Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Saka Eri Hüseyin Metni Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Saka Eri Hüseyin metni cevapları ve soruları, Sonuç Yayınları 3. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 243-244-245-246-247-248-249-250-251-252 (Milli Mücadele ve Atatürk Teması)

Saka Eri Hüseyin Metni Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Çanakkale Savaşı hakkında neler biliyorsunuz? Anlatınız.

Çanakkale Savaşı veya Çanakkale Muharebeleri, I. Dünya Savaşı sırasında, 1915–1916 yılları arasında, Çanakkale’nin Gelibolu Yarımadası’nda, Osmanlı ile düşman devletler arasında yapılan deniz ve kara savaşlarıdır.

2. Çanakkale ile ilgili şiirleri sınıfta okuyunuz.

BU SANCAK DÜŞMEZ

Ya istiklal ya ölüm parolasıyla çıktık yola;
Gözümüzü kırpmadık, vermedik asla mola.
Tüfeğe koyacak mermimiz yokken bile
Boyun eğmedik, eğmeyeceğiz kadere.
Yıldırım olduk, yağdık düşman mevzilerine,
Vurduk, kırdık, öldürdük birer birer;
Teslim etmedik canım toprakları düşman eline

Biz varken düşer mi bu sancak?
Düşmez düşmez dedi, Kan akacak…
Aktı kan, hem de köpük köpük, sel gibi.
Estik düşman üstüne, yıktık evini yel gibi.
Sen üzülme anam, bacım, eğme boynunu
Bozduk kahpe düşmanın yalan oyununu.
Anladı, gördü ki kolay ele geçmeyecek bu vatan,
Yer bulamadı kurşun sağanağından kaçan.
Gitti, düştü denize, gelmeyecek bir daha,
Gidenler dönmeye bilir, şehitler ölmeyecek ama.

Eğme boynunu anam, bacım sen üzülme.
Gözlerini sil, kin doğmasın yüreğine
Bak bizler varız, oğullarınız, askerler…
Düşman kaçtı, gelir mi, hayır, gelmeyecekler.
Vatan sağ olsun, bu urda akan kan sağ olsun,
Gam etme yüreğine, anam, can sağ olsun.

ÖZGÜR BÜTÜNER

ÇANAKKALE SAVAŞI İLE İLGİLİ AKROSTİŞ ŞİİR

Ç anakkale geçilmez dediler, geçilmedi!
A nalar ağladı, oğullar savaştı.
N e olursa olsun dediler, cepheye gittiler;
A nalar ağladı, oğullar savaştı.
K ürdü,Türk’ü lazı çerkezi,
K imi harbiyeli, kimi liseli.
A ğası da var, çiftçisi de,
L a İlahe İllallah! diyerek savaştı hepsi,
E n sonunda kazandılar bu büyük zaferi!

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 249 Cevapları Sonuç Yayınları

1. ETKİNLİK

Metnin görsellerini inceleyelim. Sizce metnin konusu nedir?

Cevap: Metnin konusu Çanakkale Savaşı sırasında bir çocuğun başından geçen olaylar olabilir.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelimelerle görselleri eşleştirelim. Bu kelimelerle birer cümle kuralım.

Cevap:

Saka Eri Hüseyin Metni Cevapları - Eşleştirme

Saka Eri Hüseyin Metni Cevapları – Eşleştirme

matara: Keloğlan matarasına su doldurup yoluna devam etti.

çeşme: O eski çeşmeden artık su akmıyor.

er: Erler bugün atış talimi yapacak.

patika: Tarlaya ancak patika yoldan ulaşılabilir.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 250 Cevapları Sonuç Yayınları

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metnin görsellerine bakarak cevaplayalım.

1. İlk resimdeki askerin adı ne olabilir?

Cevap: Hüseyin.

2. Bu asker nereye gidiyor olabilir?

Cevap: Cepheye su götürüyor olabilir.

3. İkinci resimde neler görüyorsunuz?

Cevap: İki düşman askerinin Hüseyin’e silah doğrulttuğunu görüyoruz.

4. Üçüncü resimde askerimiz neden su içiyor olabilir?

Cevap: Düşman askerine suyun zehirli olmadığını kanıtlamak için olabilir.

5. Dördüncü resimde komutan, askerlerine ne tür bir emir vermiş olabilir?

Cevap: Komutan sulara karşılık askerlerine Hüseyin’e yemek vermelerini söylemiştir.

6. Beşinci resimde eşeğe neler yüklenmiştir?

Cevap: Yiyecekler yüklenmiştir.

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayalım.

1. Saka Hüseyin’in görevi nedir?

Cevap: Cephede çarpışan askerlere su götürmektir.

2. Hüseyin, nasıl bir askerdir?

Cevap: Cesur ve zeki bir askerdir.

3. Hüseyin, düşman askerlerine nasıl yakalanmıştır?

Cevap: Cepheye su götürürken yolda yakalanmıştır.

4. Hüseyin’in suyu önce kendisinin içmesinin sebebi nedir?

Cevap: Düşmana suyun zehirli olmadığını kanıtlamak içindir.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 251 Cevapları Sonuç Yayınları

5. ETKİNLİK

Metnin hikâye haritasını tamamlayalım.

Cevap: 

Ana Karakterler: Hüseyin, düşman komutanı, bölük komutanı.

Yer: Büyük Anafarta Köyü

Olay: Askerlere su götürmekle görevli bir askerin yolda düşman askerlerine yakalanması. Askerin bu olaydan zekasını kullanarak kurtulması.

6. ETKİNLİK

Hüseyin’in davranışını doğru buluyor musun? Sen olsaydın düşman askerlerinin elinden kurtulmak için ne yapardın?

(örnek) Doğru buluyorum. Ben de aynısını yapardım.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 252 Cevapları Sonuç Yayınları

7. ETKİNLİK

Çanakkale ile ilgili bir şiir yazalım. Sonra şiirimizle ilgili güzel bir resim yapalım.

Etkinliği siz yapabilirsiniz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Mehmet Âkif Ersoy’un hayatını araştırınız.

1873 yılında İstanbul’da doğmuş olan Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nı kaleme almış olan büyük şairimizdir. Eserlerde günlük konuşma dilini başarıyla kullanmıştır. Akla gelen her şeyi şiirleştirebilme yeteneğine sahiptir. Örneğin doktorla olan konuşmalarını bile şiir şeklinde ifade edebilmiştir.

Gerçek adı Mehmet Ragif olan şair, vatan şairi ya da milli şair olarak tanınmaktadır. Sırat-ı Müstakim ve Sebül’ür Reşat dergilerini çıkarmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında milletvekilliği yapmıştır. Asıl mesleği veterinerlik olan şair Arapça, Farsça ve Fransızca bilmektedir.

Şiirlerini topladığı Safahat adlı eseri yedi ciltten oluşmaktadır. 17 Şubat 1921’de yazdığı İstiklal Marşı, 12 Mart 1921 tarihinde meclis tarafından milli marşımız olarak kabul edilmiştir.

27 Aralık 1936 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir. Kabri Edirnekapı Mezarlığı’nda bulunmaktadır.

***Saka Eri Hüseyin metni cevapları (Sayfa 243-244-245-246-247-248-249-250-251-252) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap