Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Sağlık ve Spor Tema Sonu Değerlendirme (7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları)

Sağlık ve Spor Tema Sonu Değerlendirme cevapları ve soruları, MEB Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı Sayfa 228-229-230-231

Sağlık ve Spor Tema Sonu Değerlendirme (7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları)

Sağlık ve Spor Tema Sonu Değerlendirme Cevapları Sayfa 228

SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN SPOR VE BESLENME

Sağlıklı yaşam; yaşamı, önlenebilecek hastalıklara yakalanmadan sürdürmek veya bunlara olabildiğince geç yakalanmaktır. Son yıllarda bilimsel veriler bazı hastalıklara karşı korunmanın, eğer hastalık gelişti ise ilerlemesini geciktirmenin ve organizmaya verdiği zararın en düşük düzeyde tutulmasının mümkün olduğunu göstermektedir.

Sağlıklı yaşam için beslenme ve sporun önemi çok önceden beri bilinmektedir. Hipokrat MÖ 480’de sağlıklı yaşamın temel ilkesini şöyle açıklamıştır: “Sağlıklı yaşam, bireyin beden yapısı (kalıtım) ve çeşitli besinlerin etkilerinin bilinmesini gerektirir ancak beslenme tek başına sağlıklı yaşam için yeterli değildir, egzersiz de yapılmalıdır.” Hipokrat aynı zamanda kişinin vücuduna karşı sorumlu olduğunu ve sağlam bir kafanın sağlam bir vücutta olacağını vurgulamıştır. Organizmayı zinde ve sağlıklı kılmak için spor yapma bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Gerçekten de modern yaşamın zorlamaları sonucu giderek artan hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları ile ortaya çıkan sağlık bozuklukları insanları egzersiz ve spor yapma ile sağlıklı beslenme konularında bilgilenmeye zorlamaktadır. Fiziksel hareket veya egzersiz, sağlık ve performansla ilgili olmak üzere iki amaca yöneliktir. Sağlıkla ilgili egzersizler bütün vücut fonksiyonlarının ahenk içinde çalışmasını, performansla ilgili egzersizler ise kasların daha hızlı, güçlü ve dengeli hareket etmesini dolayısıyla sporla ilgili yeteneklerin gelişmesini amaçlamaktadır. Çoğu kişi için beslenme ve sporun birinci amacı sağlığı korumak ve geliştirmektir. Sporcular ise sağlıklarını korumak ve geliştirmenin yanı sıra performanslarını artırmaya yönelik ek egzersizler de yapmak zorundadırlar. (…) Egzersizi zevk aldığınız bir alışkanlık hâline getirerek hayatınızın bir parçası yapabilirsiniz. Hoşlandığınız aktiviteleri seçerseniz düzenli olarak yaparsınız. Parkta yürüyerek, bisiklete binerek, tenis, badminton oynayarak aldığınız fazla enerjiyi harcayabilirsiniz. Bu aktivitelerin çoğu için elbise ve ayakkabı değiştirmenize bile gerek yoktur ki bu çok meşgul olan kişiler için idealdir. Ayrıca sevdiğiniz pasta veya tatlıdan uzak durmak yerine, bunları yiyerek aldığınız fazla enerjiyi egzersiz yaparak harcayabilirsiniz.

(1, 2 ve 3. soruyu metinden hareketle cevaplayınız.)

1. Metne göre sağlıklı yaşamı tanımlayınız.

Cevap: Metne göre sağlıklı yaşam; yaşamı, önlenebilecek hastalıklara yakalanmadan sürdürmek veya bunlara olabildiğince geç yakalanmaktır.

2. Hipokrat, sağlıklı yaşamın temel ilkesini nasıl açıklamıştır?

Cevap: Hipokrat sağlıklı yaşamın temel ilkesini “Sağlıklı yaşam, bireyin beden yapısı (kalıtım) ve çeşitli besinlerin etkilerinin bilinmesini gerektirir ancak beslenme tek başına sağlıklı yaşam için yeterli değildir, egzersiz de yapılmalıdır.” diye açıklamıştır.

3. Fiziksel hareket ve egzersizin amacı nedir?

Cevap: Fizik hareket, iskelet kaslarının kasılması sonucunda üretilen, bazal düzeyin üzerinde enerji harcamayı gerektiren bedensel hareketlerdir. Egzersiz, fizik aktivitenin alt sınıfı olarak kabul edilir. Planlı yapılandırılmış, istemli, fiziksel uygunluğun bir ya da bir kaç unsurunu geliştirmeyi amaçlayan sürekli aktivitelerdir.

Egzersizin amacı ise;

Kas kuvveti, dayanıklılığı ve esnekliği,

Kilo verme ve koruma,

Kardiyovasküler ve tromboz riskinde,

Kan yağ ve glikoz düzeyinin düşürülmesinde,

Psikolojik durum ve uyku kalitesini düzeltmede,

Kronik ağrıyı azaltma olarak sıralanabilir.

Sağlık ve Spor Tema Sonu Değerlendirme Cevapları Sayfa 229

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem kullanılmıştır?
A) İki kilo portakal alır mısın?
B) Eski mahalledeki arkadaşlarını gördün mü?
C) Bugün gittiğiniz tiyatro sıkıcı mıydı?
D) Sana verdiğim kitabı okudun mu?

Cevap: C

5. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ek eylem farklı bir görevde kullanılmıştır?
A) Adresi, ben ona daha önce vermiştim.
B) Onun en sevdiği çiçek menekşeymiş.
C) Yaşadıklarından sonra hayata bakışı tamamen değişmişti.
D) Aradığın kitabı bulmana yardımcı olabilirmiş.

Cevap: B

Aşağıdaki metinlerin hangileri birinci kişi ağzıyla anlatılmıştır? İşaretleyiniz.

Cevap

7. Geleneksel bir Türk sporu olan güreşin en önemli karşılaşması Kırkpınar Yağlı Güreşleri’dir. Türklerin MÖ 4. yy.dan beri güreş yaptıkları bilinmektedir. İlkbahar aylarında doğanın canlanışı için yapılan kutlamalarda, evlenme merasimlerinde, zafer şölenlerinde hep güreş müsabakaları yapılırdı. 1996 yılında Geleneksel Spor Dalları Federasyonu kurulmuş ve yağlı güreş için önemli bir adım atılmıştır.
Yukarıdaki paragrafa göre aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?
A) Güreş müsabakaları sadece ilkbahar aylarında doğanın canlanışını kutlamak için yapılmaktadır.
B) Geleneksel Türk sporu olan güreşin en önemli karşılaşması Kırkpınar Yağlı Güreşleri’dir.
C) Geleneksel Spor Dalları Federasyonu kurularak yağlı güreş için önemli bir adım atılmıştır.
D) MÖ 4. yy.dan itibaren Türklerin güreş yaptıkları bilinmektedir.

Cevap: A

***Sağlık ve Spor Tema Sonu Değerlendirme cevapları (Sayfa 228-229-230-231) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
unlike
1
happy
1
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

1 Yorum

Yorum Yap