Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Sabiha Gökçen Kimdir?

Dünyanın ilk kadın savaş uçağı pilotu ve Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen kimdir? Sabiha Gökçen konulu araştırma yazısı.

Sabiha Gökçen Kimdir?

Sabiha Gökçen Kimdir?

22 Mart 1913 tarihinde Bursa’da dünyaya gelen Sabiha Gökçen’in babası Hafız Mustafa İzzet Bey ve annesi de Hayriye Hanım’dır. Sabiha Gökçen’in babası Hafız Mustafa İzzet Bey Bursa valiliği genel sekreteri olarak görev yapmaktaydı. Kültürlü bir ailede dünyaya gelen küçük Sabiha, çocukluk çağlarında anne ve babasını kaybederek iki büyük acı yaşamıştır. Buna rağmen hayata sıkı sıkıya tutunan dünyanın ilk kadın savaş uçağı pilotu Sabiha Gökçen kimdir daha yakından bakalım.

Anne babasını kaybettikten sonra küçük Sabiha abisi Neşet Bey tarafından büyütülmüştür. 1925 yılında Bursa’ya gelen Mustafa Kemal Atatürk’ün evlerinin yakınında kalmasını fırsat bilerek henüz 12 yaşındayken O’na ulaşmayı başarmış ve “okumak istediğini” söylemiştir. Bunun üzerine küçük Sabiha’nın abisi Neşet Bey’in de rızasını alan Mustafa Kemal Atatürk Sabiha Gökçen’i evlat edinerek yanına alıp Ankara’ya götürmüştür.

Sırası ile Çankaya İlkokulu, Arnavutköy Amerikan Kız Koleji ve ardından da Üsküdar Amerikan Lisesi’nde eğitim gören Sabiha Gökçen rahatsızlığı nedeniyle eğitimine ara vermek zorunda kalmıştır. Heybeliada ve Viyana’da tedavi gören Sabiha, ayrıca Paris’te de bir süre yaşayarak Fransızcasını ilerletmiştir. Soyadı Kanunu çıkmasının ardından Atatürk kendisine “Gökçen” soy ismini vermiştir.

Dünyanın İlk Kadın Savaş Uçağı Pilotu Sabiha Gökçen Kimdir?

1935 yılında pilot yetiştirmek için açılan Türkkuşu’nun açılışından Sabiha Gökçen çok etkilenmiş ve havacılığa ilgi duymuştur. Burada eğitim gördükten sonra Kırım’a 7 erkek öğrenci ile birlikte gönderilip planör eğitimi almıştır. Yurda döndükten sonra Eskişehir Havacılık Okulu’nda motorlu uçak kullanımı konusunda özel dersler alıp ilk defa 25 Şubat 1936 tarihinde motorlu uçak kullanmaya başlamıştır.

Mustafa Kemal Atatürk manevi kızı Sabiha Gökçen’in bu başarısını takdir etmiş ve kendisini o zaman kızların alınmadığı Eskişehir Uçuş Okulu’na kaydettirmiştir. Bu okulda 11 ay eğitim alan Sabiha Gökçen 1937 yılında Dersim Harekatı’na motorlu uçak kullanarak katılmıştır. Bu sayede dünyanın ilk kadın savaş uçağı pilotu olarak tarihe geçmiştir. Ayrıca bu harekatta gösterdiği başarı nedeniyle kendisine Türk Hava Kurumu İftihar Madalyası verilmiştir.

Sabiha Gökçen 1938 yılında 5 gün süren bir Balkan turu yapmıştır. Bu turda uçağı tek başına kullanmış ve Balkan Başkentlerini ziyaret etmiştir. Balkan turu sayesinde ünü tüm dünyaya yayılmıştır. Yugoslav Genel Kurmay Başkanı bu tur nedeniyle Sabiha Gökçen’e “Beyaz Kartal” nişanı vermiştir ve bu turun ardından Sabiha Gökçen “Göklerin Kızı” olarak anılmıştır.

Atatürk’ün Ölümü Sonrası Sabiha Gökçen

Atatürk’ün vefat etmesinin ardından henüz orduda kadınların görev alacağına dair bir yasa olmadığı için ordudan ayrılmak zorunda kalmıştır. Ancak Türkkuşu Uçuş Okulu’nda başöğretmen olarak görev yapmıştır. 1955 yılında Türk Hava Kurumu Yönetim Kurulu üyesi olmuştur. Sabiha Gökçen 1996 yılında son uçuşunu gerçekleştirmiştir ve bu uçuş sırasında tam 83 yaşındadır. Bu yıl Amerika Birleşik Devletleri Kartallar Toplantısı’na davet edilerek “dünya tarihine adını yazdıran 20 havacıdan biri” olarak seçilmiştir. Sabiha Gökçen bu ödüle layık görülen ilk ve tek kadın olarak tarihe geçmiştir. Gökçen, 88 yaşındayken 22 Mart 2001’de Gülhane Askerî Tıp Akademisi’nde vefat etmiştir.

*** Sabiha Gökçen Kimdir? konulu araştırma yazısı hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
clap
1
happy
1
unlike
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

10 Yorum

Yorum Yap