalışıyorlar mı? Onların da eğlenmeye hakları var! Yoğun çalışma günlerinde ara verip dinleniyorlar. En çok tercih ettikleri dinlenme biçimi, pencereden dışarı bakmak! Oturduğunuz yerden Dünyayı ve uçsuz bucaksız uzayın karanlığını izlemek ilginç olsa gerek. Bunun dışında, astronotlar dinlenmek için kitap okurlar, film izlerler, müzik dinlerler, egzersiz yaparlar, çeşitli oyunlar oynarlar.

Egzersiz

Yer çekimsiz ortam, astronotların kemiklerinin ve kaslarının zamanla zayıflamasına neden olur. Bu nedenle astronotlar sağlıklı kalabilmek için günde yaklaşık iki saat spor yaparlar. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda astronotların spor yapabilmeleri için çeşitli aletler bulunur. Bu aletleri kullanabilmek için astronotların kendilerini kemerle alete sabitlemeleri gerekir.

Temizlik

Uzay istasyonunda Dünya’daki gibi banyo yapmak yok. Burada astronotlar saçlarını, köpürmeyen ve durulama gerektirmeyen özel bir şampuanla temizlerler. Bedenlerini de ıslak ve sabunlu bir havluyla silip kurularlar. Dişlerini ise yutulabilen bir diş macunuyla fırçalarlar. Çünkü banyodan çevreye saçılan su damlaları uzay aracının sistemlerine zarar verebilir. Bu nedenle, astronotlar uzaya gitmeden önce özel bir eğitim alırlar. Dünya’da kolaylıkla yaptıkları bu hareketleri uzaydada gerçekleştirebilmenin yollarını, yapay ve yer çekimi olmayan ortamlarda öğrenirler.

Uzayda Yaşam Metni Cevapları Sayfa 4

Uzay yürüyüşü sırasında kullanılan giysiler, rahat ve koruyucu! Bu giysiler neden beyaz biliyor musunuz? Beyaz renk, ısıyı yansıtıyor. Bu sayede astronotlar.

Uzayda Yaşam Metni Cevapları Sayfa 5

Astronotlar, uzay aracının içindeyken genellikle gömlek, şort ve pantolonları tercih ederler. Özellikle çok cepli pantolonları… Bu şekilde, çalışırken gereksinimleri olan her türlü malzemeyi yanlarında taşıyabilirler. Uzay araçlarında çamaşır makinesi yok. Bu nedenle astronotlar, Dünya’daki gibi giysilerini sık sık değiştiremezler. Çünkü giysileri Dünya’daki kadar kirlenmez. Kirlenen

giysilerini de bir çantanın içinde saklayarak Dünya’ya getirirler. Tıpkı çöplerini Dünya’ya geri getirdikleri gibi.
Astronotların işleri o kadar da basit değilmiş aslında. Uzaya gitmeden önce her şeyin incelikle planlanması, her türlü olasılığa karşı önlemlerin alınması gerek. Ayrıca astronotların disiplinli bir tutum içinde olmaları da önemli. Ancak uzayda görev yapmanın incelikleri ve zorlukları bir yana, Dünya’nın dışına çıkıp keşif yapmak, bilime katkı sağlamak, çok heyecan verici olsa gerek!

Uzayda Yaşam Metni Cevapları Sayfa 6

1. “Astronot” kelimesinin yerine önerebileceğiniz kelime veya kelime grupları nelerdir? Yazınız.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: “Uzay adamı, uzay kadını, uzay insanı, uzay araştırmaları yapan kişi, uzaya çıkan kişi, uzay keşifçisi ” veya bu anlama gelen cevaplar kabul edilir.

Kabul edilemez cevap: “Uzay adamı, uzay kadını, uzay insanı, uzay araştırmaları yapan kişi, uzaya çıkan kişi” veya bu anlama gelen ifadelerin dışındaki cevaplar kabul edilmez.

2. Uzayda astronotların ağırlığının ölçülememesinin sebebi nedir? Yazınız.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: “Uzayda yer çekimi yoktur.” cevabı kabul edilir.

Kabul edilemez cevap: “Uzayda yer çekimi yoktur.” cevabının dışındaki ifadeler kabul edilmez.

