Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Mesele Kuyumcuyu Bulmakta Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

Mesele Kuyumcuyu Bulmakta metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 7. sınıf Türkçe kitabı 160-161-162-163-164-165-166 ( Teması)

Mesele Kuyumcuyu Bulmakta Metni Cevapları

Mesele Kuyumcuyu Bulmakta Metni Cevapları

Mesele Kuyumcuyu Bulmakta Metni Cevapları

 

Vaktiyle bir Bilge hoca, yıllarca yanında yetiştirdiği öğrencisinin seviyesini öğrenmek ister. Onun eline çok parlak ve gizemli görüntüye sahip iri bir nesne verip:
“Oğlum” der, “Bunu al, önüne gelen esnafa göster, kaç para verdiklerini sor, en sonra da kuyumcuya göster. Hiç kimseye satmadan sadece fiyatlarını ve ne dediklerini öğren, gel bana bildir.
Öğrenci elindeki ile çevresindeki esnafı gezmeye başlar. İlk önce bir bakkal dükkânına girer ve “Şunu kaça alırsınız?” diye sorar.
Bakkal parlak bir boncuğa benzettiği nesneyi eline alır; evirir çevirir; sonra: “Buna bir tek lira veririm. Bizim çocuk oynasın” der.
İkinci olarak bir manifaturacıya gider. O da parlak bir taşa benzettiği nesneye ancak bir beş lira vermeye razı olur.
Üçüncü defa bir semerciye gider: Semerci nesneye şöyle bir bakar, “Bu” der “benim semerlere iyi süs olur. Bundan “kaş dediğimiz süslerden yaparım. Buna bir on lira veririm.”
En son olarak bir kuyumcuya gider. Kuyumcu öğrencinin elindekini görünce yerinden fırlar.

“Bu kadar değerli bir pırlantayı, mücevheri nereden buldun?” diye hayretle bağırır ve hemen ilâve eder. “Buna kaç lira istiyorsun?”
Öğrenci sorar: Siz ne veriyorsunuz?”
“Ne istiyorsan veririm.”
Öğrenci, “Hayır veremem.” diye taşı almak için uzanınca kuyumcu yalvarmaya başlar:
“Ne olur bunu bana satın. Dükkânımı, evimi, hatta arsalarımı vereyim.”

Öğrenci emanet olduğunu, satmaya yetkili olmadığını, ancak fiyat öğrenmesini istediklerini anlatıncaya kadar bir hayli dil döker. Mücevheri alıp kuyumcudan çıkan öğrencinin kafası karma karışıktır. Böylesi karışık düşünceler içinde geriye dönmeye başlar. Bir tarafta elindeki nesneye yüzünü buruşturarak 1 lira verip onu oyuncak olarak görenler, diğer tarafta da mücevher diye isimlendirip buna sahip olmak için her şeyini vermeye hazır olan ve hatta yalvaran kişiler. Bilge hocasının yanına dönen öğrenci, büyük bir şaşkınlık içinde başından geçen macerasını anlatır.

Bilge sorar: “Bu karşılaştığın durumları izah edebilir misin?”
Öğrenci: “Çok şaşkınım efendim, ne diyeceğimi bilemiyorum, kafam karmakarışık” diye cevap verir.
Bilge hoca çok kısa cevap verir:
“Bir şeyin kıymetini ancak onun değerini bileni anlar ve onun değeri bilenin yanında kıymetlidir.”

Mesele Kuyumcuyu Bulmakta Metni Cevapları Sayfa 160

HAZIRLIK

Sahip olunan bir bilgi, hayatı nasıl kolaylaştırır? Düşüncelerinizi anlatınız.

Cevap: Bilgiye sahip olmaktansa o bilginin nasıl kullanıldığı önemlidir. Her bilgi insan hayatında büyük önem taşır. Bilginin küçük yada büyük olması önemli değildir. Önemli olan bu bilgilerin yeri geldiği zaman hayat kurtarabileceği unutulmamalıdır.

“Her insanın hayatında varlığını ve değerini bilen, hisseden, fark eden kuyumcular mutlaka vardır. Mesele kuyumcuyu bulmaktadır.” sözünü açıklayınız.

Cevap: Bizim değerimizi bilecek bize değer verecek insanlar etrafımızda mutlaka vardır. Önemli olan bizim onları fark edebilmemiz ve bulmamızdır.

Ahmet ALPASLAN (1977- )

Anne-baba kitaplığı, çocuk bakımı ve ebeveynlik, çocuk psikolojisi kategorilerinde eserler yazmıştır. Eserlerinden bazıları: Başarıya Götüren Öyküler, Dipten Zirveye, İnsan Okuma Sanatı…

Mesele Kuyumcuyu Bulmakta Metni Cevapları Sayfa 161

1. ETKİNLİK

Metni dinlerken size yöneltilen sorular doğrultusunda metinde geçen olayların gelişimi ve sonucu hakkındaki tahminlerinizi ilgili bölümlere yazınız.

