Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

İnternet Nedir? Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

İnternet Nedir? metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 4. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 87-88-89-90-91-92-93-94-95-96-97 (Bilim ve Teknoloji Teması)

İnternet Nedir? Metni Cevapları

Birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, bilgisayarlar arası bilgi aktarımına olanak sağlayan ağa “internet” denir. İnternetin en temel işlevi, haberleşme ve iletişimdir. Sizler için evde ve okulda, aileleriniz için ise işte… İnternet siz çocuklar için hem eğlence hem paylaşım Bir bilgisayar internete bir ağın bir parçası olarak bağlanır. Modemimiz ile telefon hatları üzerinden bir internet servis sağlayıcıya bağlanırız. internet servis sağlayıcısı, genellikle internete erişiminizi sağlayan bir şirkettir. Modem, bilgisayarların internet servis sağlayıcıyla bağlantısını ve bir bilgisayarın diğer bilgisayarlara erişimini sağlayan cihazdır.

İnternet Nedir? Metni Cevapları Sayfa 90

1. ETKİNLİK

İnternet Nedir?” metninden hareketle aşağıdaki bilgilerden doğru olanlarda D kutusunu, yanlış olanlarda Y kutusunu boyayınız.

Cevap:

İnternete bağlanabilmek için sadece bilgisayar ve modem yeterlidir. (D)
Bilgisayarlar arasında bilgi aktarımını sağlayan ağa internet denir. (D)
İnternet güvenli olmadığından kişisel bilgilerimizi paylaşmamalıyız. (D)
İnternet çocuklar için eğlence, paylaşım ve öğrenme aracıdır. (D)
Şifremizi herkesle paylaşabiliriz. (Y)
İnternette tanımadığımız kişilerle iletişim kurmamalıyız. (D)
Güvenilir olmayan internet sayfalarına girmemeliyiz. (D)
İnternette harita yardımıyla yön bulabiliriz (D)
İnternette kitap okuyabiliriz (D)
İnternet her zaman güvenlidir. (Y)

İnternet Nedir? Metni Cevapları Sayfa 91

2. ETKİNLİK

Verilen e-postadan hareketle soruları cevaplayınız.

Tarih: 04 Mayıs 2020, Pazartesi, 12.35
Konu: Seminere Davet
Değerli Velilerimiz,
Uzman Doktor Ayşe Mısır tarafından verilecek “İnternet ve Sağlık” konulu seminerimize katılımınızı bekleriz.
Atatürk İlkokulu Müdürü
Tarih: 09 Mayıs 2020, Cumartesi
Saat: 13.30 -15.00
Yer: Yunus Emre Kültür Merkezi

1 Seminerin konusu nedir?

Cevap: İnternet ve Sağlık

2 Saat 15.30’da kültür merkezine gelen bir veli seminere katılabilir mi?

Cevap: Hayır çünkü seminer 13:30 ile 15:00 arasındadır.

3 Seminerin duyurusu kim tarafından yapılmıştır?

Cevap: Atatürk İlkokulu Müdürü

4 Seminer kimlere yöneliktir?

Cevap: Velilere yöneliktir.

5 Semineri kim verecektir?

Cevap: Uzman Doktor Ayşe Mısır tarafından verilecek

6 “Güvenli Internet Kuralları” ile ilgili bilgi almak isteyen bir veli bu seminerde istediği bilgiyi edinebilir mi?

Cevap: Bence edinebilir. Çünkü zaten seminerin amacı bu bilgileri sunmak.

İnternet Nedir? Metni Cevapları Sayfa 92

3. ETKİNLİK

Kerem, Elif ve Zeynep aynı apartmanda oturan üç arkadaştır. Üç arkadaşa uygulanan anket soruların ve anketin sonuçlarını okuyunuz.

Dijital Ayak İzi
İnterneti kullanırken oluşan bilgi izidir. Ziyaret edilen internet siteleri, gönderilen e-postalar, paylaşılan fotoğraflar, görüntüler, arkadaşların sosyal medya hesabına yazılan mesajlardır. Kısaca internette kişiye ait her şeydir.

