Sait Faik Abasıyanık Kimdir? Sait Faik Abasıyanık’ın hayatı, sanatı, eserleri konulu araştırma yazısı.
Sait Faik Abasıyanık’ın Hayatı
Yazar ve şair olan Sait Faik Abasıyanık 1906 yılında Sakarya Adapazarı’nda dünyaya gelmiştir. Sait Faik Abasıyanık’ın hayatı o zaman Osmanlı Devleti idaresinde bulunan bu güzel ilimizde başlamıştır. Ailesi Adapazarı’nın önde gelen sülalelerindendir. Hem dedesi, hem de babası ve amcası Adapazarı’nda bilinen ve hatırı sayılır kişiler olan Sait Faik’in ailesi o yörede “Abasızzedeler” olarak bilinirdi. Bu durum Soyadı Kanunu çıkana kadar da devam etmiştir.
İlköğrenimini babasının ve amcasının da belediye başkanlığı yaptığı Adapazarı’nda tamamlayan Sait Faik, lise öğrenimini İstanbul Erkek Lisesi ve ardından da Bursa Lisesi’nde öğrenim görerek tamamlamıştır. Ailesi varlıklı olmasına rağmen sıkıntılı bir çocukluk ve gençlik dönemi geçiren Sait Faik, anne-babasının boşanmasından olumsuz etkilenmiştir. İnsanlarla uyum sorunu yaşayan ve bu nedenle içine kapanıklığı ile dikkat çeken Sait Faik’in lise eğitiminden sonra birkaç kez yurtdışı deneyimi olmuştur.
Babası tarafından eğitim için İsviçre’ye ve Fransa’ya gönderilen Sait Faik, Avrupa’da bir süre yaşamıştır. Kendisine çok düşkün olan annesinin ısrarı ile İstanbul’a dönmüştür. Annesi ile birlikte uzun yıllar İstanbul Nişantaşı’nda yaşamıştır. Kısa dönem öğretmenlik yapsa da bunun kendisine uygun bir meslek olmadığını anlamıştır. Babasının ısrarı ile ticaretle de uğraşan Sait Faik Abasıyanık 6 ay sonunda ticaretten de soğumuş ve tamamen yazarlığa yönelmiştir.
Çocukluk çağlarından beri küçük küçük hikayeler yazan Sait Faik, bu alanda benzerine pek az rastlanan bir yeteneğe sahiptir. Öykü, roman, şiir ve hikaye türlerinde onlarca eser kaleme alan Sait Faik, vefat ettiği 11 Mayıs 1954 tarihine kadar yazmaya devam etmiştir. Sait Faik Abasıyanık’ın ölüm nedeni siroz hastalığına bağlı ataklar ve karaciğer yetmezliğidir. Yazları annesi ile birlikte Burgaz Ada’da yaşadıkları ev Sait Faik Abasıyanık Müzesi olarak düzenlenmiştir. Ayrıca yazarın hayatının son 10 yılının burada geçtiği de önemli bir ayrıntıdır.
Sait Faik Abasıyanık’ın Sanatı
Sait Faik Abasıyanık’ın sanatı, Türk edebiyatında bir dönüm noktası olarak kabul edilmektedir. Öyle ki, öykücülüğü kendinden önce gelen hiç kimseye benzememektedir. Türk hikayeciliğinin en önde gelen kalemlerinden sayılan Sait Faik, aynı zamanda roman yazarı ve şair kimliği ile de tanınmaktadır.
Öykücülüğün klasik kurallarını yıkan Sait Faik Abasıyanık, hikayelerini kendine has tarzı ile kaleme almıştır. Samimi ve basit bir dil kullanan Sait Faik, insanı merkeze alan ve insanı anlamaya çalışan öyküler yazmıştır. İnsanların kaygıları, istekleri, düşünceleri ve yaşam tarzları Sait Faik’in ana konuları arasında yer almıştır. Sait Faik’in yazım dilinde şiirimsi bir tat baskın olmuştur. Yazar bu konuda; “Hikayelerimde şiir kokusu var diyorsunuz. Bir iki tane de şiir yazdım. İçinde hikaye kokuları var dediler. Demek ki ben ne hikayeciyim ne de bir şair. İkisi ortası acayip bir şey. Ne yapalım beni de böyle kabul edin” demiştir.
Öykücülüğü, romancılığı ve şairliğinin yanında, filmcilik ve oyun yazarlığı ile çevirmenlik de yapan Sait Faik Abasıyanık, iyi derecede Fransızca bilmesinin avantajını da ustalıkla kullanmıştır. Sait Faik, kendisinden sonra gelen tarz kaygısı gütmeyen şairlerin öncüsü olmuş ve onların örnek aldığı şahsiyet olarak edebiyat tarihindeki seçkin yerini almıştır.
Sait Faik Abasıyanık’ın Eserleri
Sait Faik Abasıyanık’ın Hikaye Kitapları
Semaver (1936)
Sarnıç (1939)
Şahmerdan (1940)
Lüzumsuz Adam (1948)
Mahalle Kahvesi (1950)
Havada Bulut (1951)
Kumpanya (1951)
Havuz Başı (1951)
Son Kuşlar (1952)
Alemdağ’da Var Bir Yılan (1954)
Az Şekerli (1954)
Tüneldeki Çocuk (1955)
Sait Faik Abasıyanık’ın Şiirleri
Şimdi Sevişme Vakti (1953)
Sait Faik Abasıyanık’ın Romanları
Medarı Maişet Motoru (1944)
(1952, ikinci baskı, Birtakım İnsanlar adı ile)
Kayıp Aranıyor (1953)
Sait Faik Abasıyanık’ın Çevirileri
Yaşamak Hırsı, Georges Simenon (1954)
Sait Faik Abasıyanık’ın Röportajları
Mahkeme Kapısı (1956)
*** Sait Faik Abasıyanık Kimdir? konulu araştırma yazısı hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.
Yorum Yap