Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Kalem Deyince Metni Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Kalem Deyince metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 3. sınıf Türkçe Okuma Becerileri Kitabı Cevapları

Kalem Deyince Metni Cevapları

Kalem Deyince Metni Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Kalem Deyince Metni Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

 

Kalem Deyince Metni Cevapları Sayfa 1

KALEM DEYİNCE…
Kalemin öyküsü, sivri uçlu malzemelerin resim yapmak ve yazı yazmak için kullanılmasıyla başladı. Daha sonra mürekkep ve kâğıdın bulunmasıyla kamış, tüy ve metal uçlu kalemler kullanıldı. Zamanla farklı kalem çeşitleri geliştirildi. Bu yazımızda tüy kalemden başlayarak kurşun kalemi, dolma kalemi, tükenmez kalemi ve keçeli kalemi anlattık.

Tüy Kalem
6 ile 18. yüzyıllar arasında en çok tüy kalem kullanılmaktaydı. Bu kalemler büyük kuşların tüylerinden hazırlanırdı ve mürekkebe batırılarak kullanılırdı. Ancak tüy kalemler pek dayanıklı olmadığı için bu kalemlerin kullanım süreleri oldukça kısaydı. Ayrıca kalem olarak kullanılacak tüyün ucunun sertleştirilmesi ve sivriltilmesi de emek gerektiren, uzun süren bir işti. Zaman içinde tüy kalemler, yerini mürekkebe batırılarak kullanılan metal uçlu kalemlere bıraktı.

Kurşun Kalem
Kurşun kalemin öyküsü 16. yüzyılda İngiltere’de çok zengin bir grafit kaynağının bulunmasıyla başlar. Yumuşak, siyah renkteki bu madde sürüldüğü yerde koyu bir iz bırakır. Grafit, önceleri koyunların sahiplerini belli etmek için koyunları işaretlemede kullanılırdı. Yumuşak bir yapıda olmasından ve çok çabuk kırılmasından dolayı grafitle yazı yazmak çok zordu. Grafit parçaları etrafları iple sarılarak daha dayanıklı hâle getirilmeye çalışıldı. Daha sonra grafit iki tahta parçasının arasına yerleştirildi. 1795 yılında Fransız buluşçu Nicolas- Jacques Conte grafiti sertleştirmek için onu kil ile karıştırdı. Elde ettiği karışımı fırında pişirdi. Daha sonra şeritler hâlinde kesti. Ardından içi oyulmuş tahta parçalarının arasına yerleştirdi. Böylece günümüzdeki kurşun kalemlerin İlk örneği ortaya çıktı. Bugün de kurşun Bu fotoğrafta günümüze kadar ulaşmış, kalem uçları grafit ve kil karışımı bilinen en eski kurşun kalemi görüyorsunuz. kullanılarak üretiliyor.

Kalem Deyince Metni Cevapları Sayfa 2

Dolma Kalem
18 ve 19. yüzyıllarda mürekkep kartuşu kendi içinde olan dolma kalemler geliştirildi. Ancak mürekkeplerinin akması ve kullanışsız tasarımları nedeniyle bu kalemler çok tercih edilmedi. 1884 yılında günümüzde kullandığımız dolma kalemlere benzeyen ilk dolma kalem geliştirildi. Geliştirilen dolma kalemin metal ucuna, mürekkep kartuşuna hava girişini sağlamak ve kullanılırken bükülen metal ucun kırılmasını önlemek için bir delik eklendi.

Tükenmez Kalem
Tükenmez kalem ilk defa 1888 yılında geliştirildi. Bu kalem; tahta, deri, karton gibi sert yüzeylerin üzerine işaret koymak için kullanıldı. Ancak kalın uçlu olduğu için kâğıt üzerine yazı yazarken kullanılamadı. Daha sonra yazı yazmaya uygun tükenmez kalemler geliştirilmeye çalışıldı. Ancak bunların hiçbiri kullanılan mürekkebin çok sıvı olmasından ve akıp etrafa bulaşmasından dolayı ilgi görmedi. Macar gazeteci Laszlo Biro gazete basımında kullanılan mürekkebin çok çabuk kuruduğunu ve etrafa bulaşmadığını fark etti. Daha önceki tükenmez kalemlerin tasarımını geliştirdi ve gazete basımında kullanılan bu mürekkebi, tasarladığı tükenmez kalemde kullandı. Tükenmez kalemlerde kalemin içindeki ince bir tüpte bulunan mürekkep, kalemin ucundaki bilye aracılığıyla kâğıda aktarılır. Kalemin ucu kâğıda sürtüldüğünde bilye döner ve mürekkep kâğıda taşınır. Böylece tükenmez kalem yazar.

Keçeli Kalem
İlk keçeli kalem 1910’da Lee Newman tarafından geliştirildi. Keçeli kalemlerin içinde, emici özelliği sayesinde mürekkebi tutan silindirik bir parça vardır. Bu parça kalemin keçeden yapılmış ucuna bağlıdır. Keçe uç, kâğıtla temas ettiğinde yazmaya başlar. Keçeli kalemlerin mürekkebi çabuk kuruduğu için kapaklarının açık bırakılmaması gerekir. Değişik kalınlıkta ve şekillerde çeşitleri olan keçeli kalemler resim ve boyama yapmak, yazı yazmak ve işaretleme yapmak için kullanılır.

