Tarhananın Öyküsü Metni Cevapları

Tarhananın Öyküsü metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 180-182-183-184-185 
(Milli Kültürümüz Teması)

Tarhananın Öyküsü Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Tarhananın Öyküsü Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Tarhananın Öyküsü Metni Cevapları Sayfa 180

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Yörenizin meşhur yemeklerinin adlarını sınıfta paylaşınız.

2. Hangi çorba çeşitlerini biliyorsunuz? Anlatınız.

(örnek) Mercimek çorbası, tavuk suyuna çorba, domates çorbası, ezogelin çorbası, düğün çorbası, şehriye çorbası…

Tarhananın Öyküsü Metni Cevapları Sayfa 182

1. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki kelime ve kelime gruplarının anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten bulunuz.

Cevap: 

mayalanma: Organik maddelerin bazı mikroorganizmalarca salgılanan enzimler etkisiyle uğradığı değişiklik, tahammür, fermantasyon

malzeme: Belirli bir işi yapmak için kullanılması gereken maddeler

ev ekonomisi: Evin bakımı, geçimi ve yaşayışı ile ilgili bilim dalı

endüstriyel: Sanayi ile ilgili

B) Anlamlarını öğrendiğiniz kelimelerden iki tanesini seçerek bunları birer cümlede kullanınız.

Cevap: 

1. Kek yapmak için öncelikle un, yumurta, süt, şeker gibi malzemeleri hazırlamamız gerekiyor.

2. Birçok endüstriyel ürün geri dönüşüme kazandırılarak çevre kirliliği önlenebilir.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Tarhananın ana malzemesi nasıl elde edilir? Anlatınız.

Cevap: Tarhananın ana malzemesi yoğurdun çeşitli malzemeler eklenerek kurutulması ile elde edilir.

2. Yurdumuzda en ünlü tarhanalar nerelerde yapılır?

Cevap: Uşak, Ankara, Kahramanmaraş, Malatya ve Denizli bölgelerinde yapılır.

3. Tarhanalar ne zaman, hangi malzemelerle ve nasıl yapılır? Anlatınız.

Cevap: Genellikle eylül ve ekim aylarında yapılır.  Genel olarak domates, kırmızıbiber, soğan, nane iyice doğranıp yoğurt, un, tuz ilave edilerek harç hâline getirilir. Elde edilen harç bir süre mayalanmaya bırakılır. Mayalanma işlemi bitince elde edilen harçlar, bir bez üzerine yayılarak gölge bir yerde kurutulur, kuruyunca elle ovularak un hâline getirilir. Daha sonra kışın kullanılmak üzere bez torbalarda saklanır

4. Evde hazırlanan yiyeceklerin ev ekonomisine ve sağlığımıza olan faydaları nelerdir?

Cevap: Evde hazırlanan yiyecekler, doğal malzemelerden ve katkısız olarak yapıldığı için sağlığımıza zarar vermez. Uzun süre saklanabildiği ve üretim maliyeti ucuz olduğu için ev ekonomimize katkıda bulunur.

5. Yurdumuzun farklı yörelerine ait yemeklerle ilgili neler biliyorsunuz? Örnekler vererek anlatınız.

Cevap: Adana’nın Adana kebabı, Adıyaman’în çiğ köftesi, Afyon’un bulgur aşı, Burdur’un testi kebabı, Bursa’nın İnegöl köftesi, Erzurum’un kadayıf dolması…

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki sahneyi, yönergelere uygun şekilde sınıfınızda canlandırınız.

• Bir kişiyi garson olarak belirleyiniz.
• Bir kişiyi aşçı olarak belirleyiniz.
• Bir kişiyi, başka şehirden sizi ziyarete gelen bir arkadaşınız olarak belirleyiniz.
• Diğer iki kişiyi de ziyarete gelen arkadaşlarını ağırlayacak olan kişiler olarak düşününüz.
• Ziyarete gelen arkadaşınıza şehrinizin veya yörenizin geleneksel yemeklerini ikram edebileceğiniz bir lokantaya gittiğinizi düşününüz. Bu lokantada, garson ve aşçının da yardımıyla arkadaşınıza yöresel yemeklerinizi ikram ederek tanıtınız.

Tarhananın Öyküsü Metni Cevapları Sayfa 183

4. ETKİNLİK

Malzemelerini ve yapılış aşamalarını öğrendiğiniz yemeğinizi aşağıya yazınız. Daha sonra, hazırladığınız yemeği arkadaşlarınıza anlatınız.

