Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü önemi nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, ne zaman ilan edilmiştir, neler yapılır gibi soruları cevaplayan 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ile ilgili araştırma yazısı.

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtarıcısı ve kurucusu Mustafa Kemal Atatürk hayata gözlerini 10 Kasım 1938 tarihinde yummuştur. 10 Kasım sabahı saat 9’u 5 geçe vefat eden Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını kaybetmesi milletimizi yasa boğmuştur. Ülkemizin kurucusu olan Gazi Mustafa Kemal’in ölüm yıldönümü olarak her yıl 10 Kasım tarihinde milli yas tutulur. 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ve 10 Kasım ile başlayan hafta da Atatürk Haftası olarak ilan edilmiştir.

Atatürk Nerede Vefat Etmiştir?

Mustafa Kemal Atatürk İstanbul’da bulunan Dolmabahçe Sarayı’nın 71 numaralı odasında 10 Kasım 1938 tarihinde saat 09.05’te vefat etmiştir.

Atatürk Haftası Ne Zaman?

Mustafa Kemal Atatürk’ün vefat ettiği gün olan 10 Kasım ile başlayan hafta her yıl Atatürk Haftası olarak belirlenmiştir. Ülkemizde her yıl 10-16 Kasım haftası Atatürk Haftası olarak anılmaktadır.

10 Kasım Neden Yas Günüdür?

Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’nin kurucusu olması, O’nun milletimizde farklı bir yere sahip olmasını sağlamıştır. Gerçekleştirdiği devrimlerle Türk Halkı’nın gönlünde taht kuran Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıl dönümü olan 10 Kasım bu nedenle yas günüdür. 10 Kasım Ulusal Yas günüdür. Ülkemizde farklı üzüntü verici olaylar nedeniyle ulusal yas ilan edilirken; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefat günü, Türkiye’nin tek sabit ulusal yas günüdür.

10 Kasım da Ne Yapılır?

Her yıl 10 Kasım günü saat 09.05’te Mustafa Kemal Atatürk’e saygı için 2 dakikalık saygı duruşunda bulunulur (10 Kasım haricindeki saygı duruşlarında bu süre 1 dakikadır). Bu dakika itibari ile Türkiye’de adeta hayat durur. Sirenler çalar ve herkes yaptığı işi bırakarak saygı duruşuna geçer. Ülke çapında bayraklar yarıya indirilir. Sadece TBMM önünde bulunan bayraklar, Meclisin egemenliğin merkezi konumunda olması nedeniyle yarıya indirilmez.

10 Kasım’da devlet büyükleri Anıtkabir’de Atatürk’ün huzuruna çıkarlar ve çelenk koyma töreninin ardından saygı duruşunda bulunulur ve İstiklal Marşı okunur. Anıtkabir Özel Defteri’nin imzalanmasının ardından buradaki resmi tören sona erer. Anıtkabir’de yapılan resmi törene; Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanları, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları ile diğer devlet büyükleri katılmaktadır. Bu törenin ardından Anıtkabir halk tarafından gün boyu ziyaret edilir.

Atatürk’ün vefat ettiği yer olan Dolmabahçe Sarayı’nda da çeşitli anma etkinlikleri düzenlenir. Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı’ndaki 71 numaralı odası ziyarete açılır ve bu odada bulunan Türk Bayrağı ile kaplı yatak ziyaretçiler tarafından görülebilir.

Başkent Ankara’da bulunan Anıtkabir ve İstanbul’da bulunan Dolmabahçe Sarayı’nda yapılan tören ve ziyaretlerin haricinde Türkiye’nin diğer illerinde de vali, belediye başkanı, kaymakam ve diğer yetkililerin katılımı ile 10 Kasım Atatürk’ü anma günü etkinlikleri gerçekleştirilir.

Okullarda 10 Kasım Atatürk’ü Anma Gününde Ne Yapılır?

Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm saati olan 9:05’ten en az 10 dakika önce öğrenciler okulların bahçelerinde toplanırlar. Çalınan zil ile herkes hazır ola geçer. Saatin tam olarak 9:05 olmasının ardından 2 dakikalık saygı duruşu başlar. Bu sürede varsa siren, yoksa tiz bir zil sesi çalınabilir. 2 dakikalık saygı duruşunun ardından hep bir ağızdan İstiklal Marşı okunur.

İstiklal Marşı esnasında önce göndere çekilen bayrak, ardından yarıya indirilir ve bu şekilde bırakılır. 10 Kasım günü boyunca yas göstergesi olarak Türk Bayrağı okullarda yarı yükseklikte durur. Bu törenin ardından okullarda Atatürk’ü anma etkinlikleri gerçekleştirilir. Atatürk’ün Türkiye ve Türk Milleti için yaptığı fedakarlıkları konu alan konuşmalar, şiirler ve dinletiler olur. Atatürk’ü anlatan tiyatro gösterileri, sinema ve sine vizyon gösterileri de yapılabilir.

Mustafa Kemal Atatürk’ü anlatan belgeseller Atatürk’ü anma günü ve haftası boyunca gösterilerek öğrencilerin Atatürk’ü daha iyi tanıması ve anlaması sağlanır. 10 Kasım Atatürk’ü anma günü ve 10-16 Kasım Atatürk Haftası, Mustafa Kemal Atatürk’ün; “Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir” sözünden hareketle, Atatürk’ü anlamak ve anlatmak adına gerçekleştirilen etkinliklerle son bulur.

İlgili İçerikler:

10 Kasım ile İlgili Kompozisyon 10 Kasım ile İlgili Sözler 10 Kasım ile İlgili Şiirler

*** 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü önemi nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, ne zaman ilan edilmiştir, neler yapılır gibi soruları cevaplayan 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ile ilgili araştırma yazısı hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
love
1
unlike
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
angry

Yorum Yap