Kalem Deyince Metni Cevapları Sayfa 3

1. Hangi kalemle yazı yazılırken mürekkep kullanılmaz?

A. Tüy kalem
B. Kurşun kalem
C. Dolma kalem
D. Keçeli kalem

Cevap: B

2. Metinde kurşun kalem ile diğer kalemler arasındaki farklardan söz edilmektedir. Bu farklardan birini yazınız.

Cevap:

1-Kabul edilebilir cevap: Öğrenciden kurşun kalemin diğer kalemlerden farkını metinden yola çıkarak ifade etmesi beklenmektedir. (Öğrenci cevabı, kendi sözcükleriyle farklı şekilde ifade edebilir.)
Örnek Cevap:
• Diğer kalemlerde mürekkep kullanılıyor, kurşun kalemde mürekkep kullanılmıyor.

0-Kabul edilemez cevap: İlgisiz, yanlış ya da metin dışı bilgi içeren yanıtlar kabul edilmez.
Örnek Cevap:
• Kurşun kalem silinebilir.
• Kurşun kalem siyah yazar.

3. Farklı kalemlerin yapımı için farklı malzemelerden yararlanılmıştır. Aşağıdaki tabloyu metne göre doldurunuz.

Cevap:

1-Kabul edilebilir cevap: Tablodaki bölümlerin beşine de doğru bilgilerin yazıldığı cevaplar kabul edilir.
0-Kabul edilemez cevap: Tablodaki bölümlerin eksik açıklandığı ya da tablodaki bölümlerin beşine de yanlış veya ilgisiz cevapların yazıldığı ya da bölümlerin boş bırakıldığı cevaplar kabul edilmez.

Kalem Deyince Metni Cevapları Sayfa 4

4. Metinde kurşun kalemin farklı aşamalardan geçerek farklı şekillere büründüğünü okuyoruz. Fotoğraftaki kurşun kalem, bu aşamalardan hangisini göstermektedir? Yazınız.

Cevap:

1-Kabul edilebilir cevap: “Fotoğrafta günümüze kadar ulaşmış, bilinen en eski kurşun kalem bulunmaktadır.” ifadesi veya bu anlama gelen ifadelerin yazıldığı cevaplar kabul edilir.
0-Kabul edilemez cevap: “Fotoğrafta günümüze kadar ulaşmış, bilinen en eski kurşun kalem bulunmaktadır.” ifadesinin dışındaki veya bu anlama gelen ifadelerin dışındaki cevaplar kabul edilmez.

5. Günlük yaşamda tüy kalemler artık kullanılmamaktadır. Metne göre bu durumun nedenleri nelerdir? İki tanesini yazınız.

Cevap:

2-Kabul edilebilir cevap: “Tüy kalemin dayanıksız olması / Tüy kalemin hazırlanmasının emek gerektirmesi / Tüy kalemin hazırlanmasının uzun sürmesi” ifadelerinden herhangi ikisinin yazıldığı cevaplar kabul edilir.
1-Kabul edilebilir cevap: “Tüy kalemin dayanıksız olması / Tüy kalemin hazırlanmasının emek gerektirmesi / Tüy kalemin hazırlanmasının uzun sürmesi” ifadelerinden herhangi birinin yazıldığı cevaplar kabul edilir.
0-Kabul edilemez cevap: “Tüy kalemin dayanıksız olması / Tüy kalemin hazırlanmasının emek gerektirmesi / Tüy kalemin hazırlanmasının uzun sürmesi” ifadelerinin dışındaki cevaplar kabul edilmez.

6. Metne göre dolma kalemler mürekkebini akıttığı için fazla tercih edilmiyordu. Bu durumu düzeltmek için kalemin tasarımında nasıl bir değişiklik yapılmıştır? Yazınız.

Cevap:

1-Kabul edilebilir cevap: “Kalemin metal ucuna delik eklendi.” ifadesi veya bu anlama gelen ifadelerin yazıldığı cevaplar kabul edilir.
0-Kabul edilemez cevap: “Kalemin metal ucuna delik eklendi.” ifadesinin dışındaki veya bu anlama gelen ifadelerin dışındaki cevaplar kabul edilmez.

Kalem Deyince Metni Cevapları Sayfa 5

7. Metinde Loud tarafından geliştirilen tükenmez kalemin, kağıt üzerine yazı yazmak için kullanılmadığından söz ediliyor. Bunun sebebi nedir? Yazınız.

Cevap:

1-Kabul edilebilir cevap: “Kalın uçlu olduğu için yazı yazmakta kullanılmadı.” ifadesi veya bu anlama gelen ifadelerin yazıldığı cevaplar kabul edilir.
0-Kabul edilemez cevap: “Kalın uçlu olduğu için yazı yazmakta kullanılmadı.” ifadesinin dışındaki veya bu anlama gelen ifadelerin dışındaki cevaplar kabul edilmez.

8. Bu metinde zaman içinde yeni ve farklı türlerde kalemler üretildiği anlatılıyor. Bu kalem türlerinin çoğunun da üretim sonrasında daha da geliştirilip farklı hâllere dönüştürüldüğünü öğreniyoruz. Bu durumun sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

A. Kalemlerin güzelleştirilmek istenmesi
B. Daha ucuz kalemlere ihtiyaç duyulması
C. Daha kullanışlı kalemlere ihtiyaç duyulması
D. Renkli ve farklı kalemlere sahip olunmak istenmesi

Cevap: C

***Kalem Deyince metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
138
love
28
clap
15
unlike
14
angry
9
sad
8
happy
8
confused

29 Yorum

Yorum Yap