Uzaylı Rola Türkiye’yi Geziyor Metni Cevapları

Uzaylı Rola Türkiye’yi Geziyor metni cevapları ve soruları, SDR İpekyolu Yayınları 3. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 126-127-128-129-130-131-132-133-134-135-136-137
(Vatandaşlık Teması)

Uzaylı Rola Türkiye'yi Geziyor Metni Cevapları - 3. Sınıf Türkçe SDR Dikey Yayıncılık

Uzaylı Rola Türkiye’yi Geziyor Metni Cevapları – 3. Sınıf Türkçe SDR Dikey Yayıncılık

Uzaylı Rola Türkiye’yi Geziyor Metni Cevapları Sayfa 126

Ülkemize ilk kez gelmiş biriyle tanıştığınızı düşününüz. Ona ülkemizle ilgili neler anlatırdınız?

Cevap: 

(örnek) Ona Türkiye’nin doğal güzelliklerini, tarihi eserlerini, yemeklerimizi anlatırdım.

Uzaylı Rola Türkiye’yi Geziyor Metni Cevapları Sayfa 132

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Size neler çağrıştırdıklarını söyleyip anlamlarını tahmin ediniz. Daha sonra görselleri uygun sözcüklerle eşleştiriniz.

Cevap: 

gezegen: Güneş çevresinde dolanan, ondan aldıkları ışığı yansıtan gök cisimlerinin ortak adı

kıta: Yeryüzündeki altı büyük kara parçasından her biri, ana kara

Anıtkabir: Atatürk’ün mezarının bulunduğu anıtsal yapı

deniz: Yer kabuğunun çukur bölümlerini kaplayan, birbiriyle bağlantılı, tuzlu su kütlesi

Uzaylı Rola Türkiye'yi Geziyor Metni Cevapları - Eşleştirme

Uzaylı Rola Türkiye’yi Geziyor Metni Cevapları – Eşleştirme

2. ETKİNLİK

Metnin resimlerini inceleyiniz. Siz olsanız hangi bölümü, nasıl resimlerdiniz? Anlatıp aşağıya yazınız.

Kendi düşüncelerinize göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

Uzaylı Rola Türkiye’yi Geziyor Metni Cevapları Sayfa 133

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları, okuduğunuz metne göre cevaplayınız.

Rola’nın inekle konuştuğunu gören çocuk ne yapmış?

Cevap: Rola ile ineğin yanına gidip Rola ile konuşmaya başlamış.

Rola, Dünya’mıza neden gelmiş?

Cevap: Dünya’da yaşamak için gelmiş.

Rola ve çoban çocuk, Türkiye’yi ne kadar sürede gezdiler?

Cevap: Kısa sürede gezdiler.

Rola ve çoban çocuk, Türkiye’yi nasıl dolaştılar?

Cevap: Rola’nın getirdiği şemsiyeyle uçarak gezdiler.

4. ETKİNLİK

Metinde geçen yer adlarını listeleyiniz.

Cevap: 

  • Karadeniz
  • Ağrı Dağı
  • Nemrut Dağı
  • Van Gölü
  • Ankara
  • Ege kıyıları
  • Marmara Denizi

Yer adlarının ilk harfleri büyük yazılır.

Uzaylı Rola Türkiye’yi Geziyor Metni Cevapları Sayfa 134

5. ETKİNLİK

Fotoğrafları inceleyiniz. Yurdumuzun hangi bölümlerini gösterdiklerini anlatınız. “Yurdumuz ve güzellikleri” konulu bir şiir yazınız.

Cevap: 

Uzaylı Rola Türkiye'yi Geziyor Metni Cevapları - Bölümler

Uzaylı Rola Türkiye’yi Geziyor Metni Cevapları – Bölümler

(örnek)

Türkiyemiz

Kokar burcu burcu güller,
Öter dallarda bülbüller!
Açar menekşe sümbüller,
Ne güzeldir Türkiyemiz!

Sürüler yayılır kıra,
Dağlar uzar sıra sıra….
Sular can verir çayıra,
Ne güzeldir Türkiyemiz!

Mehmet Necati ÖNGAY

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki söz gruplarını inceleyiniz. Cümle olanları belirleyiniz. Bunları cümle özelliğinde, uygun noktalama işaretleriyle yeniden yazınız.

Cevap: 

yarın sabah parkta → Yarın sabah parkta buluşalım.

hava çok soğudu → Hava çok soğudu.

yaşasın, tatile gidiyoruz → Yaşasın, tatile gidiyoruz!

okula geç mi kaldın → Okula geç mi kaldın?

Uzaylı Rola Türkiye’yi Geziyor Metni Cevapları Sayfa 135

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde altı çizili olan sözcükleri inceleyiniz.

İnsanlar karada yaşar.
Yüzün kara olmuş.

İlk cümledeki kara sözcüğü “Yeryüzünün denizle örtülü olmayan bölümü, toprak.” anlamındadır. İkinci cümledeki kara sözcüğü ise “En koyu renk, siyah.” anlamındadır.

Aşağıdaki sözcükleri, farklı anlamlarda ikişer cümlede kullanınız.

Cevap: 

yüz
→ Bu ağaç yüz yaşındaymış.
→ Sabah kalkınca yüzünü yıkadı.

gül
→ Anneme gül aldım.
→ Öğretmenimizin şakasına hepimiz güldük.

çay
→ Çay kenarında piknik yaptık.
→ Yemekten sonra çay içtik.

Yazılış ve okunuşları aynı, anlamları farklı olan sözcüklere
sesli (sesteş) sözcükler denir.

Uzaylı Rola Türkiye’yi Geziyor Metni Cevapları Sayfa 136

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki Türkiye haritasını inceleyiniz. Yaşadığınız ilin olduğu yeri bulup istediğiniz renge boyayınız.

Yaşadığınız ile göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

Yurdumuzu çevreleyen denizlerin adlarını haritadaki ilgili yerlere yazınız.

Cevap: 

Uzaylı Rola Türkiye'yi Geziyor Metni Cevapları - Denizler

Uzaylı Rola Türkiye’yi Geziyor Metni Cevapları – Denizler

Denizlerimizin adlarını alfabetik sıraya uygun olacak şekilde sıralayıp aşağıya listeleyiniz.

Cevap: 

  1. Akdeniz
  2. Ege Denizi
  3. Karadeniz
  4. Marmara Denizi

Uzaylı Rola Türkiye’yi Geziyor Metni Cevapları Sayfa 137

9. ETKİNLİK

Metnin son paragrafını aşağıdaki alana yazınız. Yazım ve noktalama hatası yapmadığınızdan emin olmak için yazdıklarınızı kontrol ediniz. Harfleri uygun şekilde yazmaya, sözcükler arasında yeterli boşluk bırakmaya özen gösteriniz.

Az sonra, ineğin yanına döndüler. Uzaylı Rola, Anadolu’yu gördüğüne çok seviniyordu. Çocuğa teşekkür etti. Ona başka ülkeler de
görmek istediğini söyleyerek oradan ayrıldı.

*** Uzaylı Rola Türkiye’yi Geziyor metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

3. Sınıf SDR İpekyolu Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Yorum Yap