Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Kar Taneleri Biliminin Tarihi Serbest Okuma Metni Cevapları

Kar Taneleri Biliminin Tarihi Serbest Okuma metni cevapları ve soruları, Özgün Matbaacılık 4. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 201-202 ( Teması)

Kar Taneleri Biliminin Tarihi Serbest Okuma Metni Cevapları

Kar Taneleri Biliminin Tarihi Serbest Okuma Metni Cevapları

Kar Taneleri Biliminin Tarihi Serbest Okuma Metni Cevapları

Kar Taneleri Biliminin Tarihi Serbest Okuma Metni Cevapları Sayfa 201

KAR TANELERİ BİLİMİNİN TARİHİ

(…) Farklı farklı şekillerde olan kar taneleri ve buz kristalleri, geçmişten günümüze birçok bilim insanının dikkatini çekmeyi başarmıştır. Örneğin 1611 yılında Johannes Kepler (Yohannes Kepler) bir makalesinde kar kristallerinin her zaman gösterdiği altılı simetri şekillerinden bahseder. Bundan yaklaşık yirmi sene sonra, Rene Descartes (Röne Dekart), doğada çok ender görülen on iki kenarlı kar tanesini gözlemler. Kenarların ve açıların mükemmel bir biçimde birbirlerine eşit ve dümdüz olduğunun altını çizerek bu kadar düzgün şekilde oluşan kar tanelerinden nasıl etkilendiğini ifade eder. (…) Robert Hooke (Rabırt Huk) da 1665 yılında yayımladığı kitabında çok çeşitli kar tanelerinin ve buz kristallerinin elle çizilmiş şekillerine yer verir. Tüm bu yayınlarda o zamanki koşullar ve altyapı dâhilinde çok fazla detaya yer verilmez, kar tanelerinin güzelliği şiirsel dille anlatılır.

Kristalleri inceleyen x-ray kristalografi bilimi geliştirildikten sonra kar taneleri ve kristallerin detaylı şekil ve yapıları incelenmeye başlanır. Gerçek sistematik çalışmalar 1950’li yıllarda Japon nükleer fizikçi Ukichiro Nakaya (Yuki- ciro Nakaya) ile başlar. Nakaya, kar tanelerini tanımlayarak kapsamlı bir katalog hazırlar. Aynı zamanda da laboratuvarda yapay kar kristallerini elde eden ilk bilim insanı olarak bilim tarihine geçer.

Kar Taneleri Biliminin Tarihi Serbest Okuma Metni Cevapları Sayfa 202

Şimdilerde ise California (Kaliforniya) Teknoloji Enstitüsünden fizikçi Kenneth Libberecht (Kenıt Libiret), meslek yaşamını kar tanelerini incelemeye adamıştır. Oluşturduğu internet sayfasında incelediği ve dokümantasyonunu yaptığı en az 35 adet doğal kar tanesi ve daha birçok başka buz kristalinin bilgilerini ve fotoğraflarını paylaşıyor. (…) Bu araştırmacı, laboratuvarda kendi buz kristallerini yaratıyor ya da soğuk iklim bölgeleri olan Michigan (Mişigın), Alaska ve Onta- rio (Ontaryo)’ya giderek gerçek kar tanelerinin yüksek çözünürlüklü mikroskobik görüntülerini elde ediyor. Yaptığı iş gerçekten çok dikkat gerektiren, ince bir iş. Çok küçük bir fırça kullanarak yakaladığı kar tanelerini lamel üzerine yerleştirdikten sonra fotoğraflarını çekiyor. Kar tanelerinin çabucak erimesini engellemek için bütün bu işlemlerin soğuk bir ortamda yapılması gerekiyor. Fotoğraflar gerçekten çok etkileyici. (…)

NASA birkaç yıl önce “Küresel Kar Tanesi Ağı”nı oluşturdu. Öğrencileri, öğretmenleri, bilim insanlarını ve konu ile ilgilenen diğer kişileri dâhil eden bu büyük proje, herkesi yeryüzüne düşen kar tanelerini toplamaya ve sınıflandırmaya davet ediyor. Elde edilen tüm veriler uydu görüntüleri ile birlikte genel bir veri tabanında toplanıyor. Bu çalışma ile iklim, sıcaklık, nem ve diğer atmosferik özelliklerin birleşerek bu hava olayını nasıl oluşturduğunun daha iyi bir şekilde anlaşılması hedefleniyor. Yaşadığınız yere kar yağdığında kardan adam yapmanın ve kızakla kaymanın yanı sıra kar tanelerini daha dikkatlice izleyin. Keşfedilmeyi bekleyen daha nice kar tanesi vardır belki de.

Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

***Kar Taneleri Biliminin Tarihi Serbest Okuma metni cevapları (Sayfa 201-202) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
34
unlike
9
love
7
angry
4
happy
3
clap
2
sad
0
confused

11 Yorum

Yorum Yap