Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Güzel Yurdum Metni Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Güzel Yurdum metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 3. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 82-83-84-85-86-87-88-89-90-91 (Millî Kültürümüz Teması)

Güzel Yurdum Metni Cevapları

Güzel Yurdum Metni Cevapları Sayfa 82

BAŞLAYALIM

A) Aşağıdaki tanımdan hareketle millî kültürümüzü yansıtan görselleri işaretleyiniz.

Not: Bir millete ait olan ve o milleti diğer milletlerden ayıran şeylere millî kültür denir. Millî kültür, bir miras gibi nesilden nesile aktarılır.

Cevap:

Güzel Yurdum Metni Cevapları Sayfa 83

B) Sınıf olarak 3-4 kişilik gruplar oluşturunuz. Çevrenizde yer alan ve millî kültürümüzü yansıtan öğelerden (kıyafet yemek, halk oyunu, spor vb.) birini seçiniz. Seçmiş olduğunuz öğeyi tanıtmak için grubunuzla birlikte aşağıdaki boşluklan doldurunuz.

Adı

Cevap: Bolu yöresine ait geleneksel kıyafetler.

Özellikleri

Cevap:  Şalvar, fes, kuşak gibi ögelerin olması.

Resmi

Cevap:

C) Grubunuzdan bir sözcü seçiniz. Yukarıdaki bilgilerden hareketle seçmiş olduğunuz millî kültür öğesini arkadaşlarınıza tanıtınız.

Cevap:

Kadınlar, cumhuriyetten önce kentte genellikle “bürük” denilen Merzifon dokumasından yapılmış uçkurlu çarşafa sarınırlardı. Köylü kadınlar, başlarına fes giyerler ve başörtüsü sararlardı. Üç etek ve salta giyerlerdi. Düğün, nişan gibi törenlerde üç etek, bindallı gibi giysiler giyilirdi.

Erkekler, üslerine ceket, altlarına da potur (zıpka) ya da şalvar giyerler; bellerine de kuşak sararlardı. Ayaklarında çarık, ökçesiz yemeni ya da mıhlı kundura olurdu. Çoraplar, yünden yapılır ve çeşitli desenlerle süslenirdi.

Günümüzde halen Yozgat’ın bazı köylerinde günlük yöresel giysiler kullanılmaktadır. Giysilerde kadife, atlas, kutnu, Selimiye cinsi dokuma kumaşlar yeğlenmiştir. Bunların çoğunluğu ipek iplikle dokunmuştur. Atlas kumaşlarda koyu pembe, kırmızı, nar çiçeği, mor en sık kullanılan renklerdir. Kadifede ise bordo, kırmızı ve mor renklerin yeğlendiği görülmektedir. Giysilerde işleme tekniği olarak Türk sanatında zengin örnekler veren “dival işi” ve “sim sarma” teknikleri kullanılmıştır.

GÜZEL YURDUM

Cihana örnek olan
Yanımsın güzel yurdum.
Tarihlere sığmayan
Şanımsın güzel yurdum.

Şimşek olsa çakamaz,
Seller gelse akamaz,
Hiç kimse yan bakamaz,
Benimsin güzel yurdum.

Hürriyetin yolunda,
Özgürlüğün dalında,
Al bayrağın alında,
Kanımsın güzel yurdum.

Taze kardan arısın,
Sular gibi durusun,
Mevla’m seni korusun,
Canımsın güzel yurdum.

Bestami YAZGÂN

 

Güzel Yurdum Metni Cevapları Sayfa 85

1. ETKİNLİK

Güzel Yurdum” şiirinde yer alan aşağıdaki kelimeleri, eş anlamlılarıyla örnekteki gibi eşleştiriniz.

Cevap:

2. ETKİNLİK

“Güzel Yurdum” şiirinin ana duygusuna uygun olan görseli işaretleyiniz.

Cevap:

 

Güzel Yurdum Metni Cevapları Sayfa 86

3. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki boşlukları “Güzel Yurdum” şiirinden hareketle doldurunuz.

Cevap:

B) Siz olsaydınız şiire hangi başlığı koyardınız?

Cevap: Canım Vatanım.

C) Şiire bir dörtlük de siz ekleyiniz.

Cevap:

Bu topraklar üstünde.
Benim yuvam her bucak.
Vatanımdan bir parça,
Şehir veya köy, bucak.

4. ETKİNLİK

“Güzel Yurdum” şiirinde geçen eş sesli kelimelerle örnekteki gibi cümleler kurunuz.

Cevap:

Ben: Ben, yurdumuzun birçok yerini gezdim.
Ben: Yüzündeki ben, sana çok yakışıyor.

Dal: “Ağacın dallarını biraz budamakla iyi ettik.”
Dal: “Bu kadar yüksekten suya dalmak pek akıllıca değil.”

Al: “Çocuğun yanaklar al rengindeydi. ”
Al: “Bu hediyeyi alsan beni çok mutlu edersin.”

Güzel Yurdum Metni Cevapları Sayfa 87

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki bilgileri okuyarak verilen soruları cevaplayınız.

1. “Bereket” ve “bilgelik” anlamını taşıyan bir kilimde hangi desen yer almaz?