Cevap:

İnternete her gün giriyor musunuz? (evet)
İnternette fotoğraf paylaşır mısınız? (evet)
İnternette konum paylaşır mısınız? (evet)
İnternette oyun oynar mısınız? (evet)
İnternette arkadaşlarınızla iletişim kuruyor musunuz? (evet)

Bu cevaplardan hareketle hangi sonuçlara ulaşamayız?

Cevap:

Neva’nın dijital ayak izlerinden nereye gittiğini öğrenebiliriz. (D)
Kerem ve Elif kişisel bilgilerini paylaşmaktadırlar. (D)
En fazla Neva’nın dijital ayak izi vardır. (D)
Çocukların üçü de her gün internete girmektedir. (D)

İnternet Nedir? Metni Cevapları Sayfa 93

4. ETKİNLİK

Metni okuyunuz. Aşağıdaki boşluklara uygun noktalama işaretlerini koyunuz.

Cevap:

ÇINAR ( ) IN ÖDEVİ

Çınar ( , ) internetten ( ” ) Siber Zorbalık ( ” ) konulu ödevini araştırmak istiyordu ( . ) İnternete girmek için annesinden izin istedi ( . ) Annesi internete sınırlı girebileceğini söyledi ( . ) Bilgisayarın başına oturdu ( , ) bilgisayarı açtı ( . ) Ödevini araştırmaya başladı ( . ) Çınar ( , ) internette bir siteye girince ekranda Tebrikler (! ) Büyük ödülü kazandınız ( . ) Ödül için tıklayınız ( . ) yazısını gördü ( . ) Çok şaşırdı ( . ) Hemen annesine sordu ( . ) Annesi ( , ) bu tür yazılara aldanmaması gerektiğini ( , ) bunların bilgisayara zarar veren virüsler olduğunu söyledi ( . ) ( “) Virüsler ( , ) bilgisayarlara zarar vermek üzere hazırlanmış programlardır ( ” ) ( , ) dedi ( . ) Çınar ( ,) ekranda çıkan yazıları annesiyle paylaştığı için çok sevindi ( . ) Böylece virüslerin bilgisayara zarar vermesi engellenmişti ( . ) Annesiyle birlikte araştırma yapacağı güvenli siteleri belirledi ( . ) Aradığı konu ile ilgili bilgiye ulaştı ve ödevini hazırladı ( . )

İnternet Nedir? Metni Cevapları Sayfa 94

5. ETKİNLİK

Verilen metinleri okuyunuz.

ALI ONLINE
Ali bilgisayarında online oldu. Arkadaşının e-mail ile gönderdiği dataları attachmenttan buldu. Bu dataları gerekli programın deneme sürümü ile açtı. Çalışmasını tamamladıktan sonra bîr sonraki çalışmada kullanacağı programın demosunu inceledi. Hackerlardan korunma yolları ile ilgili olan sonraki çalışmada kullanmak için demosunu incelediği programı download etti

ALI ÇEVRİM İÇİ

Ali bilgisayarında çevrim içi oldu. Arkadaşının e-posta ile gönderdiği bilgileri elektronik postaya eklenen dosyadan buldu. Bu bilgileri gerekli programın deneme sürümü ile açtı. Çalışmasını tamamladıktan sonra bir sonraki çalışmada kullanacağı programın deneme uygulamasını inceledi. Bilgisayar sistemine izinsiz giren kişilerden korunma yolları ile ilgili olan sonraki çalışmada kullanmak için deneme uygulamasını incelediği programı indirdi.

Hangi metni daha kolay anladığınızı nedeniyle yazınız.

Cevap: İkinci metni daha kolay anladım. Çünkü kelimelerin Türkçe karşılıkları kullanılmıştı.

Türkçeyi korumak ve doğru kullanmak hepimizin görevidir. Konuşurken ve yazarken yabancı kelimeler yerine Türkçelerini kullanmanın önemini yazınız.

Cevap: TÜRKÇE’NİN ÖNEMİ

İnsan bu dünyada ancak diliyle var olur. Bizim de dilimiz Türkçe. Oysa bizler günlük hayatta sanki yabancı kelime kullanınca ödül alacakmışız gibi davranıyoruz. Güzel Türkçemiz varken hep yabancı kelimeler kullanıyoruz. Bu da iletişimimizi zora sokuyor. Bundan dolayı herkese tavsiyem Türkçemizi koruyalım dilimize sahip çıkalım.

