Güzel Yurdum Metni Cevapları

Güzel Yurdum metni cevapları ve soruları, SDR Dikey Yayıncılık 3. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 91-93-94-95-96
(Milli Kültürümüz Teması)

Güzel Yurdum Metni Cevapları - 3. Sınıf Türkçe SDR Dikey Yayıncılık

Güzel Yurdum Metni Cevapları – 3. Sınıf Türkçe SDR Dikey Yayıncılık

Güzel Yurdum Metni Cevapları Sayfa 91

HAZIRLIK

1. Hangi tarihî mekanlarımızı gezdiniz? Gezdiğiniz yerlerde en çok nelerden etkilendiniz? Niçin? Anlatınız.

Gittiğiniz tarihi mekanlara göre bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

Ben Bursa’daki Ulu Cami’ye gittim. En çok caminin içindeki şadırvandan ve duvarlardaki Arapça yazılardan etkilendim. Caminin içindeki şadırvandan gelen su sesi ve caminin içinde bu sesin yankılanması insana huzur veriyordu.

2. Aşağıda verilen kartpostalları inceleyiniz. En çok hangi ilimize ait kartpostal ilginizi çekti? Söyleyiniz.

İlginizi çeken kartpostala göre bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

Nevşehir’e ait kartpostal ilgimi çekti. Uçan balonlar bana ilginç geldi.

Güzel Yurdum Metni Cevapları Sayfa 93

1. ETKİNLİK

a. Aşağıda verilen kelimeleri dikkatle inceleyiniz. Bu kelimeler size hangi kelimeyi çağrıştırıyor? Noktalı yere yazınız.

Cevap: 

vatan – yer – memleket ⇒ yurt

b. Metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri sözlüğünüzden bulup bu kelimelerin anlamlarını sesli olarak okuyunuz. Kelimeleri ve anlamlarını kelime defterinize yazınız.

kasaba: Şehirden küçük, köyden büyük, henüz kırsal özelliklerini yitirmemiş olan yerleşim merkezi, belde

yaslanmak: Dayanmak

zümrüt: Cam parlaklığında, yeşil renkte, saydam bir süs taşı

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruların yanıtlarını söyleyiniz.

Şiirin adı nedir?

Cevap: Güzel Yurdum

Şiirin şairi kimdir?

Cevap: İ. Hakkı Talas

Şiirde kaç dize vardır?

Cevap: 16 dize vardır.

Şiir kaç kıtadan oluşmaktadır?

Cevap: 4 kıtadan oluşmaktadır.

3. ETKİNLİK

a. Şair yurduna karşı hangi duyguları hissediyor? Defterinize yazınız.

Cevap: Sevgi ve hayranlık duygularını hissediyor.

Güzel Yurdum Metni Cevapları Sayfa 94

b. Okuduğunuz metinden yaptığınız çıkarımları anlamlı ve kurallı cümlelerle defterinize yazınız. Yazdıklarınızı okuyunuz.

Cevap: 

Birinci kıtada şairin yurdun her yerinde bulunduğunu anlıyoruz.

İkinci kıtada şairin yurdumuzdaki köyleri çok sevdiğini anlıyoruz.

Üçüncü kıtada şairin yurdun her köşesini şirin bulduğunu anlıyoruz.

4. ETKİNLİK

Yurdumuzun hangi özelliklerini daha çok seviyorsunuz? Niçin? Bu konudaki duygu ve düşüncelerinizi nedenleriyle açıklayınız.

Cevap: 

Duygu ve düşüncelerinize göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

(örnek)

Yurdumuzun en çok doğasını seviyorum. Ormanları, yeşillikleri, denizleri, gölleri, şelaleleri, dağları insanı mutlu ediyor. Yurdumuzun her bir köşesi çok güzel.

5. ETKİNLİK

Aşağıda verilen “Türkiye“ haritasını inceleyiniz. Aşağıdaki çalışmaları yapınız.

a. Yurdumuzun etrafında hangi denizler vardır? Söyleyiniz.

Cevap: Karadeniz, Marmara Denizi, Ege Denizi, Akdeniz

b. Yurdumuzun etrafındaki denizleri mavi renge boyayınız.

Boyama çalışmasını siz yapabilirsiniz.

c. Yurdumuz kaç ilden meydana gelmektedir? Söyleyiniz.

Cevap: 81 ilden meydana gelmektedir.

