Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Otobüs Metni Cevapları

Otobüs metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları (2) 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 230-231-232-233-234-235
(İletişim Teması)

Otobüs Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Otobüs Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Otobüs Metni Cevapları Sayfa 233

1. ETKİNLİK

Aşağıda metinde geçen bazı kelimeler verilmiştir. Kelimelerin anlamlarını sözlükten bularak birer cümlede kullanınız.

Cevap: 

mintan: Yakasız, uzun kollu erkek gömleği
Cümlem: Yaşlı adam biriktirdiği parayla yeni bir mintan almak istedi.

taşra: Bir ülkenin başkenti veya en önemli şehirleri dışındaki yerlerin hepsi, dışarlık
Cümlem: Taşrada doğup büyüdüğü için büyük şehirde yaşamakta zorlanıyordu.

vilayet: İl
Cümlem: Ta Erzurum vilayetinden Bursa’ya okumak için gelmiş.

başşehir: Başkent
Cümlem: Türkiye’nin başşehri Ankara’dır.

müstahak: Hak etmiş, hak kazanmış, layık
Cümlem: Yıl boyunca durmadan çalıştın, bu ödül sana müstahaktır.

sefil: Sefalet çeken, yoksul
Cümlem: Ünlü iş adamı doğduğu ilçenin sefillerine yardım elini uzattı.

klakson: Korna
Cümlem: Hastane, okul gibi binaların yanında klakson çalmanın büyük cezası olmalı.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Cemal ağabeyin Ankara’ya gitme sebebi nedir?

Cevap: Üniversitede okuyan çocuğunu görmek için gelmiştir.

2. Cemal ağabey Ankara’da neden sıkıntı yaşıyor?

Cevap: İnsan çokluğuna, trafiğe alışık olmadığı için sıkıntı yaşıyor.

3. Cemal ağabeye Ankara’da garip gelen şeyler nelerdir? Metinden örnek cümleler vererek açıklayınız.

Cevap: Otobüsün sürekli durması, kimsenin birbirini tanımaması, delikanlının verdiği cevap garip geliyor.

4. Cemal ağabey, hastanede karşısında delikanlıyı görünce hangi duyguyu yaşamış olabilir? Siz bunu hangi hareketinden anlıyorsunuz?

Cevap: Utanma ve pişmanlık duygusu yaşamış olabilir. Cemal ağabeyin delikanlının boynuna sarılıp af dilemesinden anlıyoruz.

5. Siz Cemal ağabeyin yerinde olsaydınız onu hastaneye götüren delikanlıya neler söylemek isterdiniz?

Cevap: Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

6. Sizin de benzer duyguları yaşadığınız bir olay var ise arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

Otobüs Metni Cevapları Sayfa 234

3. ETKİNLİK

Metinde geçen olayları boş bırakılan yere özetleyiniz.

Cevap: 

OTOBÜS METNİ ÖZETİ

Cemal ağabey ilk defa Ankara’ya geliyordu. Üniversitede okuyan çocuğunu görecekti. Parası yetmeyeceğini bildiği için taksi yerine otobüse bindi. Otobüsteki sıkışıklık, otobüsün sürekli durup kalkması, insanların hareketleri ona garip geldi. Otobüsteki bir gence otobüsün niçin sürekli durduğunu sordu. Genç onu tersledi. Bu davranış onun gücüne gitti. Bir müddet sonra Cemal ağabey havasızlık ve sıcaktan fenalaştı. Az önce soru sorduğu genç onu hastaneye götürdü. Cemal ağabey hastanede gözlerini açınca onu hastaneye otobüsteki gencin getirdiğini öğrendi. Gençten af diledi.

4. ETKİNLİK

Metindeki hikâye unsurlarını belirleyerek aşağıya yazınız.

Cevap: 

Olay: Daha önce hiç Ankara’ya gelmeyen Cemal’in otobüs yolculuğunda başından geçenler.

Yer: Otobüs

Zaman: Geçmiş zaman

Şahıs ve Varlık Kadrosu: Cemal, otobüs şoförü, genç, doktor.

Anlatıcı: 3. kişi

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili kelimelerin cümleye kattığı anlamı parantez içine yazınız.

Cevap: 

• Of! Buralara gelmez olaydım. (Bıkkınlık)

• Hey, açın kapıları! İnmek istiyorum. (Kızgınlık)

• Ah köyüm ah! Keşke orada olsaydım şimdi. (Hasret)

• Aaa! Demek beni hastaneye getiren sendin. (Şaşkınlık)

• Daha önce Ankara’ya gelmemek benim suçum. Vah bana! (Pişmanlık)

Otobüs Metni Cevapları Sayfa 235

6. ETKİNLİK

Ön yargılı olmanın nedenleri ile ilgili araştırmanızdan hareketle “ön yargılı olma“ konulu konuşmanızı yapınız.

Cevap: 

(örnek)

Değerli Arkadaşlar,

Bir toplum, o toplumu oluşturan insanların birbirleri ile geçinebildikleri sürece var olabilir. Aksi halde o toplum dağılır. Geçinebilmenin ilk adımı da insanları olduğu gibi kabul etmektir. Kimseyi yargılamadan, kimseyi hor görmeden, ön yargılardan uzak bir şekilde iletişim kurmayı tercih ettiğimizde, iyi geçinemeyeceğimiz kimse yoktur. Tabi ki kurallara uymayanlara, bize zararı dokunanlara tepki göstermeliyiz fakat bu tepki aşırı olmamalı, yine toplum kurallarına uygun olmalıdır. İnsanlarla iyi geçinmenin püf noktası ile herkese sevgi ve saygı ile yaklaşmak, ön yargılardan uzak durmaktır. Tatlı dil ile açılamayacak kapı yoktur. Sağlıklı bir iletişimin devamı da saygı ile mümkündür.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

7. ETKİNLİK

İnsanlarla iletişim kurarken dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir? Düşüncelerinizi günlük hayattan örnekler vererek yazınız.

*** Otobüs metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
0
0
1
0
0
0

Yorum Yap