Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Şiir Şiir Türkiye İzleme Metni Cevapları

Şiir Şiir Türkiye izleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 190-191-192-193 (Milli Kültürümüz Teması)

Şiir Şiir Türkiye İzleme Metni Cevapları - 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Şiir Şiir Türkiye İzleme Metni Cevapları – 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Şiir Şiir Türkiye İzleme Metni Cevapları Sayfa 190

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Bir yeri gezerek görerek tanıyıp öğrenmek ile kitaplardan öğrenmek arasında fark nedir?

Bir yeri gezerek görerek tanıyıp öğrenmek, kitaplardan öğrenmekten daha etkilidir. Kitaplarda o yerle ilgili detaylı bilgi verilmeyebilir ama o yeri gezip görürsek o yer hakkında daha çok ve akılda kalıcı bilgiler öğrenebiliriz.

2. Yaşadığınız yerin tarihi ve doğal güzellikleri hakkında neler biliyorsunuz?

Yaşadığınız yere göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

1. ETKİNLİK

Görsellerden hareketle izleyeceğiniz filmin konusunu tahmin ediniz.

Cevap: Türkiye’nin tarihi güzellikleri anlatılıyor olabilir.

2. ETKİNLİK

Filmi izlerken hoşunuza giden cümleleri not alınız.

Hoşunuza giden cümlelere göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

Şiir Şiir Türkiye İzleme Metni Cevapları Sayfa 191

3. ETKİNLİK

a. Film kimler için hazırlanmıştır?

Cevap: Türkiye’de yaşayan vatandaşlar için hazırlanmıştır.

b. Film hangi amaçla hazırlanmıştır?

Cevap: Türkiye’de yaşayanların Anadolu’daki güzellikleri fark etmesi amacıyla hazırlanmıştır.

4. ETKİNLİK

Filmin içeriğine uygun farklı başlıklar belirleyiniz.

Cevap: Sen Türkiyesin

5. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

Cevap:

türkü

Anlamı: Hece ölçüsüyle yazılmış ve halk ezgileriyle bestelenmiş manzume

Cümlem: Akşamlarımızın neşesi babamın sazı eline alıp türkü söylemesiydi.

memleket

Anlamı: Bir devletin egemenliği altında bulunan toprakların bütünü, ülke

Cümlem: Amcam memleket hasretine dayanamayıp Almanya’dan kesin dönüş yaptı.

yayla

Anlamı: Akarsularla derin bir biçimde yarılmış, parçalanmış, üzerinde düzlüklerin belirgin olarak bulunduğu, deniz yüzeyinden yüksek yeryüzü parçası, plato

Cümlem: Babaannem yaylalardan topladığı otlarla çok güzel yemekler yapardı.

şafak

Anlamı: Güneş doğmadan az önce beliren aydınlık

Cümlem: Köylüler tarlada çalışmaya şafak vakti başlıyorlar.

zılgıt

Anlamı: Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin bazı yerlerinde genellikle düğünlerde eğlenmek amacıyla dili ağız içinde değişik bir biçimde oynatarak ahenkli bir ses çıkarma

Cümlem: Düğün esnasındaki zılgıtlar nedeniyle birbirimizin konuştuğundan hiçbir şey anlamıyorduk.

Şiir Şiir Türkiye İzleme Metni Cevapları Sayfa 192

6. ETKİNLİK

Soruları filme göre cevaplayınız.

1. Şair, şiirinde vatanına nasıl hitap ediyor?

Cevap: “Sen” olarak hitap ediyor.

2. Şair, şiirinde vatanı neye benzetmiştir?

Cevap: Ekmeğe benzetmiştir.

3. Şair, “Benim yüreğimde boylu boyunca memleketim var.” sözüyle ne demek istemiştir?

Cevap: Memleketine olan sevgisinin gönlünde büyük bir yer kapladığını, memleketini çok sevdiğini söylemek istemiştir.

4. Filmde hangi gelenek ve göreneklerimiz tanıtılmaktadır?

Cevap: Kahve, imece, Nevruz’da ateş üzerinden atlama, düğün, konukseverlik,

5. Filmde hangi ata sporumuz tanıtılmıştır?

Cevap: Cirit sporu tanıtılmıştır.

6. Filmde hangi şehirler geçiyor?

Cevap: İstanbul, Mardin, Kars, Edirne, Gaziantep, Şanlıurfa.

7. ETKİNLİK

Filmin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.

Cevap: 

KONU

Türkiye’nin güzellikleri

ANA FİKİR

İnsanlar yaşadıkları toprağa benzerler.

8. ETKİNLİK

Filmle ilgili görüşlerinizi ifade ediniz.

Cevap: 

(örnek) Filmden çok etkilendim. Ne kadar güzel bir vatanda yaşadığımızı bir kez daha fark ettim.

9. ETKİNLİK

Filmde görüntüler ve şiir birbiriyle tutarlı mı?

Cevap: Evet, görüntüler ve şiir tutarlıdır.

Şiir Şiir Türkiye İzleme Metni Cevapları Sayfa 193

10. ETKİNLİK

Türkiye’nin tanıtımıyla ilgili filmi izlediniz. Siz de tanıtmak istediğiniz yerle ilgili sunumunuzu yazınız.

11. ETKİNLİK

Cümlelerde koyu yazılı kelimelerin Türkçe karşılıklarını yazınız.

Arkadaşına bay bay diyerek gitti.

Cevap: Hoşçakal

Hediyen için çok mersi.

Cevap: Teşekkürler

12. ETKİNLİK

Ninniyi kendi yazı stilinize göre yazınız.

Ninniler senin olsun,
Uyku gözüne dolsun,
Kişi sözüne uysun!
Uyu yavrum ninni,
Büyü yavrum ninni!

Uyu uykun tatlı olsun,
Ninni yavruma ninni,
İyi uykular seni bulsun,
Ninni kuzuma ninni,

Ninnilerin benim olsun
Uykularım senin olsun
Akan sular ömrün olsun
Ninni yavrum, kuzum ninni.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Prospektüs nedir? Bilgi edininiz.

Aşağıdaki butona tıklayarak prospektüs hakkında hazırlanmış araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

Prospektüs Nedir?

*** Şiir Şiir Türkiye izleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
0
0
2
1
1
1

21 Yorum

Yorum Yap