Millî Marşımız Metni Cevapları

Millî Marşımız metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 3. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 42-43-44-45-46-47-48-49-50
(Millî Mücadele ve Atatürk Teması)

Millî Marşımız Metni Cevapları - 3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Millî Marşımız Metni Cevapları – 3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Millî Marşımız Metni Cevapları Sayfa 42

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Bir ülkenin bağımsızlık simgeleri nelerdir?

Cevap: Bir ülkenin bağımsızlık simgeleri bayrağı, dili, millî marşı, parası, anayasası, başkentidir.

2. İstiklâl Marşı’nın ilk iki kıtasını okuyunuz.

İSTİKLÂL MARŞI

Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir ancak.

Çatma, kurban olayım çehreni ey nazlı hilâl!
Kahraman ırkıma bir gül… ne bu şiddet bu celâl?
Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helâl,
Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin istiklâl.

Millî Marşımız Metni Cevapları Sayfa 44

1. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip yazınız. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

Cevap: 

beste: Bir müzik eserini oluşturan ezgilerin bütünü

ödül: Bir başarı karşılığında verilen armağan, mükâfat

meclis: Bir konuyu konuşmak veya görüşmek için yapılan toplantının yapıldığı yer

2. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1) Millî Marşımızın belirlenmesi için ne yapılmıştır?

Cevap: Ulusal marş yarışması yapılmıştır.

2) Yarışmaya kaç şiir katılmışır?

Cevap: 724 şiir katılmıştır.

3) Mehmet Âkif Ersoy yarışmaya neden katılmak istememiştir?

Cevap: Millete ait olan bir ulusal marşın para karşılığı yazılamayacağını düşündüğü için istememiştir.

4) Mehmet Âkif Ersoy İstiklal Marşı’nı “Safahat” adlı şiir kitabına neden almamıştır?

Cevap: İstiklal Marşı’nın onun değil milletin olduğu için almamıştır.

Millî Marşımız Metni Cevapları Sayfa 45

3. ETKİNLİK

Bilgi ve haber vermek, düşündürmek, tanıtmak gibi amaçlarla yazılan metinlere bilgilendirici metin denir. Bu metinler nesneldir, kişiden kişiye değişmez.

İlgi çekici, merak uyandırıcı bir olayın bir plan doğrultusunda anlatılmasına hikâye edici metin denir. Bu anlatımda yer, zaman, kişi kadrosu ve olay temel ögelerdir.

Verilen metinlerin altına türlerini yazınız.

Cevap: 

1

Orhun Kitabeleri
Göktürk Devleti’nin ünlü
hükümdarı Bilge Kağan
dönemine ait altı adet
yazılı ve dikili anıttır. Bu
önemli eserlerden üç tanesi Kül Tigin, Bilge Kağan
ve Tonyukuk adına yazılmıştır. Türk adı ilk kez bu
eserlerde yer almıştır.

2

Bir Yolcu
Bir zamanlar bir yolcu
dağların derinliklerinde,
kalın bir kar tabakasıyla kaplı az kullanılan bir
patikada tek başına yürüyordu. Kar giderek derinleşiyor, yol giderek tehlikeli olmaya başlıyordu.

Bilgilendirici MetinHikâye Edici Metin

4. ETKİNLİK

Başarıya ulaşmak için karşılaştığınız zorlukları nasıl aşabilirsiniz? Konuşmanızda yeni öğrendiğiniz kelimeleri kullanmaya özen gösteriniz.

Cevap: 

(örnek)

Sevgili Arkadaşlar,

Herkes başarılı olmak ister. Zaman zaman işlerimizi başarıyla tamamlamak istediğimizde önümüze engeller çıkabilir.

Başarıya ulaşmak için karşılaştığımız zorlukları ancak sabrederek, çok çalışarak, azimle ve kararlılıkla aşabiliriz.

Eğer bunları yapmazsak, bir engel gördüğümüzde vazgeçersek, hiçbir zaman başarılı olamayız.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

Millî Marşımız Metni Cevapları Sayfa 46

5. ETKİNLİK

İstiklâl Marşımızı noktalama işaretlerine, vurgu, tonlama, ve telaffuza dikkat ederek okuyunuz.

İSTİKLÂL MARŞI

Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir ancak.

Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilâl!
Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celâl?
Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helâl.
Hakkıdır Hakk’a tapan milletimin istiklâl.

Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım.
Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.

Garbın âfâkını sarmışsa çelik zırhlı duvar,
Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var.
Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar,
Medeniyyet dediğin tek dişi kalmış canavar?

Arkadaş, yurduma alçakları uğratma sakın;
Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın.
Doğacaktır sana va’dettiği günler Hakk’ın;
Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın

Bastığın yerleri toprak diyerek geçme, tanı:
Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.
Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı:
Verme, dünyaları alsan da bu cennet vatanı.

Mehmet Âkif Ersoy

Millî Marşımız Metni Cevapları Sayfa 47

6. ETKİNLİK

Zıt anlamlı kelimelerin bulunduğu kutuları belirleyiniz. Belirlediğiniz kutuların üzerindeki harfleri sırasıyla kullanarak şifreyi çözünüz.

Cevap: 

Millî Marşımız Metni Cevapları - Zıt anlamlı Kelimeler

Millî Marşımız Metni Cevapları – Zıt anlamlı Kelimeler

Millî Marşımız Metni Cevapları Sayfa 48

7. ETKİNLİK

a) Noktanın kullanıldığı yerlerle ilgili verilen bilgileri okuyunuz.

Kısaltmaların sonuna konur.
Tamamlanmış cümlelerin sonuna konur.
Tarih yazılışlarında gün, ay ve yıl belirten sayıların arasına konur.
Sıra bildiren sayılardan sonra konur.

• Prof.Dr. Aras BİLİR tıp alanında çalışıyor.
• Annem pazardan elma aldı.
• Gülten 15.03.2008 tarihinde doğdu.
• Kutay, 2. sırada oturuyor.

b) Noktanın kullanımına uygun örnek cümleler yazınız.

Cevap: 

• İng. Öğrt. Gürcan Budak bugün göreve başlıyor.,

• Ödevimi yemekten sonra yapacağım.

• Bu yıl okullar 24.09.2020 tarihinde açıldı.

• Yarışmada 3. olduğu için üzülmüş.

Millî Marşımız Metni Cevapları Sayfa 49

8. ETKİNLİK

İstiklâl Marşımızın yazarı Mehmet Âkif Ersoy’a bir mektup yazınız.

Cevap: 

(örnek)

19.12.2020

Sayın Mehmet Âkif Ersoy,

Size ne kadar teşekkür etsem azdır. Siz sanatınızla, kişiliğinizle, ahlakınız ve milli değerlere verdiğiniz önem ile bizlere örnek oldunuz. Siz bizim sesimiz oldunuz. Yazdığınız İstiklal Marşı ile milletimize, vatanımıza olan sevgimizi çok iyi dile getirdiniz.

İstiklal Marşı çok güzel duygu yüklü ve kişiyi onurlandıran, gururlandıran ve tüylerini diken diken yapan bir marş. Türk Milletine çok büyük bir hediye verdiniz. Size teşekkürler az kalır.

İmza:
Ahmet TÜRK

Millî Marşımız Metni Cevapları Sayfa 50

9. ETKİNLİK

Kelimeleri özenli ve okunaklı şekilde yazınız.

Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.

*** Millî Marşımız metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

3. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

3 Yorum

Yorum Yap