3. Metinde astronotların “takım ruhu” taşımalarının uzay yolculuklarında başarıyı beraberinde getirdiği söyleniyor. “Takım ruhu” ifadesiyle anlatılmak istenen nedir?
A. Bireysel oyunlar oynayabilme
B. Önemli görevler üstlenebilme
C. Paylaşarak ve ortaklaşa iş yapabilme
D. Bedeni etkin hâle getiren yaşama gücünü hissedebilme

Cevap: C

Uzayda Yaşam Metni Cevapları Sayfa 7

4. Astronotlar, hangi yönleriyle kampçılara benzetilmiştir?
A. Sağlıklı beslenmeleri
B. Özel tasarlanmış giysiler giymeleri
C. Çöplerini yanlarında taşımaları
D. Uyku süreleri

Cevap: C

5. “Uzay İstasyonunda Yaşam” başlığı altında astronotlarla ilgili hangi bilgi verilmemiştir?
A. Eğlence
B. Egzersiz
C. Uyku
D. Deney

Cevap: D

6. Astronotlar, hangisini dünyadaki hayatlarından farklı olarak gerçekleştirirler?
A. Kitap okumak
B. Film izlemek
C. Müzik dinlemek
D. Banyo yapmak

Cevap: D

Uzayda Yaşam Metni Cevapları Sayfa 8

7. İnsansız uzay araçlarının, belli aralıklarla uzay istasyonuna yemek taşımasının sebebi ne olabilir? Yazınız.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: “Yer çekimi olmadığı için uzayda yemek yapmak çok zordur.” ya da “Uzayda sürekli bir yiyecek kaynağı yoktur.” ifadesi veya bu anlama gelen cevaplar kabul edilir.
Örnek cevap:
– Uzayda market olmaması
– Yiyecek kaynaklarının tükenmesi
– Alışveriş yapacak yerin olmaması
– Uzayda sebze, meyve satan yerlerin olmaması

Kabul edilemez cevap: Yanlış ve ilgisiz cevaplar kabul edilmez.

8. Metnin “Yemek” başlığı altındaki bilgileri düşününüz. Bu bölümden yola çıkarak yemeklerin uzayda nasıl tüketilmesi gerektiğini işaretleyerek belirtiniz.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: Tablodaki doğru olan tüm bölümlerin işaretlendiği cevaplar kabul edilir.

Kabul edilemez cevap: Tablodaki doğru olan bölümlerin dışında işaretlemenin yapıldığı veya doğru olan bölümlerin eksik işaretlendiği ya da tabloda hiçbir işaretlemenin yapılmadığı cevaplar kabul edilmez.

9. Astronotların, uyurken kendilerini emniyet kemeri ile bir yere bağlamalarının sebebi nedir? Yazınız.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: “Yer çekimi olmadığından bir yerlere çarpmamak için bağlarlar.” ifadesi veya bu anlama gelen cevaplar kabul edilir.

Kabul edilemez cevap: “Yer çekimi olmadığından bir yerlere çarpmamak için bağlarlar.” ifadesi veya bu anlama gelen ifadelerin dışındaki cevaplar kabul edilmez.

Uzayda Yaşam Metni Cevapları Sayfa 9

10. Sekiz saatlik uykunun ardından astronotların dünyadaki kontrol merkezinden uyandırılmasının sebebi nedir? Yazınız.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: “Uzayda zaman kavramı yoktur.”ifadesi veya bu anlama gelen cevaplar kabul edilir.
Örnek cevap:
– Uzayda zaman kavramı olmadığı için

Kabul edilemez cevap: “Uzayda zaman kavramı yoktur.”ifadesi veya bu anlama gelen ifadelerin dışındaki cevaplar kabul edilmez.

11. Uzay kıyafetinin, astronotları aşırı sıcağa ya da soğuğa karşı koruyucu özellikte olması bize uzayla ilgili hangi bilgiyi verir? Yazınız.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: “Uzayda alışılmışın dışında bir hava sıcaklığı vardır. / Uzaydaki sıcaklık Dünya’dakinden farklıdır.” ifadesi veya bu anlama gelen cevaplar kabul edilir.

Kabul edilemez cevap: “Uzayda alışılmışın dışında bir hava sıcaklığı vardır. / Uzaydaki sıcaklık Dünya’dakinden farklıdır.” ifadesi veya bu anlama gelen cümlelerin / ifadelerin dışındaki cevaplar kabul edilmez.

12. Hangisi astronotların kirli giysilerini bir çantanın içinde saklayarak Dünya’ya getirme sebeplerindendir?
A. Çok fazla kıyafet kirletmeleri
B. Değişik özelliklerde kıyafet kullanmaları
C. Çamaşırlarını yıkayacak zamanlarının olmaması
D. Uzay araçlarında çamaşır makinesinin bulunmaması

Cevap: D

13. “Uzayda Yaşam” bu metin için uygun bir başlık mıdır? Nedenini yazınız.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: Yer çekimi, uzay ve astronot kelimelerine yönlendirme yapan ve metnin genelini yansıtan ifadeler, kendi içinde tutarlı yanıtları olan cevaplar kabul edilir.

Kabul edilemez cevap: İlgisiz ve kendi içinde tutarsız ifadeler içeren cevaplar kabul edilmez.

***Uzayda Yaşam metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
460
love
96
clap
38
angry
19
unlike
12
happy
11
sad
8
confused

160 Yorum

Yorum Yap