İnternet Nedir? Metni Cevapları Sayfa 95

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde koyu yazılmış kelimelerin Türkçelerini tablodan bularak cümleleri yeniden yazınız.

Osman’dan bilgisayarda hazırlanmış CV istemişler.

Cevap: özgeçmiş

Bilgisayardaki tüm dataları yedekledi.

Cevap: bilgi

Aybars, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığındaki yeni görevine adapte olmaya çalışıyor.

Cevap: uyum sağlamak

İnternet gazetesinde absürt bir habere denk geldi.

Cevap: saçma

Seminerin iptal olduğunu internetten deklare etti.

Cevap: bildirmek

Yeni jenerasyon, teknolojiyle bebekken tanıştı.

Cevap: nesil

Artık rezervasyonlar internet üzerinden yapılabiliyor.

Cevap: yer ayırtma

Bilgisayar oyununda bölümü geçemeyince çok agresif oldu.

Cevap: sinirli

Ayla proje ödevini bilgisayarda yazdıktan sonra printerden çıktı aldı.

Cevap: yazıcı

İnternet Nedir? Metni Cevapları Sayfa 96

7. ETKİNLİK

Görseli inceleyip metni okuyunuz.

DİKKAT!
İnternet, hayatımıza birçok fayda ve yenilik getirmiştir, internet, faydalı olmakla birlikte dikkatli kullanılmadığında bizi tuzak ve tehlikelerle karşılaştırabilir. Sanal ortamda kullanıcılar gerçek kimlikleri yerine sanal kimliklerini kullanırlar. Böylece tanınmazlar ve diğer kullanıcıları kandırmaya çalışırlar. Özellikle de çocukları çok daha kolay kandırırlar. O Tanımadığı hâlde seni tanıyormuş gibi e-posta yollarlar. Seni kandırmak için çok eğlenceli ve iyi bir insan olarak görünürler. Seninle buluşmak isteyebilirler. Bilgilerini eline geçirmiş olabilirler. O Seni zararlı sitelere yönlendirebilirler.

Görseldeki çocuğa bir isim veriniz. İnternette tanımadığı bir kişi onu kandırmaya çalışmaktadır. Bu durumda çocuğun, haklarını araması için neler yapması gerekiyor? Yapması gerekenleri ona e-posta yoluyla iletiniz.

Cevap: Değerli dostum Alp,

Seni kandırmak için mail yoluyla kandırmacalı oyunlar, bulmacalar çekilişler yapıldığını söyleyenlere sakın inanma. Onların hepsi seni kandırmaya çalışıyor. Sen sen ol dinle beni ve onlardan uzak dur. Seni seven dostun Mahir.

İnternet Nedir? Metni Cevapları Sayfa 97

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde “da/de” bağlacının yazımıyla ilgili yapılan yanlışları düzelterek cümleleri yeniden yazınız.

Sende gel.

Cevap: Sen de gel.

Bilgisayarda ta çalışmış.

Cevap: Bilgisayarda da çalışmış.

Betül te e-posta atmış.

Cevap: Betül de e-posta atmış.

Babamla bugünde görüntülü konuştuk.

Cevap: Babamla bugün de görüntülü konuştuk.

Cümlelerde “ki” bağlacının yazımıyla ilgili yanlışları bulunuz. Bu yanlışları düzelterek cümleleri yeniden yazınız.

Bilgisayarda araştırma yaptı miki.

Cevap: Bilgisayarda araştırma yaptı mi ki.

Fatma e-posta atmayı bilmiyorki!

Cevap: Fatma e-posta atmayı bilmiyor ki!

Gel görki bilgisayara virüs bulaşmış.

Cevap: Gel gör ki bilgisayara virüs bulaşmış.

Bilgisayar başında çok oturmaki sağlığın bozulmasın.

Cevap: Bilgisayar başında çok oturma ki sağlığın bozulmasın.

Ekranda ki görüntüye dikkatlice bakıyordu.

Cevap: Ekrandaki görüntüye dikkatlice bakıyordu.

İnternet Nedir? Metni Cevapları Sayfa 98

Kavram haritasını tamamlayınız.

Cevap:

***İnternet Nedir? metni cevapları (Sayfa 87-88-89-90-91-92-93-94-95-96-97) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap