Kardeşim Dinleme Metni Cevapları

Kardeşim Dinleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları (2) 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 30-31-32
(Erdemler Teması)

Kardeşim Dinleme Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Kardeşim Dinleme Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Kardeşim Dinleme Metni Cevapları Sayfa 30

DERSE HAZIRLIK

1. Ezberlediğiniz Âşık Veysel şiirini sınıfta okuyunuz.

Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabileceğiniz Aşık Veysel şiirlerinden birini ezberleyebilirsiniz.

https://www.antoloji.com/asik-veysel-satiroglu/

2. Âşık Veysel’in hayatı hakkında bildiklerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: 

Âşık Veysel 25 Ekim 1894 tarihinde Sivas’ın Şarkışla ilçesinde dünyaya gelmiştir. İsmi Veysel olup, “aşık” saz ve söz ustası olduğu için sonradan kendisine takılmış bir lakaptır. Çiçek hastalığı nedeniyle Âşık Veysel 7 yaşında iki gözünü de kaybetmiştir. Yurdun pek çok yerinde Köy Enstitüleri’nde saz hocalığı yapmıştır. 21 Mart 1973 tarihinde vefat etmiştir.

Âşık Veysel sade ve duru bir Türkçe ile deyişler söylemiştir. Âşık Veysel’in eserleri halk tarafından benimsenen, kolayca öğrenilen ve ezberlenen, dilden dile kolayca aktarılabilen niteliktedir. Eserlerinde her daim umudu, yaşama sevincini, güzellikleri ve insani değerleri ön plana çıkarmıştır. Âşık Veysel vefat ettikten sonra 1984 yılında tüm şiirleri “Bütün Şiirleri” isimli kitapta bir araya getirilmiştir.

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki boşlukları dinlediğiniz şiire göre doldurunuz.

Cevap: 

Beni hor görme kardeşim
Sen altınsın ben tunç muyum
Aynı vardan var olmuşuz
Sen gümüşsün ben sac mıyım

Ne var ise sende bende
Aynı varlık her bedende
Yarın mezara girende
Sen toksun da ben aç mıyım

Kimi molla kimi derviş
Allah bize neler vermiş
Kimi arı çiçek dermiş
Sen balsın da ben çeç miyim

Topraktandır cümle beden
Nefsini öldür ölmeden
Böyle emretmiş yaradan
Sen kalemsin ben uç muyum

Tabiata Veysel aşık
Topraktan olduk kardaşık
Aynı yolcuyuz yoldaşık
Sen yolcusun ben bac mıyım

Âşık Veysel ŞATIROĞLU

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz. Kelimelerin geçtiği dizeleri bulunuz.

Cevap: 

sac: Yassı demir çelik ürünü

molla: Büyük kadı

derviş: Bir tarikata girmiş, onun kurallarına ve törelerine bağlı kimse, alperen

çeç: Tahıl yığını

bac: 1- Osmanlı Devleti’nde gümrük vergisi 2- Zorla alınan para, haraç

Kardeşim Dinleme Metni Cevapları Sayfa 31

3. ETKİNLİK

Dinlediğiniz şiirin temasını ve ana duygusunu aşağıdaki boşluklara yazınız.

Cevap: 

Kardeşim Şiiri Teması: Eşitlik

Kardeşim Şiiri Ana Duygu: İnsanlar arasındaki kardeşlik

4. ETKİNLİK

Şair siz olsaydınız şiire hangi başlığı verirdiniz?

Cevap: Hepimiz Kardeşiz

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) Aşağıdaki dörtlükte insana ait özellikler verilen varlıklar hangileridir? Yazınız.

Derinden derine ırmaklar ağlar,
Uzaktan uzağa çoban çeşmesi.
Ey suyun sesinden anlayan bağlar,
Ne söyler şu dağa çoban çeşmesi?

(…)

Faruk Nafiz ÇAMLIBEL

Cevap: 

» ırmaklar

» bağlar

» çeşme

b) Aşağıdaki dörtlükte hangi ifadelerde abartma yapılmıştır? Yazınız.

Bir ah çeksem dağı taşı eritir,
Gözüm yaşı değirmeni yürütür.
Bu hasretlik beni dahi çürütür,
Bana sıla da bir, gurbet il de bir.

