Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

İklim Değişikliği ve Toplum Metni Cevapları

İklim Değişikliği ve Toplum metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları (2) 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 206-207-208-209-210-211
(Bilim ve Teknoloji Teması)

İklim Değişikliği ve Toplum Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

İklim Değişikliği ve Toplum Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

İklim Değişikliği ve Toplum Metni Cevapları Sayfa 208

1. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını tahmin ederek karşılarına yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz.

Cevap: 

Eskimo: Kuzey Kutbu’nda yaşayan toplulukların adı

hijyenik: Sağlık kurallarına uygun

ihtiva: İçine alma, içinde bulundurma, içerme

kasırga: Rüzgâr çizelgesinde hızı 64 veya daha fazla deniz mili olan ve kuvveti 12 ile gösterilen rüzgâr

mülteci: Başka bir ülkeye veya yere sığınmış olan kişi, sığınmacı

ozon: Molekülünde üç atom bulunan oksijenden oluşan, ağır kokulu, gaz durumundaki basit element

tropikal: tropika (dönence) bölgesinden olan

b) Anlamlarını öğrendiğiniz kelimeleri birer cümlede kullanınız.

Cevap: 

• Eskimoların yaptığı buzdan evler her zaman ilgimi çekmiştir.

• Dışarıda yemek yerken hijyenik gıdalar tüketmeye dikkat etmeliyiz.

• Bu çikolata glikoz şurubu ihtiva ediyormuş.

• Kasırga o kadar sertti ki ağaçları kökünden söktü.

• Ülkemizde bulunan mülteciler için çadır kent inşa edilecekmiş.

• Kullandığınız deodorantlar ozon tabakasına zarar veriyor.

• Aşağıdaki manav tropikal meyveler de satmaya başlamış.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Yazara göre iklim değişikliğine en fazla kimler sebep olmaktadır?

Cevap: Gelişmiş ülkeler sebep olmaktadır.

2. Buzulların erimesi o bölgede yaşayan Eskimolara nasıl zarar verebilir?

Cevap: Becerileri anlamını kaybedebilir ve kültürleri yok olabilir.

3. İklim değişikliği su kaynaklarını nasıl etkiler? Açıklayınız.

Cevap: Buzullar eridiğinde temiz su kaynakları da denize doğru akıp gider. Yükselen deniz suyu nedeniyle meydana gelen su taşkınları da alçak kıyılarda bulunan
birçok büyük şehrin ihtiyacını karşılayan temiz su kaynaklarını kirleterek kullanılamaz hâle getirebilir.

4. İklim değişikliği sonucunda gelişmiş ülkeler mi, az gelişmiş ülkeler mi daha fazla zarar görür? Karşılaştırma yapınız.

Cevap: Tüm ülkeler değişik şekillerde de olsa aynı zararı görürler. Gelişmiş ülkelerdeki insanlar gıda, su ve ısınma dâhil birçok ihtiyaçlarını karşılamak için enerji, iletişim ve ulaşım gibi hizmetlere ihtiyaç duyarlar. Bu, onları yıkıcı olaylar karşısında daha az gelişmiş toplumlar kadar savunmasız bırakır.

5. İklim değişikliği sizin yaşadığınız çevrede nasıl sorunlar oluşturmaktadır?

Cevap: Mevsimlerin süreleri değişmektedir. Bu da tarımdaki verimi düşürmektedir. Su taşkınları, sel felaketleri artmaktadır.

6. Yazar, iklim değişikliğinin toplumda kargaşa yaratacağını hangi örneğe dayanarak belirtmiştir?

Cevap: 2005 yılında New Orleans (Niv Orlıyıns)’ı vuran Katrina Kasırgası’nın neden olduğu sel felaketinde hizmetlerin çökmesi, hasar görmüş binaların yağmalanması örneğine dayanarak belirtmiştir.

İklim Değişikliği ve Toplum Metni Cevapları Sayfa 209

3. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinde düşünceyi geliştirme yollarından örneklendirme ve karşılaştırma içeren cümleleri bulunuz. Aşağıdaki boşluğa yazınız.

