Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

120 İzleme Metni Cevapları (MEB-2)

120 izleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları (2) 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 60-61-62-63
(Millî Mücadele ve Atatürk Teması)

“Bu da Benim Öyküm” adlı metinle başlayan 6. sınıf Türkçe MEB kitabında bulunan 120 izleme metni için aşağıdaki butona tıklayınız. Bu sayfada bulunan 120 metni, “Renk Çemberi” adlı metin ile başlayan MEB kitabına aittir.

Diğer MEB kitabındaki 120 metni cevapları için tıklayın

120 İzleme Metni Cevapları (MEB-2) - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

120 İzleme Metni Cevapları (MEB-2) – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

120 İzleme Metni Cevapları Sayfa 60

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. ”Sarıkamış Harekâtı” konulu araştırmanızdan edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: 

Sarıkamış Harekâtı konulu araştırma için tıklayın

2. Vatanseverliğin sizin için ne anlama geldiğini arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: 

(örnek) Vatanseverlik benim için çok çalışmak, görevimizi en iyi şekilde yapmak, sorumluluklarımızı yerine getirmek, vatanımızı korumak için canımızı feda edebilecek cesarete sahip olmak, birlik ve beraberlikten asla vaz geçmemektir.

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları “120“ filmini izlemeden önce okuyunuz. “120” filmini izlerken soruların yanıtlarını bularak not alınız.

1. Olaylar hangi yılda ve nerede başlamıştır?

Cevap: 1914 yılında Van’da başlamıştır.

2. Komutana kimden telgraf gelmiştir? Tümenin neden hududa nakil olması gerekmektedir?

Cevap: Erzurum 3. Ordu’dan gelmiştir. Rusların her an taarruz etmesi ihtimaline karşı tümenin hududa nakil olması gerekmektedir.

3. Erzurum Valisi Van’dan hangi istekte bulunmuştur? Vali Bey bu istek karşısında ne karar vermiştir?

Cevap: Cephane isteğinde bulunmuştur. Vali Bey Erzurum’a cephane göndermeye karar vermiştir.

4. Filmde kaç yaşındaki çocuklara görev düşmüştür?

Cevap: 12 yaşından 17 yaşına kadar çocuklara görev düşmüştür.

5. Çocuklar bu görevi yerine getirirken hangi tehlikelerle karşı karşıya kalmıştır?

Cevap: Dondurucu soğuk, engebeli yollar, çetelerin saldırısı ile karşı karşıya kalmıştır.

6. Çocuklardan kaçı evine dönebilmiştir?

Cevap: Kırk kadarı eve dönebilmiştir.

2. ETKİNLİK

Aldığınız notlardan da yararlanarak izlediğiniz filmi kısaca özetleyiniz.

Cevap: 

120 İzleme Metni Özeti

1914 yılında, Ruslar Taarruza geçmiştir. Erzurum valisi Van valisinden cephane isteğinde bulunur. Van’da cephane vardır fakat cephaneyi götürecek kimse yoktur. Şehrin ileri gelenleri cephaneyi çocuklarla göndermeye karar vermek zorunda kalırlar. Gönüllü çocuklardan 120 kişi seçilir. Çocuklar zorlu kış şartlarında yolları aşarak cephaneyi teslim ederler. Bu zorlu yolculuktan sadece 40 kadar çocuk geri döner.

120 İzleme Metni Cevapları Sayfa 61

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları izlediğiniz filmden hareketle yanıtlayınız.

1. Tümen kumandanı çocuklar için nasıl bir yaz eğlencesi düzenlemiştir?

Cevap: Tüfekle atış eğitimi düzenlemiştir.

2. Vali Bey’in sözlerinden sonra kimler hangi önerilerde bulunmuştur? Vali Bey bu önerilere ne tepki vermiştir?

Cevap: Okul müdürü kendilerinin hududa cephane taşıması önerisinde bulunmuştur. Vali Bey sayılarının az olduğunu, cephane taşırken güçleri yetmezse eldeki cephaneden de olacağını, kendileri giderse şehrin sahipsiz kalacağını söylemiştir. Doktor bey mektepteki çocukların hududa cephane götürmesini önermiştir. Vali bey çok şaşırır ve şiddetle karşı çıkar.

3. Vali Bey’e sunulan önerilerin dışında siz nasıl bir öneride bulunurdunuz?

Cevap: (örnek) Ben yaşı büyük olan çocukların ve şehirde görevi olmayan erkeklerin cephane götürmesini, kalan kişilere de yaşlarına bakmadan askeri eğitim verilmesi önerisinde bulunurdum.

4. Cephaneyi götürmek üzere yola çıkan 120 çocuk neye göre seçilmiştir?

Cevap: Gönüllülük esasına göre seçilmiştir.

5. Seferberlik ilan edilmesiyle çocukların cephaneyi taşıması arasında nasıl bir ilişki olabilir?

Cevap: Seferberlik ilan edildiğinde askerlik çağında ve askerliğini yapmış sağlıklı herkes savaşa katılmaktadır. Herkes savaşa katıldığından cephane taşıyacak kimse bulunmamaktadır. Bu nedenle bu görev mecburen çocuklara düşmüştür.