1. soruya yönelik tahminim:

Cevap:

“Bu kadar değerli bir pırlantayı, mücevheri nereden buldun?” diye hayretle bağırır ve hemen ilâve eder. “Buna kaç lira istiyorsun?”
Öğrenci sorar: Siz ne veriyorsunuz?”
“Ne istiyorsan veririm.”
Öğrenci, “Hayır veremem.” diye taşı almak için uzanınca kuyumcu yalvarmaya başlar:

2. soruya yönelik tahminim:

Cevap:

“Bir şeyin kıymetini ancak onun değerini bileni anlar ve onun değeri bilenin yanında kıymetlidir.”

2. ETKİNLİK

Aşağıya dinlediğiniz metinde geçen cümleler verilmiştir. Bu cümlelerdeki koyu harflerle yazılmış kelime ve kelime gruplarının anlamlarını tahmin ederek yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten kontrol ediniz.

a) Bakkal, parlak bir boncuğa benzettiği nesneyi eline alır; evirir çevirir

Cevap:

Nesne: Belli bir ağırlığı ve hacmi, rengi olan her türlü cansız varlık, şey, obje
Evirip çevirmek: İyice, istediği gibi, adamakıllı gözden geçirmek

b) İkinci olarak bir manifaturacıya gider.

Cevap:

Manifaturacı: Manifatura eşyası satan kimse, bezzaz.

c) Benim semerlere iyi süs olur. Bundan “kaş” dediğimiz süslerden bir on lira veririm.

Cevap:

Semer: At, eşek, katır vb. hayvanların sırtına yerleştirilen, üzerine yük bağlanan veya binilen, iskeleti ağaçtan araç.
Kaş: Eyerin ön ve arkasındaki çıkıntılı bölüm.

ç) Kuyumcu, öğrencinin elindekini görünce yerinden fırlar.

Cevap:

Yerinden fırlar: Oturulan yerden hızla kalkmak.

Mesele Kuyumcuyu Bulmakta Metni Cevapları Sayfa 162

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Metnin kahramanları kimlerdir?

Cevap: Bilge Hoca, öğrenci, kuyumcu, bakkal, manifaturacı, semerci.

2. Öğrencinin “Çok şaşkınım efendim, ne diyeceğimi bilmiyorum, kafam karmakarışık.” demesinin nedeni/nedenleri nelerdir?

Cevap: Elindeki çok parlak ve gizemli görüntüye sahip iri nesneyi gösterdiği her kişinin farklı bir değer biçmesi, fiyat belirlemesi öğrencinin “Çok şaşkınım efendim, ne diyeceğimi bilmiyorum, kafam karmakarışık.” demesine sebep olur.

3. Kendinizi yazarın yerine koyarak metnin hangi bölümünü değiştirmek istediğinizi nedenleriyle anlatınız.

Cevap: Ben yazarın yerinde olsaydım metnin öğrencinin kuyumcunun yanına gittiğinde söylediği teklifi değerlendirmesi bölümünü değiştirmek isterdim. Öğrenci elindeki emanet nesneyi kuyumcuya satsaydı olaylar farklı bir şekilde gelişebilirdi.

4. Bilge Hoca’nın yerinde olsaydınız öğrencinizin seviyesini öğrenmek için nasıl bir yol izlerdiniz. Anlatınız.

Cevap: Bilge Hoca’nın yerinde olsaydım bu nesneyi daha değerli bir nesneyle değiştirmesini ve yeni bir nesne bulmasını isterdim.

5. Dinlediğiniz metnin kahramanlarından hangisinin yerinde olmak isterdiniz? Neden?

Cevap: Ben öğrencinin yerinde olmak isterdim. Çünkü farklı kişilerle iletişimi ve arayış içinde olması benim hoşuma giden özellikleridir.

6. “Bir şeyin kıymetini ancak onun değerini bilen anlar ve onun değerini bilenin yanında kıymetlidir.” sözüyle anlatılmak istenen nedir? Açıklayınız.

Cevap: Her insanın hayatında varlığını ve değerini bilen, hisseden, fark eden kuyumcular mutlaka vardır. Mesele o kuyumcuyu bulmaktadır…

4. ETKİNLİK

Dinlediğiniz hikâyeyle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Hikâyenin konusu nedir?

Cevap: Metnin konusu Bilge Hoca’nın öğrencisinin düzeyini ölçebilmek için ona verdiği nesnenin değerinin öğrenip araştırmasını istemesidir.

Hikâyedeki olay nerede geçmektedir?

Cevap: Hikayedeki olay Bilge Hoca ve öğrencinin yaşadığı mahallede geçer.

