Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Okumak Metni Cevapları

Okumak metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları (2) 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 178-179-180-181
(Okuma Kültürü Teması)

Okumak Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Okumak Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Okumak Metni Cevapları Sayfa 178

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Hasan Âli Yücel ile ilgili edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınıza aktarınız.

2. Okumanın insan hayatına etkisi nedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

Kitapların insanlar üzerinde sağladıkları yararları saymakla bitmez. İnsanların konuşma becerilerine,  genel kültür ve bilgi seviyesine, düşüncelerine, hayal güçlerine, çözüm bulma konusundaki becerilerine olan katkıları; kitapların insanların en büyük arkadaşlarından biri olduğunu göstermektedir.

Kitaplar insanlar üzerinde çok yararlı etkilere sahiptir ve okunan her yeni kitap insanların ufkunun genişlemesine, genel kültür seviyesinin artmasına, insanlar ile daha sağlıklı iletişim kurmasına yardımcı olmaktadır. Kitap okumak insanın bilgisine bilgi, değerine değer katar. Düşüncelerini geliştirir ve farklı bakış açılarına sahip olmasını sağlar. Kitap okudukça hayat daha da güzelleşir.

Okumak Metni Cevapları Sayfa 179

1. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinden yola çıkarak aşağıda verilen kelimelerin sözlük anlamlarını bulunuz ve kelimeleri birer cümlede kullanınız.

Cevap: 

mahluk: Yaratık, yaratılmış canlı varlık
Cümlem: İnsan, tüm yaratıklar içinde akıl sahibi olan tek varlıktır.

âlem: Evren
Cümlem: Tüm âlem bir araya gelse, benim anneme olan sevgimi tam olarak anlatamaz.

mütareke: Savaşan iki kuvvetin karşılıklı olarak savaşı durdurması, bırakışma, ateşkes
Cümlem: Mütareke sonucu iki ordu ülkelerine çekildi.

cemiyet: Toplum
Cümlem: İçinde yaşadığımız cemiyet bizim karakterimize dolaylı olarak etki eder.

manevi: Görülmeyen, duyularla sezilebilen, ruhani, tinsel, maddi karşıtı
Cümlem: Depremden etkilenen vatandaşlarımıza maddi olmasa da manevi desteğimizi eksik etmeyelim, onlara dua edelim.

2. ETKİNLİK

Metinden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Sizce yazarın arkadaşı neden okumaktan başka bir şeyden zevk almıyor olabilir?

Cevap: (örnek) Tadabileceği tüm zevkleri tatmış, aradığını bulamamış, kitap okumak tüm zevklerden üstün gelmiş olabilir.

2. Yazarın, kitaptan bir dost gibi bahsettiğini hangi cümlelerinden anlıyorsunuz?

Cevap: “Dalgınlığa vurmadan okunan güzel bir kitaptan sonra, tıpkı çok sevdiğimiz bir arkadaşla konuşmaktan aldığımız tadı duyarız.”

3. Sizce sürgün edilen insanlar kitapsızlığı neden yiyecek ve içeceksiz kalmak kadar acı bulmuşlardır?

Cevap: Çünkü kitaplar insanların en iyi dostlarıdır ve kitap okuma yalnızlığa çaredir.

4. Yazar, okumanın tadını almamış insanları kimlere benzetiyor? Yazarın bu düşüncesine katılıp katılmadığınızı nedenleriyle açıklayınız.

Cevap: Issız bir âlemde, yapayalnız yaşayan mahkûmlara benzetiyor.

5. Size göre kitap gerçekten bir dost mudur? Kitap okurken hissettiklerinizden yola çıkarak düşüncelerinizi açıklayınız.

Cevap: (örnek) Kitap gerçekten bir dosttur. Hangi arkadaş 7 gün 24 saat yanımızda olabilir ki? Ama kitaplar olur. Hangi arkadaş her canımız sıkıldığında yanı başımızda hazır durumdadır? Kitaplar haricinde… Kitapların dünyasında yaşamak, insanın hiçbir zaman yalnız kalmamasını ve her daim yeni dostlar edinmesini sağlar.

