Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Tutumlu Çocuklar Metni Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Tutumlu Çocuklar metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 3. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 39-40-41-42 (Erdemler Teması)

Tutumlu Çocuklar Metni Cevapları

Tutumlu Çocuklar Metni Cevapları Sayfa 39

2. METİN

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Aşağıdaki görseller ve atasözü, size sahip olmamız gereken hangi olumlu özelliği çağrıştırmaktadır? Yazınız.

SAKLA SAMANI, GELİR ZAMANI

Cevap: Tutumlu olma erdemini hatırlatmaktadır. İnsanların gereksiz harcama yapmaması yarınları da düşünmeleri gerektiği anlatılmaktadır.

Aşağıdaki şiiri vurgu, tonlama ve telaffuza dikkat ederek bir defa okuyunuz. Şiiri ikinci defa okurken tespit ettiğiniz deyimlerin altını çiziniz.

TUTUMLU ÇOCUKLAR

Damla damla akan sudan,
Koca göller dolup taşar.
Tutumsuzlar kalır yolda,
Tutumlular dağlar aşar.

Biz tutumlu çocuklarız,
Para dolu kumbaramız.

İnsanlar kara günde,
Kimseye el açmamalı.
Çalışmalı, kazanmalı,
Hiçbir işten kaçmamalı.

Biz tutumlu çocuklarız,
Para dolu kumbaramız.

İsmail Hakkı SUNAT

1. ÇALIŞMA

Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri verilen açıklamalardan yararlanarak doldurunuz.

kara gün: Sıkıntılı ve zor zaman.
el açmama: Muhtaç olmamak, kimseden bir şey istememek.

Cevap:

• Kara kelimesi, somut bir kelimedir ve burada, soyut anlamıyla kullanılmış; gerçek anlamıyla kullanılmamıştır.

• El kelimesi, somut bir kelimedir ve burada, mecaz anlamıyla kullanılmış; temel  anlamıyla kullanılmamıştır.

Tutumlu Çocuklar Metni Cevapları Sayfa 40

2. ÇALIŞMA

Aşağıdaki soruları “Tutumlu Çocuklar” adlı metne göre cevaplayınız.

Cevap:

• Şiir kaç dize ve kaç bölümden oluşmaktadır? Yazınız.
Şiir 12 dizeden oluşmaktadır.
Şiir 4 bölümden oluşmaktadır.

Cevap:

• Şiirin konusu nedir?
Şiirin konusu: Tutumlu olmak
• Şiirin ilk iki dizesi bize hangi atasözünü hatırlatıyor? : Damlaya damlaya göl olur. 

3. ÇALIŞMA

Aşağıda verilen görselde çocukların ellerindeki dövizlerde bazı deyim ve atasözleri yer almaktadır. “Tutumlu Çocuklar” şiiriyle ilgili olanlara “X” işareti koyunuz.

Atasözü: Eski zamanlarda söylenen, bir yaşam dersi veren, kalıplaşmış şekilde kullanılan kısa özlü sözlere denir.
Deyim: Genellikle gerçek anlamından az çok ayrı, kendine özgü bir anlam taşıyan kalıplaşmış söz öbeğidir. Deyimler genellikle mecaz anlam taşır ve bir durumu kısaca ifade eder.

Cevap:

(x) Ak akçe kara gün içindir.
(x) Ayağını yorganına göre uzat.
() Ne ekersen onu biçersin.
(x) Har vurup harman savurma.

Tutumlu Çocuklar Metni Cevapları Sayfa 41

4. ÇALIŞMA

Aşağıdaki çalışmada bir arkadaşınız “Tutumlu olup para biriktirirsem ne olur?” sorusuna cevap vermiş. Siz de bu sorunun cevabını boş bırakılan yerlere yazınız.

Bir bisiklet alabilirim.

Cevap: Kendi okul çantamı alabilirim.

Bisikletimi kendim alırsam ailem, başka ve önemli bir ihtiyacını karşılayabilir.

Cevap: Kendi çantamı kendim alırsam ailem, başka ve önemli bir ihtiyacını karşılayabilir.

Bu durumda mutlu olurum.

Cevap: Çünkü aileme destek olmuş olurdum.

5. ÇALIŞMA

A) Yandaki görselin size verdiği mesaj nedir? Yazınız.

Cevap: İşbirliği ve beraber yaşama beraber üretme mesajını alıyorum.

B) Siz de okuduğunuz metinden hareketle yukarıdaki gibi mesaj içeren bir görsel tasarlayınız. (Kendiniz resim yapabilir veya başka görsellerden faydalanabilirsiniz.)

Cevap: Bu görsel için paylaşma temalı görsellerden faydalanabilirsiniz.

Tutumlu Çocuklar Metni Cevapları Sayfa 42

6. ÇALIŞMA

Aşağıda, tırnak işaretinin hangi durumlarda kullanıldığına dair bilgiler verilmiştir. Tırnak işaretinin bir kullanım alanını da siz yazınız.

Başka bir kimseden veya yazıdan olduğu gibi aktarılan sözler tırnak içine alınır: Türk Dil Kurumu binasının yan cephesinde Atatürk’ün “Türk dili, Türk milletinin kalbidir, zihnidir.” sözü yazılıdır.
Özel olarak vurgulanmak istenen sözler tırnak içine alınır: Yeni bir “barış görüşmesi” başladı.
Cümle içerisinde eserlerin ve yazıların adları ile bölüm başlıkları tırnak içine alınır: Bugün öğrenciler “Tutumlu Çocuklar” adlı şiiri okudular.

Cevap: Uzun alıntılarda her paragraf ayrı ayrı tırnak içine alınır.

7. ÇALIŞMA

Aşağıda ünlem ve soru işaretinin kullanıldığı yerler verilmiştir. Bu kullanımlara uygun cümleler kurup yazınız.

• Soru işareti soru bildiren yani bir cevap beklenen cümlelerin sonuna konur.
Örnek: Yarın basketbol oynamaya gidelim mi?

Cevap: Seninle yarın buluşalım mı Baldo? Ayyyy! çok mutlu olurum!

• Ünlem işareti sevinme, korku, şaşırma, öfke, acıma gibi duygu belirten cümlelerin sonuna konur.
Örnek: Yaşasın! Okullar açılacak.

***Tutumlu Çocuklar metni cevapları (Sayfa 39-40-41-42) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
4
0
0
2
3
1
1

1 Yorum

Yorum Yap