Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Sosyal Medya Bağımlılığı Serbest Okuma Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

Sosyal Medya Bağımlılığı Serbest Okuma metni cevapları ve soruları, Ferman Yayınları 8. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 292-293-294 (Bilim ve Teknoloji Teması)

Sosyal Medya Bağımlılığı Serbest Okuma Metni Cevapları

Sosyal Medya Bağımlılığı Serbest Okuma Metni Cevapları Sayfa 292

Sosyal Medya Bağımlılığı

Sosyal medya bağımlılığı; paylaşım ve arkadaşlık sitelerinde çok fazla zaman harcanması sonucu günlük hayattan geri kalma, işlerini yerine getirememe ve günlük işlevselliğin azalması şeklinde ortaya çıkan bir bağımlılık türüdür. Her çeşit bağımlılıkta, kişi bir aktiviteyi o kadar çok yapar ki zararlı bir alışkanlık hâline gelir ve bu zararlı alışkanlık, kişinin hayatındaki okul, iş, sosyallik gibi önemli alanlarda geri kalmasına sebep olur. Sosyal medya bağımlılığı için de bu geçerlidir; aslında kendi başına bakıldığında zararlı olmayan bir aktivite veya internet sitesi, fazla vakit harcanması sonucunda olumsuz bir alışkanlığa döner. Sosyal medya bağımlılığı olan kişiler arkadaşlık sitelerinde saatlerce insanların fotoğraflarım inceler, kendi ve başkalarının profillerinde saatlerce zaman harcarlar, binlerce paylaşım yapıp başkalarının paylaşımlarını her dakika takip ederler.

Sosyal medya en başta herkes için kontrol edilebilir bir alışkanlıktır, zararlı olarak başlamaz. Kişi sosyal medyanın fazla kullanımının olumsuz yönlerinin farkındadır ve bunları kabul eder. Sosyal medyada biraz fazla zaman geçirince kişi kendisini kötü ve pişman hisseder ve anında bırakabilir. Ancak daha sonra günbegün bu internet sitelerinde geçirilen vakit artar. Önce 10 dakika artar, sonra 20 dakika… Tehlikesiz ve masum olan aktivite, giderek tehlikeli ve günlük yaşantıyı bölen bir hâl almaya başlar. Kişi zaman kavramını kaybetmeye, sürekli sosyal medya sitelerinde olduğundan dolayı hayatından geri kaldığını kabul etmemeye ve bu durumdan pişman olmamaya başlar. Diğer kişilerin onu sosyal medyada fazla zaman geçirdiği konusundaki eleştirilerini kabul etmez, hatta sinirlenir. (…)

Sosyal Medya Bağımlılığı Serbest Okuma Metni Cevapları Sayfa 293

Birçok bilim insanına göre sosyal medya, gerçek hayattaki insan bağlarını zayıflatır. Amerika’da yapılan araştırmalara göre, biten 5 evlilikten l’inde arkadaşlık sitelerinde geçirilen zamanın bir şekilde etkisi vardır. Sosyal medyaya bağımlı olmak, arkadaşlıklar ve sosyal ilişkilere zarar verir, ilişkilere yatınım ve emeği azaltır. Her ne kadar arkadaşlarla bağlantı kurmak için yapılan internet siteleri de olsa bu siteler gitgide insanı yalnızlaştım, asıl olan ve gerçek olan ilişkilerden koparır. Bu, insanlığa özgü yeni bir yalnızlık türüdür; insan aslında çok kişiyle iletişim hâlindeymiş ve sanki bir kalabalığın içindeymiş gibi hisseder, ancak sanal arkadaşlıkların varlığı yalnızlık duygusunu asla azaltmaz. İşin kötüsü, gerçekten yalnız insan yalnızlığının farkındayken sosyal medyada aktif olan insan sosyal olduğunun illüzyonu içindedir ama farkında olmadan yalnızdır.

Sosyal medya bağımlılığı, insanın kendi kendine kalmasını engeller. Aslında tek başımıza sosyal medya sitelerinde gezindiğimiz zaman kendi kendimize zaman geçirdiğimizi düşünürüz ancak hiç de kaliteli ve faydalı bir zaman değildir bu. Bireysel zaman geçirmek, kendi duygu ve düşüncelerini tartmak, hedeflerini düşünmek insanların ruhsal gelişimi için çok önemlidir. Ancak sosyal medyada çok fazla zaman geçirdikçe, insanın kendini dinlemesi ve ruhsal farkındalığının artması da bir o kadar azalıyor. Kendi ile ilgili olmayan şeyler kafasını kurcalıyor ve iç dünyasına yolculuğa çıkamıyor.

Sosyal Medya Bağımlılığı Serbest Okuma Metni Cevapları Sayfa 294

Kişinin sosyal medyada harcadığı zamanı takip etmesi ve kendi kendine zaman limiti koyması iyi bir başlangıç olabilir. Kişi zamanı takip etmezse sosyal medyada ne kadar vakit harcadığını fark etmez ancak saat tutarsa gün içinde harcadığı toplam vaktin çokluğunu fark edebilir. Beşer dakika gibi kısa zamanda girildiği düşünülen sosyal medya hesaplarına eğer günde 20 kere giriliyorsa, bu toplam bir buçuk saatten fazla eder. Eğer kişi, kendine giderek azalan zaman hedefleri koyarsa, harcadığı vakti azaltma konusunda başarılı olabilir. İkincisi ise sosyal medya uygulamalarını telefondan silmek olabilir. Cep telefonumuz yanınızda olduğu için, elimiz sürekli olarak sosyal medya uygulamalarına gidebiliyor ve bunun sonucunda dışarı çıktığımızda bile dış dünyadan kopuk olabiliyoruz. Eğer bu uygulamalar telefondan silinirse, kişi en azından sadece bilgisayardan sosyal medya sitelerine girerek sosyal medya kullanımını doğrudan kısıtlamış olur. Son olarak da arkadaşlarla yüz yüze görüşmek, hatta onları telefonla aramak bile sosyal medya hesaplarından mesaj atmaya ve yorum yapmaya tercih edildiği zaman, kişinin sosyal medyada aktif olmaya verdiği önem azalacaktır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

***Sosyal Medya Bağımlılığı Serbest Okuma metni cevapları Sayfa (292-293-294) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap