Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

İletişim Tema Sonu Değerlendirme (6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları)

İletişim Tema Sonu Değerlendirme cevapları ve soruları, MEB (2) Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı Sayfa 248-249

İletişim Tema Sonu Değerlendirme (6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları)

TATLI DİL

Mağaza vitrinlerindeki mankenleri bilirsiniz. Hepsi güler yüzlüdür, içlerinde pek de güzelleri vardır. Ama dilleri olmadığı için soğukturlar. Onlar her ne kadar insan taklidi iseler de sahici insanları da güzel yapan, sıcak yapan dildir. Ama her dil değil. Dilin de tatlısı olmalı. Allah bir adama her şeyin tatlısını, yalnız dilin acısını verdi mi ne yapsa kâr etmez. Öylesinin sevimli, cana yakın olmasına imkân yoktur. Çünkü o dil ağzın içinde her dönüşünde can yakar, kalp kırar, gönül devirir. “Dil yarası yaraların en derinidir.” derler. Doğru sözdür. Bıçağın açtığı yara zamanla kapanır; dil yarası, ruhun en gizli taraflarına doğru boyuna işler, bir türlü kapanmak nedir bilmez…

İletişim Tema Sonu Değerlendirme Cevapları Sayfa 248

(1, 2, 3 ve 4. soruyu metinden hareketle yanıtlayınız.)

1. Yazar, düşüncelerini somutlaştırmak için nasıl bir karşılaştırma yapmıştır?

Cevap: Yazar, düşüncelerini somutlaştırmak için örneklerden ve karşıt durumlardan yararlanmıştır.

2. “Dilin acısı” derken yazar neyi kastetmiştir?

Cevap: Yazar “Dilin acısı” derken insanın gönlünü inciten, onuruna dokunan, kırıcı, üzücü, ağır şekilde konuşmayı kastetmiştir.

3. Paragrafın ana fikri nedir?

Cevap: Tatlı dilin önemi.

4. Sizce tatlı dilli olmak iletişimde önemli midir? Neden?

Cevap: Bence tatlı dilli olmak iletişimde çok önemlidir. Tatlı dilli insanlar iletişim de daha başarılıdırlar. Karşımızdaki insanla sağlıklı bir şekilde iletişim kurmak istiyorsak bunun birinci adımı tatlı dildir.

İletişim Tema Sonu Değerlendirme Cevapları Sayfa 249

5. Aşağıdaki cümlelerin hangi ikisi “dilin iletişimdeki olumlu etkisine vurgu yapmaktadır?
I. Söz ola kese savaşı.
II. Dilim seni dilim dilim dileyim, başıma geleni senden bileyim.
III. Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.
IV. Dilin kemiği yok.
A) I – II
B) I – III
C) II – IV
D) III – IV

Cevap: B

6. Aşağıdaki cümlelerden hangisi nesneldir?
A) Mutlu olmanın yolu kıymet bilmekten geçer.
B) Sevgi, her kötülüğü yenen yüce bir duygudur.
C) İletişimde en Önemli unsur açık sözlü olmaktır.
D) Bu eser, çocuk edebiyatının ilk örneğidir.

Cevap: D

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat tamlamasına örnek vardır?
A) O günlerde insanlardan çok vefasızlık görmüştüm.
B) Serçe yavrusunu kedinin ağzından aldık.
C) Sabahları omzuma gelmeye öyle alışmıştı ki…
D) Kuş, balkonun camına vurup duruyordu.

Cevap: A

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir yoktur?
A) Herkes bu sesin geldiği tarafa döndü.
B) Kimse olanlara bir şey diyemiyordu.
C) Cemal Ağabey, eğilip dışarıyı görmek istedi.
D) Demek ki senin sevdiğin bir kulunum, dedi.

Cevap: C

9. Aşağıdaki paragrafta geçen edat, bağlaç ve ünlemlerin altlarını çiziniz.

Cevap: gibi – için – mi – hayır – çünkü – teknesiyle – babasıyla

“O şimdi, bir deniz ambulansının adında yaşıyor.
Fırtınalı havalarda, teknesiyle dev dalgaların üstünde dövüşken bir horoz gibi yürüdüğü için mi ona bu adı verdiler?
Hayır!
‘Horoz Reis’ denilirdi Berç Bey’e çünkü babasıyla balığa çıktığı o gün, cebinden kayarak denize düşen, oyuncak horozuydu!”

***İletişim Tema Sonu Değerlendirme cevapları (Sayfa 248-249) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
love
1
clap
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

5 Yorum

Yorum Yap