Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Ülke ve Millet Olarak Kültürel Değerlerimiz Nelerdir?

Ülke ve millet olarak kültürel değerlerimiz nelerdir? Ülkemizin önemli kültürel değerlerine yer veren araştırma yazısı.

Ülke ve Millet Olarak Kültürel Değerlerimiz Nelerdir?

Ülke ve Millet Olarak Kültürel Değerlerimiz Nelerdir?

Ülkemizin topraklarının bir kısmı Asya’da, bir kısmı da Avrupa’dadır. İki kıta arasında köprü vazifesi gören ülkemiz, aynı zamanda 3 tarafı denizlerle çevrili olduğu için farklı coğrafi özelliklere de sahiptir. Binlerce yıl boyunca farklı devletlere, farklı milletlere ev sahipliği yapmış olan coğrafyamızda; kültürel değerler çok zengindir. Gerek üzerinde yaşadığımız coğrafyada tanıştığımız ve gerekse Türk Milleti olarak özümüzde taşıdığımız kültürel değerlerimiz nelerdir dediğimizde saymakla bitiremeyiz.

Türk Milleti Orta Asya’dan Anadolu’ya doğru göç etmeden önce binlerce yıl yaşadığı topraklarda pek çok kültürel değere sahip olmuştur. Bu değerlerin bazıları; at yetiştiriciliği, göçebe hayat sürme özelliği, misafirperverliktir. Bunun yanında Türk Milleti’nin önemli yazılı kültürel değerleri de olmuştur o dönemde. Bu değerlerin en önemli ikisini Orhun Kitabeleri ve Dede Korkut Hikayeleri olarak dile getirebiliriz.

Orhun Kitabeleri dünyanın en eski yazıtları arasındadır. Türklerin en önemli kültür ögelerinden birisi olan Türkçenin binlerce yıllık tarihi de bu yazıtlar sayesinde daha iyi anlaşılmıştır. Ayrıca Dede Korkut Hikayeleri de, o dönemde Türklerin isim koymadan düğüne, yas tutmadan yaylaya çıkmaya kadar onlarca farklı konuda gelenekleri olduğunu ortaya koymuştur. Dede Korkut Hikayeleri başlı başına Türk Kültürü’nün önemli eserleri olduğu gibi, içerisinde Türk Kültürü’nün izlerini taşıyan onlarca anlatı da barındırmaktadır.

Atalarımız sonrasında Anadolu topraklarına göç etmişlerdir. Anadolu coğrafyasında yaşayan toplumlar pek çok eser bırakmışlardır bu topraklara. Bu eserler mimari kültürümüzde önemli bir iz bırakmıştır; mesela Ayasofya Camii gibi. Bunun yanında bin yılı aşkın bu topraklarda olan atalarımız da; hanlar, hamamlar, camiler ve kervansaraylar yaparak Anadolu kültürüne katkıda bulunmuşlardır. Tüm bunlar mimari kültürümüzü oluşturmaktadır.

Ozan, şair, bilim adamı konusunda ise kültürümüz çok daha zengindir. Mevlana ve Yunus Emre gibi düşünür ve şairlerimiz Anadolu kültürünün temel taşlarındandır. Türk Halkı’nın manevi ve düşünsel boyutunu ortaya koyar Mevlana ve Yunus Emre. Keloğlan ve Nasreddin Hoca gibi espri ile karışık halka ders veren kültürel değerlerimiz de vardır. Nasreddin Hoca ve Keloğlan da halkımızın şakacılığının yanında pratik zekasını da ortaya koymaktadır. Biruni, Harezmi, Ömer Hayyam, İbn-i Sina ve daha yüzlerce bilim adamını da hem bilme hem de kültürümüze yaptıkları katkı nedeniyle sayabiliriz.

Ülkemizin coğrafi özellikleri sayesinde de oluşan kültürel değerleri vardır. Bunlara yayla kültürü, balık kültürü, doğa kültürü olarak kısaca değinilebilir. Kültürümüzün oluşmasında coğrafyamızdan hava koşullarına kadar pek çok şeyin etkisi vardır. Ülkemizde konuşulan Türkçenin coğrafi bölgelere göre değişen onlarca farklı lehçesi de kültürümüzün bir parçasıdır.

Türk Halkı’nın saymakla bitmeyecek kültürel değerleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları da; Karagöz ile Hacivat, Kavuklu ile Pişekar, halk oyunları, yöresel oyunlar, meddah, orta oyunları, gölge oyunları, masallar, zengin Anadolu mutfağı ve tabii ki zengin Anadolu müziği olarak kısaca belirtilebilir.

*** Ülke ve Millet Olarak Kültürel Değerlerimiz Nelerdir? konulu araştırma yazısı hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
angry
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike

2 Yorum

Yorum Yap