3. ETKİNLİK

Metnin konusunu boş bırakılan yere yazınız.

Cevap: Kitapların insan hayatındaki yeri ve önemi

4. ETKİNLİK

Metinde geçen öznel ve nesnel ifadeleri tespit ederek yazınız.

Cevap: 

1- İyi bilmeliyiz ki okuduğumuz her satır, kafamızın içinde, yeni bir düşünce âlemi yaratır. (öznel)

2- Kitap, en gerçek bir dosttur. (öznel)

3- Yalnızlıkta, dost ve arkadaş yokluğunun yerini ancak kitap tutabilir.  (öznel)

Okumak Metni Cevapları Sayfa 180

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki grafikte bazı şehirlerdeki kütüphane sayıları verilmiştir. Verilen bilgilerden yola çıkarak soruları yanıtlayınız. (Veriler 2016 yılına aittir.)

• Grafiğe göre hangi şehirlerdeki kütüphane sayısı eşittir?

Cevap: Antalya-Bursa-Diyarbakır, Erzurum-Ordu, Eskişehir-Van.

• Grafikten seçeceğiniz üç şehrin kütüphane sayılarını inceleyerek karşılaştırınız.

Cevap: Ankara’da 42 kütüphane bulunmaktadır ve grafikte bulunan bütün şehirlerden daha çok kütüphanesi vardır. İzmir, 38 kütüphaneyle Ankara’dan sonra en çok kütüphanesi bulunan şehrimizdir. Hakkari ise 4 kütüphane ile grafikteki şehirlerden en az kütüphanesi olan şehrimizdir.

• Grafiği incelediğinizde kütüphane sayılarını yeterli buluyor musunuz? Nedenleriyle açıklayınız.

Cevap: Kütüphane sayıları asla yeterli değildir. Bence her mahallede bir kütüphane bulunması gerekir. Toplumumuzun gelişebilmesi için herkesin kitaba rahatça ulaşabilmesi gerekir.

• Yaşadığınız yerde kütüphane var mı? Daha önce kütüphaneye gittiyseniz gözlemlerinizi yazınız.

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

Okumak Metni Cevapları Sayfa 181

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili kelimelerin türlerini bularak ait oldukları bölüme yerleştiriniz.

• Artık benim için yeryüzünde tek bir eğlence kaldı.
• İnsanlardan kaçan yabani bir mahluk oldum.
• Ya eski düşüncelerimizi yerinden oynatarak onları canlandırır ya yeni bir düşünce ile varımızı artırır.
Ona her an davetli gibiyizdir.
Biz yanına gidinceye kadar gözleri gözlerimize tatlı tatlı güler.
Onlar, ıssız bir âlemde, yapayalnız yaşayan mahkûmlardır.
Bu his, içinde yaşadığınız cemiyetten uzak kalmanın verdiği manevi açlığınızın giderilmesini istemekten ve başka insanlarla olan bağınızın koparılması kaygısından başka ne ifade eder?

Cevap: 

Sıfat: bir, eski, bu, manevi, başka

Zamir: benim, onları, ona, biz, onlar

7. ETKİNLİK

Okuma oranının yüksek olduğu toplumların özellikleri nelerdir? Düşüncelerinizi yazınız.

Cevap: 

(örnek)

Okuma oranı yüksek toplumlar, düşüncelerini rahat ve herkesin anlayabileceği şekilde aktarabilen insanlardan oluşur. Bu toplumda bulunan kişilerin hayal güçleri gelişmiştir. Yaratıcıdırlar. Sorunlara kolayca çözüm bulabilirler. Bilgili ve kültürlüdürler. Daha mutlu bir hayat sürerler.

*** Okumak metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
53
8
5
8
8
6
9

22 Yorum

Yorum Yap