6. Daha önce Türkiye haritasında yerlerini incelediğiniz illeri hatırlayınız. Çocukların gittiği yolu düşünürsek çocuklar bu görevi hangi duygularla üstlenmiş olabilir?

Cevap: Çocuklar vatan sevgisiyle bu görevi üstlenmişlerdir.

4. ETKİNLİK

İzlediğiniz filmin konusunu yazınız.

Cevap: Çocuğundan yaşlısına Türklerin vatanseverliği.

5. ETKİNLİK

Filmden alınan ekran görüntüsünden hareketle konuşmacının sözlü olmayan mesajlarını belirleyerek yazınız.

Cevap: 

“Bu hareketiniz karşısında çok duygulandım. Sizinle gurur duyuyorum. Size minnettarım. Böyle vatansever evlatlara sahip olduğumuz için Allah’a şükürler olsun.”

120 İzleme Metni Cevapları Sayfa 62

6. ETKİNLİK

İzlediğiniz filmde sizi en çok etkileyen bölüm ya da sahne hangisidir? Niçin? Arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: 

(örnek) Beni en çok etkileyen sahne okul müdürünün konuşmasında sonra bütün çocukların bir adım öne çıkarak cephane götürmeye gönüllü olmaları ve okul müdürünün “Helal olsun!” diyerek ağlaması oldu. O an ben de orada olup gönüllü olmak isterdim.

7. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki cümlelerde noktalı yerlere uygun hâl eklerini getiriniz. Eklerin kattığı anlama uygun olarak sözcükleri uygun boşluklara yerleştiriniz.

Cevap: 

• Cephane taşıyan çocuklara okul müdürü tavsiyelerde bulundu.

• 93 Harbi’ni dedemden öğrendik.

• Savaşı çok yakınımızda hiç hissetmedik.

• Millî Mücadele’de şehit olan askerleri minnetle andık. turkceodevim.com

• Benim yeğen Erzurum’dan geldi.

• Bir gün nasıl olsa askere gidecekler.

• Bütün amacım onları biraz daha erken hazırlamak.

• Nur içinde yatsınlar.

YönelmeBelirtmeBulunmaÇıkma (Ayrılma)
çocuklara

askere

askerleri

onları

yakınımızda

içinde

dedemden

Erzurum’dan

b) Aşağıdaki tabloda verilen kelimelere uygun ekleri getiriniz.

Cevap: 

SözcüklerYönelmeBelirtmeBulunmaÇıkma (Ayrılma)
kitapkitabakitabıkitaptakitaptan
AhmetAhmet’eAhmet’iAhmet’teAhmet’ten
balıkbalığabalığıbalıktabalıktan
savaşsavaşasavaşısavaştasavaştan
SerapSerap’aSerap’ıSerap’taSerap’tan

120 İzleme Metni Cevapları Sayfa 63

8. ETKİNLİK

Vatanı için tüm zorlukları göze alan filmdeki 120 çocuğa duygularınızı anlatan bir yazı yazınız. Yazınızı aşağıda verilen taslağa göre planlayınız.

Cevap: 

(örnek)

Yazı Taslağım

Konu: Çocukların yaptığı fedakarlığa karşı duyduğumuz minnet

Ana Fikir: Kendi vatanımızda huzur içinde yaşıyorsak bu fedakar Türk milleti sayesindedir.

Giriş: Çocukların yaptığı fedakarlığın ne olduğunun anlatılması

Gelişme: Çocukların yaptığı fedakarlığın öneminin vurgulanması

Sonuç: Çocuklara teşekkür

120 Küçük Gönül

1914 yılında, hududa cephane götürmek için 120 çocuk yola çıkıyor. Yaşları 12 ile 17 arasında değişen bu 120 çocuk, analarından, babalarından, kardeşlerinden ayrılarak gönüllü olarak cepheye cephane götürüyor. Daha akılları bile yeni yeni ermeye başlamış bu 120 çocuk vatan aşkı ile canlarını hiçe sayarak yollara düşüyorlar.

Yoldaki tehlikeler büyük. Soğuk var, çetelerin ve vahşi hayvanların saldırma ihtimali var. Yol uzun. Bunlar çocuk. Yaşlarına uygun olmayan bir sorumluluk almışlar üstlerine. Üstelik gönüllü olarak. Üstelik hiç tereddüt etmeden. Üstelik öleceklerini bile bile. İşte gerçek vatan sevgisi budur. Bu çocukların vatan sevgisi dilde değil, gönüldedir. Küçücük gönüllerine sığmayıp taşan bir sevgidir bu. Analarını, babalarını, sevdiklerini, kendi canlarını feda ettiren bir sevgidir bu vatan sevgisi.

Biz bu çocuklar ve nice vatan aşkıyla büyük fedakarlıklarda bulunan atalarımız sayesinde sıcacık sınıflarımızda öğrenim görüyor, evlerimizde huzurla oturuyor, sokaklarımızda özgürce dolaşıyoruz. Ne kadar teşekkür etsek, minnettarlığımızı ne şekilde göstersek de yetmez.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Büyüklerinizden, küçükken oynadıkları oyunlar hakkında bilgi alınız. Aldığınız bilgileri not ediniz.

*** 120 metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
77
10
4
16
9
3
37

47 Yorum

Yorum Yap