Küçük Şeyler Üzerine Bir Öykü: İki Dost Bir Kuş Dinleme Metni Cevapları

Küçük Şeyler Üzerine Bir Öykü: İki Dost Bir Kuş dinleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 161-162-163-164-165 
(Kişisel Gelişim Teması)

Küçük Şeyler Üzerine Bir Öykü: İki Dost Bir Kuş Dinleme Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Küçük Şeyler Üzerine Bir Öykü: İki Dost Bir Kuş Dinleme Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Küçük Şeyler Üzerine Bir Öykü: İki Dost Bir Kuş Dinleme Metni Cevapları Sayfa 161

1. ETKİNLİK

Metni dinlerken size yöneltilen sorular doğrultusunda metinde geçen olayların gelişimi ve sonucu hakkındaki tahminlerinizi ilgili bölümlere yazınız.

Metinde yöneltilen sorulara göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

2. ETKİNLİK

Aşağıya dinlediğiniz metinde geçen cümleler verilmiştir. Bu cümlelerdeki koyu harflerle yazılmış kelime ve kelime gruplarının anlamlarını tahmin ederek yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten kontrol ediniz.

a) Bir zamanlar bir ülkede iki arkadaş varmış. Bunlar pek haylazmış, üstelik sürekli gevezelik ederlermiş.

Cevap: 

haylaz: Hoşa gitmeyen davranışlarda bulunan (kimse), hayta

gevezelik: Geveze olma durumu, zevzeklik, lafazanlık

b) Az, çok haylazmış; Öz de haylazmış ama iyi kötü ucundan kenarından okurmuş.

Cevap: 

iyi kötü ucundan kenarından okumak: Gereklerini yerine getirmeden, zorlama ile, kabul edilebilir şekilde öğrenim görmek.

c) Az ile Öz günlerden bir gün kötü işlere bulaşmışlar, kötü adamlarla dalaşmışlar.

Cevap: 

kötü işlere bulaşmak: İyi olmayan eylemler içinde bulunmak.

dalaşmak: kavga etmek

ç) Az “Bilmiyorum dikkat etmedim, basbayağı bir kuştu, tam göremedim sadece gagası gözüktü.” demiş.

Cevap: 

basbayağı: Alışılandan, bilinenden hiçbir farkı olmayan, bilindiği gibi

Küçük Şeyler Üzerine Bir Öykü: İki Dost Bir Kuş Dinleme Metni Cevapları Sayfa 162

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Metnin kahramanlarının adı neden Az ve Öz’dür?

Cevap: Çevrelerindeki insanların onlara sürekli “Evladım, az ve öz konuşun.” dedikleri için.

2. Haydutların Az ve Öz’ü kaçırma nedeni nedir?

Cevap: Az ile Öz’ün kötü işlere bulaşmaları ve kötü adamlarla kavga etmeleri nedeniyle kaçırmışlar.

3. Az’ın kuşun gagasıyla ilgili duydukları karşısında hayretler içinde kalmasının
nedeni/nedenleri nelerdir?

Cevap: Öz’ün bir kuş gagasından nerede olduklarına dair çıkarımlar yapması, önemsiz görülen küçük bir şeyden böyle önemli sonuçlar çıkarması.

4. Kendinizi yazarın yerine koyarak metnin hangi bölümünü değiştirmek istediğinizi nedenleriyle anlatınız.

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

5. Az ve Öz’ü kurtarmak için siz nasıl bir çözüm önerirsiniz?

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

6. Dinlediğiniz metnin kahramanlarından hangisinin yerinde olmak isterdiniz?
Neden?

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

4. ETKİNLİK

Dinlediğiniz hikâyeyle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Hikâyenin konusu nedir?

Cevap: İki dostun kaçırılması ve kaçırıldıkları yerden kurtulma çabaları.

Hikâyedeki olay nerede geçmektedir?

Cevap: Alma Kasabası yakınları

Hikâyedeki şahıslar kimlerdir?

Cevap: Az, Öz.

Hikâyedeki olay ne zaman geçmektedir?

Cevap: Bir zamanlar, geçmiş zaman

Hikâyenin ana fikri nedir?

