Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Sihirli Sözler Metni Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Sihirli Sözler metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 3. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 102-103-104-105-106-107-108-109-110-111 (İletişim Teması)

Sihirli Sözler Metni Cevapları

Sihirli Sözler Metni Cevapları Sayfa 102

BAŞLAYALIM

Aşağıdaki metinde yer alan boşluklara metnin anlamına uygun ifadeler yazınız.

Annem, akşam için lezzetli yemekler pişirmiş. Severek iştahla yemeğimizi yedikten sonra babam ve ben anneme eline sağlık dedik. Annemde bize afiyet olsun dedi. Yemekten sonra, o gün okulda yaptıklarımı aileme anlatırken sınıf arkadaşım Ömer’in hasta olduğu için okula gelemediğini söyledim. Babam “İstersen arkadaşını arayarak ona geçmiş olsun diyebilirsin.” dedi. Arkadaşımı aradıktan sonra bugünkü öğrendiklerimi tekrar etmek için odama geçeceğimi söyledim. Annem ve babam, bana iyi geceler, Allah rahatlık versin dediler.

SİHİRLİ SÖZLER

Üç sihirli söz bilirim
Üç yumuşak, üç tatlı söz…
Onlara önem veririm,
Üçü de birbirinden öz.

“Lütfen!” sözcüğüdür biri;
Yavaşça söylenir.
Ne zaman gelirse yeri,
Adına nezaket denir.

Diğeri “Rica ederim!”
İçten gelir söylenişi.
Sırası geldikçe derim,
Yumuşar işiten kişi.

“Özür dilerim!” diğeri;
Sesin derinlerden gelsin.
Başını eğerek de ki:
Seni affedebilsin.

Ömer OSMANOV

Sihirli Sözler Metni Cevapları Sayfa 104

1. ETKİNLİK

“Sihirli Sözler” şiirinden hareketle aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Şiirde bahsedilen sihirli sözler hangileridir?

Cevap: Lütfen, rica ederim, özür dilerim.

2. Şiire göre “lütfen” sözcüğü nasıl söylenir?

Cevap: Şiire göre “lütfen” sözcüğü yavaşça söylenir.

3. Rica ederim sözünü duyan kişi nasıl tepki verir?

Cevap: Rica ederim sözünü duyan kişi nasıl yumuşar, sakinleşir.

4. Günlük hayatınızda şiirde verilen sözlerden en çok hangisini kullanıyorsunuz?

Cevap: Şiirde verilen sözlerden en çok “Lütfen, rica ederim” kelimelerini kullanıyorum.

5. Sihirli sözleri kullanmak insanlarla iletişimimizi nasıl etkiler?

Cevap: Sihirli sözleri kullanmak insanlarla iletişimimizi olumlu şekilde etkiler. İnsanlarla daha iyi bir şekilde iletişim kurmamızı sağlar. Sorunları çözmede daha hızlı olur.

Sihirli Sözler Metni Cevapları Sayfa 105

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki boşlukları Sihirli Sözler şiirinden hareketle doldurunuz.

Başlık

Cevap: Sihirli Sözler.

Şiirin Konusu

Cevap: İletişim kurarken lütfen, rica ederim, özür dilerim gibi nezaket ifadelerini kullanmanın iletişimi olumlu yönde etkilemesi.

Şiirin Ana Duygusu

Cevap: İletişimde nezaket ifadelerinin önemi.

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki boşlukları “Sihirli Sözler” şiirinden hareketle doldurunuz.

Kıta Sayısı

Cevap: 4 kıta.

Şairin Adı

Cevap:  Ömer OSMANOV

Bir Kıtadaki Dize Sayısı

Cevap: Dört.

Sihirli Sözler Metni Cevapları Sayfa 106

4. ETKİNLİK

Sıra arkadaşlarınızla birlikte bir konu seçiniz. Seçtiğiniz konuya uygun dört kıtadan oluşan bir şiir yazınız. Şiirin iki kıtasını arkadaşınız yazsın, iki kıtasını da siz yazınız. Yazılan kıtaları birleştiriniz. Uygun bir başlık belirleyerek şiirinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

NOKTANIN ŞİİRİ

Cümlelerin sonunda
Karşılar bizi nokta
Kısaltmalar yaparken
Koyarız bir de nokta.

Yüzündeki benekler,
Havadaki sinekler,
Renkli renkli düzmeler,
Hep noktaya benzerler.

Müziklerde, notalarda
Harflerle, sayılarla
Pek çok farklı alanda
Kullanırız biz nokta.

Saya saya bitmedi,
Noktalar tükenmedi.
Şimdi de şiir bitti,
İşte sonunda nokta.

Sihirli Sözler Metni Cevapları Sayfa 107

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Konuşma çizgisini kullanarak görsellerdeki kişilerin neler konuşmuş olabileceklerini yazınız.

Merhaba, ben konuşma çizgisi.
Metindeki konuşma cümlelerinin başında yer alırım.
Örnek:
— Günaydın Arif amca/ iki tane ekmek alabilir
miyim?
— Dolaptan alabilirsin. Yardım etmemi ister misin?
— Teşekkür ederim, sevinirim.
— Rica ederim Mehmet.

Cevap:

Sihirli Sözler Metni Cevapları Sayfa 108

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki görselde yer alan balıkların sohbet ettiğini düşününüz. Görseldeki nezaket sözlerinden istediklerinizi kullanarak balıkların aralarında geçebilecek konuşmaları yazınız.

Cevap:

Sihirli Sözler Metni Cevapları Sayfa 109

7. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki tabloda yer alan eş anlamlı kelimeleri bularak örnekteki gibi yazınız.

Cevap:

B) Yukarıdaki tabloda yer alan zıt anlamlı kelimeleri bularak örnekteki gibi yazınız.

Cevap:

C) Yukarıdaki tablodan bir eş anlamlı bir de zıt anlamlı kelime seçiniz. Seçtiğiniz kelimeleri kullanarak örnekteki gibi bir cümle yazınız.

Cevap:

Sihirli Sözler Metni Cevapları Sayfa 110

8. ETKİNLİK

Aşağıda verilen atasözlerini ok çizerek anlamlarıyla eşleştiriniz.

Not: Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve halka mal olmuş, öğüt verici sözlere atasözü denir. Örnek: “Ayağını yorganına göre uzat.”

Cevap:

9. ETKİNLİK

Görsellerden hareketle aşağıda verilen eş sesli kelimelerin farklı anlamlarıyla cümleler kurunuz.

Gül

1. Cümlem: Gül verenin eli gül kokar.

2. Cümlem: Arkadaşımın gülmesini seviyorum.

Ocak

1. Cümlem: Annem ocağın üzerinde kahveyi unuttu.

2. Cümlem: Ben Ocak ayında doğmuşum.

Çay

1. Cümlem: Soğuk havalarda çay içmeyi çok severim.

2. Cümlem: Köyümüze yakın olan çayda yüzmek çok keyifli.

***Sihirli Sözler metni cevapları (Sayfa 102-103-104-105-106-107-108-109-110-111) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1
0
0
0
0
0
0

Yorum Yap