Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Milli Mücadele ve Atatürk Tema Sonu Değerlendirme (7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları)

Milli Mücadele ve Atatürk Tema Sonu Değerlendirme cevapları ve soruları, MEB Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı Sayfa 68-69-70-71

Milli Mücadele ve Atatürk Tema Sonu Değerlendirme (7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları)

Milli Mücadele ve Atatürk Tema Sonu Değerlendirme Cevapları Sayfa 68

VATAN

Güneşi ve gökyüzünün yıldızlarını, Allah’ın sonsuz kudretini gösteren şimşekleri, kalbine korku veren fırtınaları ilk gördüğün yer: Vatanındır! Beşiğinin üzerine gözleri sevgi dolu insanların eğildiği, ananın seni övünerek kucağında taşıdığı, babanın sana ilk nasihatleri verdiği yer: Vatanındır! Dedelerinin âdetlerinin hüküm sürdüğü, toprağı üzerinde çalışıp ekmeğini kazandığın, kendine bir eş bulup aile yuvası kurduğun, çocuklarını yetiştirip büyüttüğün yer: Vatanındır! Bayramlarında sevinip, yaslarında üzüldüğün, kayalık, bozkır, bataklık… Her karış toprağını ayrı ayrı sevdiğin, yabancı gözlerin hor bakmalarına dayanamadığın yer: Vatanındır! Geçmişi ile övündüğün, geleceğine güvendiğin, yeryüzünde bütün ülkelerden üstün olmasını istediğin yer: Vatanındır! Yaşlanıp yorulunca çınarlarının gölgesinde dinlendiğin, çocuklarının çocuklarını sevdiğin, ölünce ağlandığın ve arkandan uzun zaman anıldığın yer: Vatanındır!

(1, 2 ve 3. soruyu metinden hareketle cevaplayınız.)

1. “Beşiğinin üzerine gözleri sevgi dolu insanların eğildiği, ananın seni övünerek kucağında taşıdığı, babanın sana ilk nasihatleri verdiği yer: Vatanındır!” cümlesiyle anlatılmak istenen nedir?

Cevap: Vatan, gözümüzü ilk açtığımız ana kucağında iken ilk gördüğümüz yerdir. İlk doğduğumuzda insanlar sevgi dolu gözleri ile bizi süzerler. Vatana millete hayırlı bir evlat olalım diye dua ederler. Babamız büyüyünce yine vatan topraklarında verir bize ilk nasihatlerini. Hayatımızda da hiç gitmez bu akıllar bizden. Vatanı bu yüzden canımızdan çok severiz. 

2. Vatanın tanımını yaparak aşağıya yazınız.

Cevap: Vatan, bir kimsenin doğup büyüdüğü; bir milletin hakim olarak üzerinde yaşadığı, barındığı, gerekirse uğrunda canını vereceği toprak. Bir ulusun bağımsız ve egemen olarak üzerinde yaşadığı yeryüzü parçası ve onun havası ile karasularına denir. Vatan ile yurt aynı manadadır. Vatanın geniş manada tarifi ise ülkedir.

3. Metnin ana fikri nedir?

Cevap: Vatan sevgisi.

4. (1) Okan, Umut ve arkadaşlarının en çok oynadığı oyunlardan biri de kızılderiliciliktir. (2) Çocukların yarısı başlarına tavuk tüyleri takar, yüzlerini boyalarla süsler ve kızılderili olur. (3) Öteki yarısıysa Tommiks ve askerlerini canlandırır. (4) Sokakta, merdivenli yolda, yokuştan aşağı koşarken filmlerde gördükleri gibi ellerini ağızlarına vurarak korkunç çığlıklar atarlardı.

Numaralandırılmış cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından diğerlerinden farklıdır?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4

Cevap: D

Milli Mücadele ve Atatürk Tema Sonu Değerlendirme Cevapları Sayfa 69

5. Aşağıdaki paragraflarda anlatımın kaçıncı kişi ağzıyla yapıldığını belirtiniz.

Cevap:

Diyet → 3. kişi ağzından anlatım
Kaşağı → 1. kişi ağzından anlatım

6. Aşağıdaki fiilleri verilen kip ve kişiye göre çekimleyerek birer cümlede kullanınız.

savun- (Şimdiki zaman/2. çoğul kişi)

Cevap : SAVUNUYORUZ

dök- (İstek kipinin olumsuzu/1. çoğul kişi)

Cevap : DÖKMÜYORUZ.

selamla- (Bilinen geçmiş zaman/3. tekil kişi)

Cevap : SELAMLADI

çabala- (Gereklilik kipi/1. tekil kişi)

Cevap ÇABALAMALIYIM

duy- (Geniş zamanın olumsuzu/3. çoğul kişi)

Cevap  DUYMAZ

7. Aşağıdaki paragrafta yer alan çekimli fiilleri bularak altlarını çiziniz.

Hira, sürpriz bir doğum günü partisi ile karşılaşınca gözlerine inanamadı. Herkes, her şey ne kadar da güzel görünüyordu. Tuğba ablası tam karşısında gülen gözlerle ona bakıyordu. Ve yanında Yusuf ve Buğra ağabeyleri… Derken Fındık’ın havlaması duyuldu. Hep birlikte koştular bahçeye. Bir de ne görsünler! Ömer, Fındık’ı yakalamaya çalışırken düşmüş yere. Üstü başı çamur içinde, yalnız keyfi de yerinde.

Cevap: İnanamadı, görünüyordu, bakıyor, duyuldu, koştular, görsünler, düşmüş.

***Milli Mücadele ve Atatürk Tema Sonu Değerlendirme cevapları (Sayfa 68-69-70-71) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
clap
4
angry
3
unlike
1
happy
1
love
0
confused
0
sad

18 Yorum

Yorum Yap