Cevap: 

örneklendirme 2005 yılında New Orleans (Niv Orlıyıns)’ı vuran Katrina Kasırgası’nın neden olduğu sel felaketiyle yaşanan kargaşa bunu kanıtlıyor.

karşılaştırma Bu, onları yıkıcı olaylar karşısında daha az gelişmiş toplumlar kadar savunmasız bırakır.

4. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları yanıtlayınız.

1. Metinde ilk cümledeki kelime grubunun koyu yazılma sebebi nedir?

Cevap: Okuyucunun dikkatini çekmek içindir.

2. Metinde geçen “karbon payı” ifadesinden ne anlıyorsunuz?

Cevap: Herkesin eşit miktarda karbondioksit ya da sera gazı ortaya çıkarması için eylemleri sınırlandırma işlemini anlıyorum. Mesela herkesin ayda sadece bir kere kendi otomobilini kullanmasına izin verilecek.

3. Karbon ayak izimizi azaltmak ve iklim değişikliğini yavaşlatmak için çözüm önerilerinizi aşağıdaki boşluğa yazınız.

Cevap: Petrol ürünlerinin fiyatları yükseltilerek insanların toplu taşımayı kullanmasına, ısınma ihtiyaçlarını doğalgaz ile gidermelerine, elektrik için rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kullanmasına yönlenmelerine zorlanabilir.

İklim Değişikliği ve Toplum Metni Cevapları Sayfa 210

b) Aşağıda bazı ülkelerin 2014 yılına ait karbondioksit (CO2) emisyonu miktarları ton olarak verilmiştir. Verileri inceleyiniz.

Türkiye
ABD
İngiltere
Avustralya
Güney Afrika
Çin
Hindistan
4,5
16,5
6,5
15,4
8,9
4,5
1,7

c) Karbonun atmosfere salınımını azaltmak için verdiğiniz çözüm önerilerinizi düzenleyip “Gezegenimin Bana İhtiyacı Var” başlıklı bilgilendirici bir metin yazınız. Yukarıdaki verilerden hareketle
grafik çizerek metninizi destekleyiniz.

İklim Değişikliği ve Toplum Metni Cevapları Sayfa 211

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde bazı kelimelerin altı çizilmiştir. İnceleyiniz.

• İklim değişikliği ve bunun etkileri hayatı daha fazla zorlaştıracak.

• Eğer buzullar erirse ihtiva ettikleri su da akıp gidecek.

• Tropikal bölgelerdeki ülkelerde tarım yapmak zorlaşabilir çünkü birçok tarım ürünü zaten bitkilerin dayanabileceği en yüksek sıcaklıklara sahip bölgelerde yetiştiriliyor.

• Uçmaktan kaçınmak ya da araba yerine toplu taşıma hizmetlerini kullanmak gibi tercihler ise daha zordur.

a) Yukarıdaki altı çizili kelimeler cümleye anlam katmış mıdır? Açıklayınız.

Cevap: 

Bir anlam katmamıştır. Bu kelimeleri cümleden attığımızda anlamda herhangi bir değişiklik olmamaktadır.

b) Yukarıdaki altı çizili kelimelerin kullanılma amacı nedir?

Cevap: 

Cümle içinde aynı görevde olan ya da anlamca birbiri ile ilgisi bulunan sözcükleri, sözcük gruplarını, anlam bakımından birbiri ile ilgili cümleleri bağlamaktır.

c) Siz de yukarıdaki altı çizili kelimeleri kullanarak cümleler kurunuz. Cümlelerinizi aşağıdaki boşluklara yazınız.

Cevap: 

Söylediğin yere gittim ve evrakları teslim ettim.

İstanbul ile Bursa arası 156 km’dir.

Önce sen bir dene de yapamazsan ben yaparım.

Yakacak olarak odun veya kömür kullanabilirsiniz.

Balığı tavada ya da fırında pişirebilirsin.

*** İklim Değişikliği ve Toplum metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
8
2
3
25
6
4
9

11 Yorum

Yorum Yap