Nedir Bu Sanat? Metni Cevapları

Nedir Bu Sanat? metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 232-234-235-236-237 (Sanat Teması)

Nedir Bu Sanat? Metni Cevapları - 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Nedir Bu Sanat? Metni Cevapları – 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Nedir Bu Sanat? Metni Cevapları Sayfa 232

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Sanat nedir?

Bir duygu, tasarı, güzellik gibi şeylerin anlatımında kullanılan yöntemlerin tamamıdır.

2. Günlük yaşamınızda ilgilendiğiniz bir sanat dalı var mı?

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

Nedir Bu Sanat? Metni Cevapları Sayfa 234

1. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

Cevap: 

sanat

Anlamı: Bir duygu, tasarı, güzellik vb.nin anlatımında kullanılan yöntemlerin tamamı veya bu anlatım sonucunda ortaya çıkan üstün yaratıcılık

Cümlem: Bazıları gökyüzüne bakar bulut görür; bazıları da sanat görür.

sergi

Anlamı: Halkın gezip görmesi, tanıması için uygun biçimde yerleştirilmiş ürünlerin, sanat eserlerinin tümü

Cümlem: Resim öğretmenimizin resim sergisine ailemle birlikte gideceğiz.

sanatçı

Anlamı: Güzel sanatların herhangi bir dalında yaratıcılığı olan, eser veren kimse, sanat adamı, sanat eri, sanatkâr, artist

Cümlem: Herkes bir gün devlet başkanı olabilir ama herkes sanatçı olamaz.

2. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1. Okulla müze, sergi, tiyatro vb. yerlere yapılan gezilerin amacı nedir?

Cevap: Sanata daha yakın bakmaktır.

2. Bir kişinin yaptığının sanat olması için ne gereklidir?

Cevap: Sanatçının anlatmak istediği önemli bir konu, dikkat çekmek istediği bir gerçek, yaşatmak istediği bir duygu olması gereklidir.

3. Sanata nasıl bakmak gerekir?

Cevap: Sanata bir iletişim aracı olarak bakmak gerekir.

4. Sanatın bize neler söylediğini duymak için ne yapılmalıdır?

Cevap: Diğer tüm sesleri kısmak gerekir.

3. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.

KONU

Cevap: Sanat

ANA FİKİR

Cevap: Yapılan sanatı anlayabilmek için, başkalarının onun hakkında söylediklerini önemsemeden sanata olduğu gibi bakmak gerekir.

Nedir Bu Sanat? Metni Cevapları Sayfa 235

4. ETKİNLİK

Metnin görselleri size neler çağrıştırıyor?

Cevap: Tiyatro, resim, müzik, bale, tiyatro, heykel gibi sanat dallarını çağırıştırıyor.

5. ETKİNLİK

Metinden birer örneklendirme, karşılaştırma ve neden-sonuç cümlesi bulunuz.

Cevap: 

örneklendirme:

Ama her sanatın malzemesi farklıymış. Mesela heykeltıraş çamura, taşa, metale biçim verirken, gitarist notalara, yazar ise sözcüklere biçim verirmiş.

karşılaştırma:

“Sanat lunaparka gitmek gibi bir şey değil ki!” diyor dayım.

neden-sonuç: 

“Çoğumuz havalı olduğu için sanatsever görünüyoruz.” diyor dayım.

6. ETKİNLİK

Soruları görsellere göre cevaplayınız.

1. Görsellerin ilgili olduğu sanat dalları nelerdir?

Cevap: Fotoğrafçılık, dans, müzik, resim, tiyatro, edebiyat.

2. Üçüncü görseldeki sanatçı hangi müzik aletini çalıyor?

Cevap: Keman

3. Birinci görseldeki fotoğrafçı neyi fotoğraflıyor?

Cevap: Güneş’in doğuşunu ya da batışını.

4. Beşinci fotoğraftaki yerde hangi sanatlar yapılır?

Cevap: Tiyatro, bale, dans, sinema.

Nedir Bu Sanat? Metni Cevapları Sayfa 236

7. ETKİNLİK

a. Yay ayraç işareti ( ) ile ilgili kuralları örnekleriyle eşleştiriniz.

1. Özel veya cins isme ait ek, ayraçtan önce yazılır.

2. Alıntılarda başta, ortada ve sonda alınmayan kelime ve bölümlerin yeri ne üç nokta yay ayraç içine alınabilir.

3. Bir yazının maddelerini gösteren sayı ve harflerden sonra kapama ayracı konur.

4. Tiyatro eserlerinde konuşanın hareketlerini, durumunu açıklamak için kullanılır.

Cevap: 

(2) (…) O eserlerin önemli ve değerli olduğuna kim karar veriyor?

(1) Bu eser, Mustafa Kemal Atatürk’ün (1881-1938) hayatını anlatıyor.

(4) İhtiyar — (Yavaş yavaş Kaymakam’a yaklaşır.) Ne oluyor beyefendi? Allah
rızası için bana da anlatın… (Reşat Nuri Güntekin)

(3) II), A), 1)

b. Siz de yay ayraç işaretinin kullanım alanlarını gösteren cümleler yazınız.

Cevap: 

1. (…) Zaten böyle yapmazsak kimseye derdimizi anlatamayız ki…

2. Aşık Veysel’in (1884 – 1973) şiirlerinde de Anadolu’ya ait izler yoğunluktadır.

3. Süheyla — (Avazı çıktığı kadar bağırarak) Nereden buldun onu? Benim çekmecemi mi karıştırdın yoksa?

4. Aşağıdakilerden hangisi isim değildir?
A) kağıt B) cam C) geldim D) ekmek

8. ETKİNLİK

Sınıfınızla veya ailenizle gittiğiniz bir gezide (sinema, tiyatro, müze, sergi vb.) yaşadığınız deneyimlerinizi ve izlenimlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız. Konuşmalarınızda kullandığınız kelimelerin anlamlarına uygun olmasına özen gösteriniz.

Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

Nedir Bu Sanat? Metni Cevapları Sayfa 237

9. ETKİNLİK

Cümleleri oluş sırasına göre dizerek harfleri şifre kutusuna taşıyınız.

M- Uçurtma elinden kaçmak üzereymiş ki çocuk birden uyanmış.

A- Yatağının etrafına bakmış uçurmayı göremeyince çok üzülmüş.

E- Uçurtma gökyüzüne yükseldikçe küçülüyormuş.

İ- Çocuk düşünde bir uçurtma görmüş.

N- Uçurtmanın uzun kuyruğu gökyüzünde dalgalanıyormuş.

S- O gece çocuk erkenden yatağına gitmiş ve hemen uykuya dalmış.

Cevap: S İ N E M A

10. ETKİNLİK

Sanatla ilgili atasözlerini kendi yazı stilinize göre yazınız.

Sanatı ustadan görmeyen (öğrenmeyen) öğrenmez.

Sanat altın bileziktir.

Atanın sanatı oğla mirastır.

*** Nedir Bu Sanat? metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

25 Yorum

Yorum Yap