Şiir okurken nelere dikkat etmeliyiz? Etkileyici şiir nasıl okunur? Şiir okurken dikkat edilmesi gerekenler konulu araştırma yazısı.
Şiir, insanın zengin hayal dünyasını, ritimli ve ahenkli, seslerin uyumlu kullanılmasıyla okuyucuya aktarmak için yazılan edebiyat türüdür.
Şiirler genelde duygularımızı harekete geçiren, insanları duygusal anlamda etkileyen bir tür olduğu için, şiir okurken ses tonu ve ahenge dikkat etmek gerekir.
Şiirin amacına ulaşması için, kuralına uygun okunması gerekir.
Şiir okurken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
» Öncelikle okuyacağımız şiiri anlamalıyız. Şiirin anlattıklarını biz anlamazsak, okuduğumuz zaman dinleyiciyi etkileyemeyiz.
» Şiiri ezberden okumak şart değildir. Fakat daha etkili okuyabilmek için sürekli kağıda bakıp dikkatimizi dağıtacağımıza, ezberden okumamız daha iyi olur.
» Şiir okurken bir an önce bitsin diye acele etmemeliyiz. Tane tane, ritme ve ahenge uyarak okumalıyız.
» Ses tonumuzu iyi ayarlamalıyız. Gerektiği yerde sesimizi yükseltip, gerektiği yerde de alçaltmalıyız.
» Kelimeleri doğru telafuz etmeliyiz.
» Beden dilimizi şiire göre kullanmalıyız.
» Şiirdeki noktalama işaretlerine dikkat etmeliyiz. Okurken nokta ve virgüle göre es aralığını (duraksama) ayarlamalıyız.
» Şiiri hissetmeliyiz. Şiirdeki duyguyu adeta yaşamalıyız.
» Şiiri okurken dinleyicilere bakmalıyız. Tek bir sabit noktaya değil gözlerimizi tüm dinleyiciler üzerinde gezdirmeliyiz.
*** Şiir Okurken Dikkat Edilmesi Gerekenler konulu araştırma yazısı hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.
Bruhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
Şahane yahu ondan
Vallahi işime yaradı
Ben 16 yaşındayım.1 kez ilçe birinciliği,1 kez de ilçe 2.liğim var.Dediklerinizin tamamını uyguluyorum.Ek olarak kendimce tecrübe ettiğim bir kaç bilgi vermek istiyorum.İlk olarak şiiri okurken başlangıç cümlesi ve bitiş cümlelerine oldukça önem verilmeli.Dinleyiciyi etkileyen temel kuraldır.İkinci olarak ezebreden ötürü yapılan hatalarda soğuk kanlı olmalı ve anlam bütünlüğnü bozmadan kelime tekrarı ile hatırlamak için kendine zaman ayırılmalı.Üçüncüsü de (daha çok var ama benden bukadar) özgüvendir.Özgüvenli olmak için aynadan kendi kendinize okuyun ve de sahneye çıkmadan önce işinizin ciddiyetini kavrayıp sorumluluğunuzu benimsemektir.
güzel çok yardımcı oldu
Napim
Geri zekalı mal
Şu iç.