ç. Yurdumuzun başkenti neresidir? Aşağıdaki noktalı yerlere yazınız.

Cevap: Yurdumuzun başkenti Ankara’dır.

Güzel Yurdum Metni Cevapları Sayfa 95

6. ETKİNLİK

Metnin görsellerini inceleyiniz. Hangi görseli daha çok beğendiniz? Niçin? Söyleyiniz.

Cevap: 

Beğendiğiniz görsele göre bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

Göllerin bulunduğu resimleri daha çok beğendim. Böyle büyük su kütlelerin olduğu yerleri çok severim. Baktıkça içim açılır, mutlu olurum.

7. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki metin türlerini inceleyiniz.

Şiir: Seslerin uyumlu kullanımı ile ortaya çıkan anlatım biçimi.

BURSA

Gönlünde yeşillikler
Hasreti bulunursa,
Ruhunu dinlendirir
Sevimli, zümrüt Bursa

Zevkine hiç doyulmaz
Bursa’da yaşamanın,
Bolluk, bereket şehri
Cennetidir dünyanın…

Melahat UĞURKAN

Bilgilendirici Metin: Bilgilenmeyi sağlayan yazı.

TRABZON’A HOŞ GELDİNİZ

Trabzon, ülkemizin Karadeniz Bölgesi’nin doğusunda yer alan, bölgenin ikinci büyük kentidir. Burası aynı zamanda Karadeniz’e kıyısı olan bir sahil kentidir. Her mevsim yağış alan Trabzon, yemyeşil bir bitki örtüsüne sahiptir. Bölgedeki coğrafi koşullar nüfusun büyük bir kısmının sahil kesiminde toplanmasına neden olmuştur.
(…)

Kübra SIVIŞOĞLU

Güzel Yurdum Metni Cevapları Sayfa 96

b. Okuduğunuz bilgilendirici metin ve şiir türlerinden hangisini daha çok beğendiniz? Niçin? Açıklayınız.

Cevap: 

Beğendiğiniz türe göre bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

En çok Bursa adlı şiiri beğendim. Şiiri okurken ortaya çıkan ahenk kulağıma daha hoş geldi. Duygularımı etkilediği için şiir türünü daha çok seviyorum.

8. ETKİNLİK

Defterinize, uzaktaki bir tanıdığınıza yaşadığınız yeri anlatan bir mektup yazınız.

Cevap: 

Yaşadığınız yere göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

(örnek)

Saygıdeğer Amca,

Sana yeni taşındığımız yerden bahsetmek istiyorum. Bu yer iki dağın arasında bulunan küçük bir kasaba. Bizim köyümüz gibi ama daha büyük. Kasabada market, tuhafiye, oyun parkı, ilkokul ve belediye binası bulunuyor. Kasabanın her yerinde zeytin ağaçları var. Kasabadaki insanlar zeytin toplayarak geçimini sağlıyorlar.

Kasabanın ortasından küçük bir dere akıyor. O derede ördekler var. Derenin etrafında kavak ağaçları var.

Kasaba ilçeye 10 kilo metre uzaklıkta. Yolları biraz virajlı. 15 dakikada ilçeye gidebiliyoruz.

Yeni taşındığımız yeri çok seviyorum. Doğası çok güzel. Sabah kuş ve horoz sesi ile uyanmak beni mutlu ediyor.

Görüşmek üzere, hoşça kal…

9. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiirin en sevdiğiniz kıtasını bakarak defterinize yazınız. Dizelerin başında büyük harf kullanımına dikkat ediniz. Yazdıklarınızı kontrol edip hatalarınızı düzeltiniz.

Şiirde en sevdiğiniz kıtaya göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

10. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. Ülke, şehir, ilçe adlarının yazımına ve kesme işaretinin kullanımına dikkat ediniz.

• Bu hafta sonu Kastamonu’nun İnebolu ilçesini ziyaret edeceğiz.

• Güzel ülkem Türkiye’nin her ili ayrı güzeldir.

b. Aşağıdaki cümleyi inceleyiniz. Yapılan yanlışları düzelterek cümleyi doğru biçimiyle yeniden yazınız.

• Onlar kastamonudan ankaraya taşındılar.

Cevap:  Onlar Kastamonudan Ankaraya taşındılar.

*** Güzel Yurdum metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

3. Sınıf SDR Dİkey Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!