Cevap:

 

2. Mutlu olduğunu ifade etmek isteyen bir kişi hangi deseni kullanmalıdır?

Cevap:

 

3. Yandaki desenlerin yer aldığı bir kilimden aşağıdaki anlamlardan hangisi çıkarılamaz?
A) saflık
B) iyimserlik
C) güç

Cevap: A

4. Siz de kendi deseninizi tasarlayınız ve deseninizin anlamını yazınız.

Cevap:

 

 

Güzel Yurdum Metni Cevapları Sayfa 88

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde uygun yerlere tırnak işareti koyunuz.

Merhaba ben tırnak işareti.

? Yazınızda, bir kişinin söylediklerini olduğu gibi aktarırken beni kullanabilirsiniz. Örnek: Atatürk “Türk milletinin dili Türkçedir. Türk dili dünyada en güzel, en zengin ve en kolay olabilecek bir dildir.” demiştir.? Özel olarak ifade etmek istediğiniz sözleri belirtmek için beni kullanabilirsiniz. Örnek: Millî sporumuz “cirit” at üstünde oynanır.? Cümle içinde geçen eser isimlerini belirtmek için beni kullanabilirsiniz. Örnek: Tatilde Atatürk’ün “Nutuk” adlı kitabını okudum.

Cevap:

Güzel Yurdum Metni Cevapları Sayfa 89

7. ETKİNLİK

Aşağıda bir hikâyenin gelişme bölümü verilmiştir. Sıra arkadaşınızla görev dağılımı yaparak biriniz hikâyenin girişini, diğeriniz de hikâyenin sonucunu yazınız. Hikâyenizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

BİR BAYRAM GÜNÜ

Bayram sabahı erkenden uyandım;

Cevap: Sabahleyin aile büyükleri camiye gidip bayram namazını kıldılar. Annem de sabah erken kalkmış bizim için güzel bir kahvaltı sofrası hazırlamıştı. Babamların camiden dönmesiyle birlikte kahvaltı sofrasına oturduk ve kahvaltımızı yaptık. Kahvaltımızı yaptıktan sonra ninemin evine gittik.

Ninem bizi görünce çok sevindi. Ben kardeşimden önce davranarak ninemin elini öptüm. — Bayramın kutlu olsun nineciğim.  Ninem, bana sarıldı ve yanaklarımdan öptü. — Senin de bayramın kutlu olsun güzel torunum benim! Bu sırada annemler de ninemle bayramlaşmak için onun elini öptüler. Onlar bayramlaşırken ben de salona doğru koştum. İçerisi oldukça kalabalıktı; amcamlar, halamlar herkes buradaydı. Tabii kuzenlerim de. Onları görünce çok sevindim. Herkesle bayramlaştım. Tam bu sırada zil çaldı.

Cevap: Yakın komşumuz Ahmet Amca gelmişti. Onu görünce çok sevindik. İçeri girdi ve bizimle bayramlaştı. Bayram günlerinde tüm aile ve sevdiklerimizle birlikte oluruz.

Güzel Yurdum Metni Cevapları Sayfa 90

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki e-postayı okuyunuz ve e-postaya cevap yazınız.

Merhaba, benim adım Mary. Almanya’da yaşıyorum. Farklı kültürleri ve bu kültürlerin özelliklerini merak ediyorum. Bu konuyla ilgili araştırmalar yapıyorum. Sen de yaşadığın yere ait kültürel bir öğeyi (yemek, kıyafet, tarihî mekân, halk oyunu, müzik vb.) tanıtan bir e-posta yazıp bana yollar mısın? Teşekkür ederim.

Cevap:

Merhaba, ben Selim. Ben İzmir Konak’da yaşıyorum. Bizim yöremize ait zeybek havası ve oyunu vardır. Zeybek Havası efelere özgü bir oyundur. Zeybek kültürü bize özgüdür. Seni yaşadığım şehirde misafir etmek ve bu güzel şehri-kültürü tanıtmak ve anlatmak isterim. Görüşmek dileğiyle hoşçakal.

Güzel Yurdum Metni Cevapları Sayfa 91

9. ETKİNLİK

Aşağıda Ankara’dan kalkan otobüslerin gittiği şehirler ve bu şehirlerin haritadaki yerlerine ilişkin bilgiler verilmiştir. Bu bilgilerden hareketle soruları cevaplayınız.

1. Van Kalesi’ni görmek isteyen bir kişi hangi renk otobüsü kullanmalıdır?

Cevap: Van Kalesi’ni görmek isteyen bir kişi beyaz renk otobüsü kullanmalıdır.

2. Ankara’dan yola çıkıp batı yönünde giden bir kişi hangi renk otobüse binmiş olamaz?
A) kırmızı
B) beyaz
C) mavi

Cevap: A

3. Ankara’nın kuzeyinde kalan şehirlere giden bir kişi aşağıdaki eserlerden hangisini görmüş olamaz?
A) Trabzon/Sümela Manastırı
B) İstanbul/Topkapı Sarayı
C) İzmir/Saat Kulesi

Cevap: C

***Güzel Yurdum metni cevapları (Sayfa 82-83-84-85-86-87-88-89-90-91) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
0
0
0
0
0
0

Yorum Yap