Cevap: 

(örnek)

MERCİMEK ÇORBASI

Malzemeler:

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 adet havuç
  • Yarım yemek kaşığı biber ya da  domates salçası (rengi kırmızı olsun isterseniz artırabilir ya da hiç kullanmayabilirsiniz)
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • yarım çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
  • 1 litre su
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Sosu için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Hazırlanış:

  1. Kırmızı mercimek çorbası için sıvı yağı tencereye alınarak yemeklik doğranan soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.
  2. Daha sonra un ilave edilerek kısık ateşte kavurmaya devam edilir.
  3. Salça kullanılacak ise salça ilave edilir, kavrulduktan sonra küp küp doğranmış havuç ve iyice yıkanıp suyu süzülen mercimekler ilave edilir.
  4. Üzerine 1 lt su eklenerek karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Mercimekler ve havuçlar yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir.
  5. Çorba piştikten sonra el blenderı ile güzelce ezilir.
  6. Karabiber, tuz ve isteğe bağlı olarak kimyon eklenir.
  7. Kıvamı koyu gelirse size bir miktar su ilave edilerek bir taşım kaynatılır.
  8. Bu arada küçük bir tavaya iki yemek kaşığı tereyağı alınır, kızdırılır ve bir tatlı kaşığı kırmızı toz biber eklenerek ocaktan alınır.
  9. Mercimek çorbası servis kasesine alındıktan sonra üzerine kırmızı biberli sos gezdirilir ve bir dilim limon ile servis edilir.

Alıntı: https://www.nefisyemektarifleri.com/mercimek-corbasi-tarifi/

Tarhananın Öyküsü Metni Cevapları Sayfa 184

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki yazının bazı bölümleri, tamamlamanız için yarım bırakılmıştır. Bu yazıyı, yazının yarım bırakılan cümlelerini ve devamını tahmin ederek anlam bütünlüğü oluşturacak şekilde tamamlayınız.

Cevap: 

Çocukluğumdaki bayramları hatırlıyorum. Günler öncesinden yapılan
hazırlıklar, tatlı telaşlar, bayramlaşmalar… Bayram hepimiz
için neşe ve mutluluk kaynağıydı. Hem Ramazan hem de Kurban
Bayramı’nda bütün küskünler barışırdı. Ayrıca akrabalar ziyaret
edilir, akrabalar arasındaki bağlar kuvvetlenirdi.
Şimdi bayramlar aynı heyecanla yaşanmıyor. Maalesef eski bayramların heyecanı
kalmadı artık.

Ben de size, bayramların neşe içinde yaşandığı bir zamandan anımı
anlatmak istiyorum. On yaşındayım, Ramazan ayı kış mevsimine denk gelmişti. Ben de oruç tutmak istiyordum fakat yaşım küçük olduğu için babam öğlene kadar oruç tutmama izin veriyordu. “Çocuk orucu böyle olur.” derdi. Ramazan Bayramı yaklaştıkça hepimizi bir heyecan sarmıştı. Ramazan Bayramı demek, yeni elbiseler, yeni ayakkabılar, bahşiş demekti. Şimdiden bayramda biriktirdiğim paralarla neler alacağımı hayal ediyordum. Çok istediğim oyuncağı sonunda alabileceğim için daha da heyecanlanıyordum.

Derken bayram günü geldi çattı. Yeni elbiselerimizi giydik, güzel bir bayram kahvaltısından sonra akrabalarımızı ziyaret ettik. Bayram akşamı kardeşimle birlikte oturup bahşişlerimizi saydık. O kadar çok bahşiş toplamıştık ki, istediğim oyuncaktan üç tane bile alabilirdim. Fakat aklıma bayram ziyaretine gittiğimiz bir komşumuzun oğlu geldi. Ailesi fakirdi. O sene okul çantası alamamışlardı. Kitaplarını market poşetlerinde taşıyordu. Kardeşimle düşündük, taşındık ve bayram harçlıklarımızla komşumuzun oğluna okul çantası almaya karar verdik.

Komşumuzun oğlu aldığımız çantayı görünce çok sevindi. Sürekli bize teşekkür ediyordu. Annem ve babam da bu davranışımız için bizi tebrik ettiler. Bayram heyecanı, yardımlaşmanın verdiği mutlulukla birleşmiş, bize hiç yaşamadığımız bir bayram sevinci yaşatmıştı.

Tarhananın Öyküsü Metni Cevapları Sayfa 185

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki görsellerde yer alan kelimelerle ekleri örnekteki gibi birleştiriniz. Anlamının değiştiğini düşündüğünüz kelimeleri yuvarlak içine alınız.

Cevap: 

Tarhananın Öyküsü Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları - Ekler

Tarhananın Öyküsü Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları – Ekler

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Türk dilinin ana dili olarak kullanıldığı devletleri araştırınız.

Cevap: 

Aşağıdaki butona tıklayarak konu ile ilgili araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

Türk Dilinin Ana Dili Olarak Kullanıldığı Devletler

*** Tarhananın Öyküsü metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

21 Yorum

Yorum Yap