(…)

Karacaoğlan

Cevap: 

» Bir ah çeksem dağı taşı eritir

» Gözüm yaşı değirmeni yürütür

Kardeşim Dinleme Metni Cevapları Sayfa 32

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde kullanılan eylem kiplerini inceleyerek örnekteki gibi işaretleyiniz.

Cevap: 

7. sınıf MEB Yayınları 2 Kardeşim Dinleme Metni Etkinlik Cevapları - Kipler

7. sınıf MEB Yayınları 2 Kardeşim Dinleme Metni Etkinlik Cevapları – Kipler

7. ETKİNLİK

“Alçak gönüllülük” konusundaki düşüncelerinizi beden dilini etkili kullanmaya özen göstererek arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: 

Alçak gönüllülük, kibirlenmemek, gururlanmamak demektir. Alçak gönüllülük, kendini yüceltmemek, gösterişe değil öze önem vermek, sürekli övünmemek, övülmeyi de beklememektir. İnsanın gerçekten alçak gönüllü olabilmesi için önce kendine karşı dürüst olması sonra da karşısındakilere karşı dürüst olması gerekir. Alçak gönüllü kişiler aynı zamanda mütevazı kişilerdir.

Alçak gönüllülük insanın kendini küçük görerek alçaltması değildir. İnsanın kendi değerlerini, yeteneklerini, olumlu ve olumsuz yanlarını iyice bilerek; kendini olduğundan başka türlü görmemesi ve göstermeye kalkışmamasıdır.

8. ETKİNLİK

Aşağıda verilen erdemlerden birini seçerek şiir yazınız. Yazdığınız şiire uygun bir başlık belirleyiniz.

kardeşlik, sabır, sevgi , saygı, vefa, merhamet, azim, güven

Cevap: 

(örnektir)

Seçilen erdem: Saygı

SAYGI GÖSTERMELİYİZ

Küçük olan kimseleri sevmeli,
Büyüklere saygı göstermeliyiz
Ne azarlamalı ne de sövmeli,
Büyüklere saygı göstermeliyiz

Bilmeli ana baba hakkı nedir?
Bizleri bu hale getiren odur
Dinimizin emri de zaten budur,
Büyüklere saygı göstermeliyiz…

Şair: Yusuf Tuna

GELECEK DERSE HAZIRLIK

1. Bir okul müdürü olduğunuzu düşünerek “Cumhuriyet Bayramı”nda konuşma yapmak üzere sunum hazırlayınız.

(örnektir)

Saygıdeğer öğretmen arkadaşlarım, değerli veliler ve sevgili öğrenciler.

Sevgili cumhuriyetimiz, göz bebeğimiz 100. yaşına doğru adım adım ilerlerken, her geçen yıl daha fazla gururlanıyor ve cumhuriyetimizin kurucusu büyük önderimiz, Atatürk’ün değerini daha fazla anlıyoruz.

Yaşadığımız coğrafya, vatanımızın ve cumhuriyetimizin ne kadar önemli olduğunu her gün hatırlatıyor bize. Savaşlar, bombalar, mülteciler, hayatta kalmak için bir bota binip kaçmaya çalışırken kıyılara vuran cansız bebekler…. Büyük acılar içindeki komşularımız bize güçlü, modern, çağdaş cumhuriyetimizi korumak ve güçlendirmek için elimizden geleni yapmamız gerektiğini hatırlatıyor.

Milli mücadelede birlik ve beraberlik ile hareket ederek  Kurtuluş Savaşı’nı kazanan halkımız, aynı birlik ve beraberlikle cumhuriyetini korumasını ve güçlendirmesi gerektiğini çok iyi biliyor.

Sevgili çocuklar. Bizler, öğretmenleriniz, sizleri Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı vatan ve millet sevgisiyle dolu insanlar olarak yetiştirmeye çalışıyoruz. Atatürk’ün bize armağan ettiği ,“En büyük eserim.” dediği cumhuriyet, sizlerin omuzlarında yükselecek. Sizlere verilen görevin büyüklüğünü ve zorluğunu düşünüp kendinizi ona göre hazırlayın.

Cumhuriyet sizden çok şey bekliyor…

*** Kardeşim dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

NOT: Tema Değerlendirme sorularının cevapları kitabın arka kısmında yer almaktadır.

7. Sınıf MEB Yayınları (2) Türkçe Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

16 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!