Cevap: Küçük, önemsiz gibi görünen şeylerden büyük ve önemli sonuçlar çıkarılabilir.

Küçük Şeyler Üzerine Bir Öykü: İki Dost Bir Kuş Dinleme Metni Cevapları Sayfa 163

5. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metni kronolojik sıra ve mantık akışı içinde özetleyiniz.

Cevap: 

Ülkenin birinde bir zamanlar iki dost yaşarmış. Çevrelerindeki insanlar onlara sürekli “Evladım az ve öz konuşun.” dedikleri için isimleri Az ve Öz olarak kalmış. Bu iki dost kötü işlere ve insanlara bulaşınca, haydutlar bu iki dostu kaçırmışlar. Kaçırıldıkları yerde Az pencereye konan bir kuş görmüş. Öz uyandığında kuşun gagası ile ilgili sorular sormuş ve kuş gagasından nerede olduklarına dair çıkarımlar yapmış. Az, bu çıkarımlar karşısında hayretler içerisinde kalmış.

6. ETKİNLİK

a) Verilen görsele “bilgi” ve “bilginin gücü” ile ilgili bulduğunuz sözlerden seçtiklerinizle bir duvar gazetesi oluşturunuz.

Cevap: 

Aşağıdaki butona tıklayarak bilgi ve bilginin gücü ile ilgili sözlere ulaşabilirsiniz.

Bilgi ve Bilginin Gücü ile İlgili Sözler

Küçük Şeyler Üzerine Bir Öykü: İki Dost Bir Kuş Dinleme Metni Cevapları Sayfa 164

7. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metne farklı başlıklar belirleyerek aşağıdaki boşlukları doldurunuz.

Cevap: 

Benim başlığım: Küçük Şeyler, Büyük Sonuçlar

Sebebi: Metnin ana fikrinden yola çıkılarak böyle bir başlık belirlenebilir.

Benim başlığım: Azlık, Çokluğun Özüdür

Sebebi: Metnin son cümlesinden hareketle böyle bir başlık belirlenebilir.

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde kullanılan çekimli fiillerin hangi kiple çekimlendiğini ve hangi kipin anlamını verecek biçimde kullanıldığını örnekteki gibi yazınız.

Cevap: 

  • Odandaki bu dağınıklığı hemen toplayacaksın.

Kullanılan Kip: Gelecek Zaman

Kastedilen Zaman: Emir Kipi

  • Haftaya cuma günü Ankara’ya gidiyoruz.

Kullanılan Kip: Şimdiki Zaman

Kastedilen Zaman: Gelecek Zaman

  • Hesabımı kapatmak için gereken belgeleri ancak yarın getiririm.

Kullanılan Kip: Geniş Zaman

Kastedilen Zaman: Gelecek Zaman

  • Bu tartışma bir an önce son bulacak.

Kullanılan Kip: Gelecek Zaman

Kastedilen Zaman: Emir Kipi

  • Hülya elindeki sepeti yavaşça kayanın üzerine bırakır.

Kullanılan Kip: Geniş Zaman

Kastedilen Zaman: Geçmiş Zaman

  • Onunla iddiaya Ecemsu girmiş olacak.

Kullanılan Kip: Gelecek Zaman

Kastedilen Zaman: İstek Kipi

  • Annem her hafta sonu erkenden pazara gidiyor.

Kullanılan Kip: Şimdiki Zaman

Kastedilen Zaman: Geniş Zaman

  • Kim bilir, yarın neler neler yaşanır?

Kullanılan Kip: Geniş Zaman

Kastedilen Zaman: Gelecek Zaman

Küçük Şeyler Üzerine Bir Öykü: İki Dost Bir Kuş Dinleme Metni Cevapları Sayfa 165

9. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelimelerden hareketle bir hikâye yazınız. Hikâyenize uygun bir başlık belirleyiniz.

Hayal gücünüzü kullanarak bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

7. Sınıf MEB Yayınları (1) Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

6 Yorum

  • Çok Teşekkürler çok iyi bir site bayıldım aslında yapılabilir kendimiz ama ben metni anlamadigim için buradan baktım muhtesem son kelimeyle

  • Diğer bir yayın çok beğendim herkese tavsiye ederim burdan gelmeye devam iyi dersler

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!