Hikâyedeki şahıslar kimlerdir?

Cevap: Bilge Hoca ve öğrenci.

Hikâyenin ana fikri nedir?

Cevap: Bir şeyin kıymetli olup olmadığını ancak değerini bilenler anlar. İnsanlar içinde bu böyledir. Bize değer veren kişileri bulmalı ve onlara yakın olmalıyız.

Hikâyedeki olay ne zaman geçmektedir?

Cevap: Hikayedeki olay bilinmeyen bir zamanda geçmektedir. Çünkü hikaye “vaktiyle” kelimesi ile başlamıştır.

Mesele Kuyumcuyu Bulmakta Metni Cevapları Sayfa 163

5. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metni kronolojik sıra ve mantık akışı içinde özetleyiniz.

Cevap: Bir Bilge Hoca’nın öğrencinin seviyesini ölçmek için ona bir nesne vermesi ve öğrencinin bu nesnenin değerini öğrenebilmek için bakkal, manifaturacı, semerci, kuyumcuya gitmesi, daha sonra aklının karışması üzerine Bilge Hocasının yanına dönmesi. Bilge Hoca’nın da ona “Bir şeyin kıymetini ancak onun değerini bileni anlar ve onun değeri bilenin yanında kıymetlidir.” cevap vermesi.

6. ETKİNLİK

Verilen görsele “bilgi” ve “bilginin gücü” ile ilgili bulduğunuz sözlerden seçtiklerinizle bir duvar gazetesi oluşturunuz.

Cevap:

Sanayi toplumun yakıtı paraydı. Bilgi toplumunda yakıt da, güç de bilgidir. John Kenneth Galbraith
Büyük şeyleri başarmak için bilgi ve cesaret gereklidir. Gracian
İlmin değeri de diğer mumların kendisinden ışık aldığı enerji kaynağına benzer. Nizamülmülk
Sadece bir iyi vardır, bilgi; ve sadece bir kötü vardır, cehalet. Sokrates

Oluşturduğunuz duvar gazetesindeki “bilgi” ve “bilginin gücü” ile ilgili seçtiğiniz sözden hareketle duygu ve düşüncelerinizi arkadaşlarınıza anlatınız.

Cevap: Her insan yaşamı boyunca bazı bilgiler öğrenmelidir. Çünkü bilgi bir nevi gıda gibidir. İnsan bilgi sahibi oldukça daha da mutlu olur ve öğrendiği bilgileri günlük hayatında uygular.

Mesele Kuyumcuyu Bulmakta Metni Cevapları Sayfa 164

7. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metne farklı başlıklar belirleyerek aşağıdaki boşlukları doldurunuz.

Cevap:

Benim başlığım: Bilge Hoca ve Öğrenci.

Sebebi: Olayın kahramanlarının Bilge Hoca ve Öğrencisi olması.

Benim başlığım: Bilge Hoca’nın Sınavı

Sebebi: Bilge Hoca’nın öğrencisinin seviyesini ölçmek için onu sınava tabi tutması.

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde kullanılan çekimli fiillerin hangi kiple çekimlendiğini ve hangi kipin anlamını verecek biçimde kullanıldığını örnekteki gibi yazınız.

Cevap:

Mesele Kuyumcuyu Bulmakta Metni Cevapları Sayfa 165

9. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelimelerden hareketle bir hikâye yazınız. Hikâyenize uygun bir başlık belirleyiniz.

Cevap:

Yaşlı bir usta, çırağının sürekli her şeyden şikayet etmesinden bıkmıştı. Bir gün çırağına şöyle dedi:

“Git biraz tuz al gel.” Hayatındaki her şeyden mutsuz olan çırak döndüğünde ekledi:

Usta: “Şimdi bir avuç tuz al ve bir bardak suya atıp iç.”

Çırak, yaşlı adamın söylediğini yaptı ama içer içmez ağzındakileri tükürmeye başladı.

Usta “Tadı nasıl?“ diye sordu. Çırak, “Acı” dedi. Usta gülerek çırağını kolundan tuttu ve dışarıya çıkardı. Sessizce az ilerdeki gölün kıyısına götürdü ve çırağına bu kez de şöyle dedi:

“Şimdi de göle bir avuç tuz at ve gölden su iç bakalım.” Söyleneni yapan çırak ağzının kenarından akan suyu koluyla silerken usta aynı soruyu sordu. “Tadı nasıl?”

Çırak “Ferahlatıcı” dedi. Daralmış kalbini bir göl gibi genişlet. Bir bardak kadar olan kalbini büyüt ve çevrendeki her şeyden şikayet etmeyi bırak.

***Mesele Kuyumcuyu Bulmakta metni cevapları (160-161-162-163-164-165-166) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
32
8
11
94
31
9
25

39 Yorum

Yorum Yap